Χαράς ευαγγέλια για την Μητρόπολη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου, την Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας αλλά και ολόκληρη την Εκκλησία της Ελλάδος!
Πριν λίγα μόλις λεπτά η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, με 40 ψήφους κανονικές, εξέλεξε νέο Μητροπολίτη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου τον μέχρι πρότινος Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας, Πανοσιολ. Αρχιμ. Θεόκλητο Αθανασόπουλο, ιδιαιτέρως αγαπητό Κληρικό στην Μητρόπολή μας, την οποία υπηρέτησε ως Πρωτοσύγκελος και Ιεροκήρυκας επί 33 και πλέον έτη.
Η ευχάριστη είδηση έφθασε ήδη στην Ιερά Μητρόπολη Ιερισσού, αλλά και την Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας, όπου τα Καμπαναριά των Εκκλησιών αναμεταδίδουν την χαρμόσυνη είδηση από άκρη σε άκρη των δύο αυτών Εκκλησιαστικών επαρχιών.
Ο π. Θεόκλητος έδωσε το Μικρό Μήνυμα ενώπιον του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου και της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος επαναλαμβάνοντας χαρακτηριστικά την ρήση του Αποστόλου Παύλου «Νῦν χαίρω ἐν τοῖς παθήμασί μου ὑπὲρ ὑμῶν καὶ ἀνταναπληρῶ τὰ ὑστερήματα τῶν θλίψεων τοῦ Χριστοῦ ἐν τῇ σαρκί μου ὑπὲρ τοῦ σώματος αὐτοῦ, ὅ ἐστιν ἡ ἐκκλησία, ἧς ἐγενόμην ἐγὼ διάκονος κατὰ τὴν οἰκονομίαν τοῦ Θεοῦ τὴν δοθεῖσάν μοι εἰς ὑμᾶς, πληρῶσαι τὸν λόγον τοῦ Θεοῦ».
Όλοι ευχόμαστε ο νεοεκλεγείς Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ να συνεχίσει και να επαυξήσει το έργο του προκατόχου του Μητροπολίτου, κυρού Νικοδήμου, δικαιώνοντας την αγάπη, τον σεβασμό και την τιμή που τού έκανε η εκλεκτή χορεία των Αρχιερέων, των συγκροτούντων την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, που με την ψήφο τους τον ανέδειξαν σε Ποιμενάρχη αυτής της Ιστορικής Μητροπόλεως.
Στον δε γέροντα του εκλεγέντος, Σεβ. Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ, ευχόμαστε να αξιωθή να αναδείξη και άλλους Αρχιερείς, μιάς και πνευματικά του παιδιά πέραν του εψηφισμένου Μητροπολίτου Ιερισσού, τυγχάνουν τόσο ο Μητροπολίτης Πατρών, όσο και ο Μητροπολίτης Ισπανίας και Πορτογαλίας.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΝ ΤΟΥ ΠΑΝΟΣΙΟΛΟΓΙΩΤΑΤΟΥ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΟΥ ΘΕΟΚΛΗΤΟΥ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΩΤΟΣΥΓΚΕΛΛΕΥΟΝΤΟΣ ΙΕΡΟΚΗΡΥΚΟΣ
ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ
Ο Αρχιμανδρίτης Θεόκλητος, κατά κόσμον Παναγιώτης Αθανασόπουλος, του Γρηγορίου και της Αδαμαντίας, εγεννήθη εις Τρίπολιν Αρκαδίας τη 13ῃ Νοεμβρίου 1955.
Έλαβεν τα εγκύκλια γράμματα εις Τρίπολιν και εν συνεχεία εσπούδασεν εις την Θεολογικήν Σχολήν του Πανεπιστημίου Αθηνών, λαβών το πτυχίον με άριστα.
Εκάρη Μοναχός υπό του μακαριστού Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κυρού Θεοκλήτου Β΄ (Φιλιππαίου) τη 6ῃ Δεκεμβρίου 1978.
Υπό του ιδίου Μητροπολίτου εχειροτονήθη Διάκονος τη 10ῃ Δεκεμβρίου 1978 και Πρεσβύτερος τη 26ῃ Οκτωβρίου 1980 εις τον Ιερόν Ναόν Αγίου Δημητρίου Τριπόλεως, προχειρισθείς αυθημερόν εις Αρχιμανδρίτην.
Διά της υπ’ αριθμ. 1255/553/3-4-1979 Πράξεως της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, διωρίσθη Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας, ενω διά του υπ’ αριθμ. Πρωτ. 11/10-1-1992 Αρχιερατικού Γράμματος του Σεβ. Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κυρού Θεοκλήτου Β΄, διωρίσθη Πρωτοσυγκελλεύων της Ιεράς Μητροπόλεως.
Είναι μέχρι σήμερον υπεύθυνος του Ποιμαντικού έργου εις τας Δικαστικάς Φυλακάς Τριπόλεως, καθώς επίσης υπεύθυνος του Νεανικού και Κατηχητικού έργου της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας.
Εκ παραλλήλου εξυπηρετεί τας Εφημεριακάς ανάγκας των Ενοριών Αγίου Δημητρίου Καλτεζών και Τιμίου Προδρόμου Μαυρογιάννη Μαντινείας.
Εχει δημοσιεύσει αρκετάς εποικοδομητικάς μελέτας θεολογικού και κοινωνικού περιεχομένου εις Εφημερίδας και Περιοδικά και έχει συγγράψει και εκδώσει δύο βιβλία. Το πρώτον με τίτλον ΕΚΚΛΗΣΙΑ: Ο ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ ΦΥΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΕΡΜΗΝΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΓΡΑΦΗΣ και το δεύτερον υπό τον τίτλον ΑΠΟ ΠΤΕΡΥΓΩΝ ΑΜΒΩΝΟΣ.
Η Ιερά
Μητρόπολη Ιερισσού
Αγίου Όρους και Αρδαμερίου
Η Ιερά Μητρόπολη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου έχει έδρα την Αρναία Χαλκιδικής. Η Μητρόπολη χηρεύει από τις 16 Σεπτεμβρίου 2012, οπότε κοιμήθηκε ο Μητροπολίτης Νικόδημος Αναγνώστου.
Τοποτηρητής ορίστηκε ο Κασσανδρείας Νικόδημος, ενώ πρωτοσύγκελλος είναι ο Αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος Μαϊδώνης. Αποτελείται από 55 ενορίες.
Κανένα από τα χωριά της επαρχίας δεν ξεπερνούν σε πληθυσμό τους 3.000 κατοίκους, εκτός από το Σταυρό Θεσσαλονίκης.
Ο σημερινός τίτλος της Ιεράς Μητροπόλεως προήλθε από την ενσωμάτωσι περιοχών της καταργηθείσης Μητρόπολεως Αρδαμερίου στην αρχαία Μητρόπολη Ιερισσού, το 1934.
Η παρουσία του Χριστιανισμού στην περιοχή αρχίζει με τη διάβασι του Αποστόλου Παύλου από την Απολλωνία, η οποία περιγράφεται στις Πράξεις των Αποστόλων και όπου πιστεύεται πως ο Παύλος κήρυξε. Υπάρχει και προφορική παράδοση ότι ο Απόστολος πέρασε από την Ιερισσό και τα Δουμπιά, μάλιστα στις παραπάνω περιοχές υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία τα οποία θεωρούνται σταθμοί του Αποστόλου.
Δεν υπάρχουν μαρτυρίες για την ύπαρξη χριστιανικών κοινοτήτων παρά μόνο μετά τον 3ο αιώνα. Ο Μέγας Κωνσταντίνος επισκέφτηκε την περιοχή στην αναζήτησή κατάλληλης τοποθεσίας, για το χτίσιμο της Νέας Ρώμης. Εκεί συνάντησε τον Επίσκοπο Ιερισσού Μακάριο, ο οποίος τον απέτρεψε, επειδή στην περιοχή είχε ήδη αρχίσει η ανάπτυξη μοναστικών κοινοτήτων. Οι ιστορικοί του Αγίου Όρους αναφέρουν ότι ο Μ. Κωνσταντίνος έχτισε τρεις ναούς στη Χερσόνησο του Άθω.
Η επισκοπή Ιερισσού μαρτυρείται πρώτη φορά στις αρχές του 4ου αιώνα, με πρώτο Επίσκοπο τον Άγιο Μακάριο και τον τίτλο "Ιερισσού και Σταγείρων". Μετά τη δημιουργία της Μοναστικής Πολιτείας του Άθω, ο οποίος εντασσόταν στην επισκοπή, η τελευταία παίρνει το όνομα "Ιερισσού και Αγίου Όρους". Η επισκοπή υπαγόταν στον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, μέχρι τα τέλη του 13ου αιώνα, οπότε ο Επίσκοπός της αναβιβάζεται σε Μητροπολίτη.
Το 1313, το Άγιον Όρος υπήχθη ως σταυροπηγιακό στον Οικουμενικό Πατριάρχη και η Επισκοπή περιορίζεται στη βορειοανατολική περιοχή της Χαλκιδικής. Η έδρα της Μητροπόλεως μεταφέρεται, τον 17ο αιώνα, στην Στρατονίκη (τότε Ίσβορος) και τον 19ο στην Αρναία (τότε Λιαρίγκοβη).
Η Επισκοπή Αρδαμερίου κάνει την εμφάνισή της τον 10ο αιώνα με το όνομα Ερκούλων και έδρα τα Έρκουλα, το σημερινό Αρδαμέρι Θεσσαλονίκης. Το 1638, η έδρα μεταφέρεται στη Γαλάτιστα και η επισκοπή λαμβάνει τον τίτλο "Αρδαμερίου και Γαλατίστης". Η Επισκοπή αναβιβάστηκε το έτος 1924 σε Μητρόπολη. Το έτος 1934, όμως, καταργήθηκε και συγχωνεύτηκε με τη Μητρόπολη Ιερισσού δημιουργώντας τη σημερινή Μητρόπολη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου.
Επίσκοποι:
Πρώτος Επίσκοπος Ιερισσού αναφέρεται ο Άγιος Μακάριος, ο και κτίτορας της Ι.Μ. Κωνσταμονίτου Αγίου Όρους. Πρώτος γνωστός Επίσκοπος Ερκούλων είναι ο Ιωάννης του 943 και τελευταίος ο Αρδαμερίου Καλλίνικος. Γνωστοί είναι και οι Επίσκοποι που κατείχαν το αξίωμα αυτόκατά την έκρηξη της Επαναστασεως του 1821 και οι δύο υπό το όνομα Ιγνάτιος. Ο μεν Ιερισσού μαρτύρησε από τους Τούρκους το έτος 1821 μετά την έκρηξι της Επαναστάσεως στην Χαλκιδική, ο δε Αρδαμερίου εκήρυξε την Επανάσταση στη Γαλάτιστα.
Μετά τη συγχώνευσι έχουν αρχιερατεύσει οι εξής:
Σωκράτης Σταυρίδης (1911-1944)
Διονύσιος Παπανικολόπουλος (1944-1951)
Κυπριανός Πουλάκος (1951-1959)
Παύλος Σοφός (1960-1978)
Νικόδημος Αναγνώστου (1981-2012)
Στην Ιερά Μητρόπολη
υπάρχουν οι εξής Ιερές Μονές:
1. Ανδρώα Μονή Αγίου Χριστοφόρου Αρναίας
2. Ανδρώα Μονή Αγίου Γενναδίου Λειβαδίου
3. Γυναικεία Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου
4. Γυναικεία Μονή Αγίου Κοσμά του Αιτωλού Αρναίας
5. Γυναικείο Ησυχαστήριο Παναγίας Φοβεράς Προστασίας Μεγάλης Παναγίας
Τοπικοί Άγιοι
· ο Απόστολος Παύλος (πέρασε και κήρυξε από την Απολλωνία το 52 μ.Χ.)
· Άγιος Μακάριος Επίσκοπος Ιερισσού (346)
· Άγιος Μάρκος Επίσκοπος Αρεθουσίων (364)
· Άγιος Ευθύμιος Επίσκοπος Μαδύτου (996)
· Όσιος Ευθύμιος Περιστερών (898)
· Όσιος Μητροφάνης Στρατονίκης (1570)
· Ιερομάρτυς Αγάπιος Αγιοταφίτης εκ Γαλατίστης (1752)
· Νεομάρτυς Ακυλίνα η Ζαγλιβερινή (1764)
· Ιερομάρτυς και ισαπόστολος Κοσμάς ο Αιτωλος (1794 - πέρασε και κήρυξε στην περιοχή το 1775)
· Οσιομάρτυς Ακάκιος εκ Νεοχωρίου (1816)
· Οσιομάρτυς Σάββας εκ Σταγείρων (1821)
· Οσιομάρτυς Χάϊδω εκ Στανού (1821)
· Όσιος Γεώργιος Γοματίου (1845)
Ιερά Προσκυνήματα
1. Ιερό Προσκύνημα Μεγάλης Παναγίας Χαλκιδικής
2. Ιερό Προσκύνημα Αγίας Μαρίνας Μοδίου Θεσσαλονίκης
3. Ιερό Προσκύνημα Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Νέας Απολλωνίας
4. Πνευματικό Ιδρυμα Ζωοδόχου Πηγής Σαρακηνών Χαλκιδικής
5. Μοναστικός Οίκος και Φιλανθρωπικό Κέντρο «Παναγία η χαρά των θλιβομένων» Παλαιοχωρίου Χαλκιδικής
+ Ιερεύς Ιωάννης Σουρλίγγας
Δημοσίευση σχολίου