ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ
ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΟΣ
ΑΘΗΝΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011
ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΟΣ
“Χαρακτηρισμός ως προστατευόμενης της περιοχής Μαινάλου”
Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις του ν. 1650/1986 «Για την προστασία του περιβάλλοντος» και του ν. 3937/2011 (ΦΕΚ 60 Α΄) «Διατήρηση της βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις».
2. Τα άρθρα 18, 19 παρ. 3, 21 (παρ. 1 και 2), 28, 29, 30 και 31 (παρ. 9 και 10) του ν. 1650/1986, όπως τα άρθρα 18, 19, 21 και 28 τροποποιήθηκαν ή αντικαταστάθηκαν από τις διατάξεις των άρθρων 4, 5, 6 και 16 του ν. 3937/2011 (ΦΕΚ 60 Α΄) «Διατήρηση της βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις» και όπως το άρθρο 30 τροποποιήθηκε με το άρθρο 98 παρ. 12 του ν. 1892/1990 (ΦΕΚ 101 Α΄).
3. Τις διατάξεις των άρθρων 15 και 17 του ν. 2742/1999 «Χωροταξικός σχεδιασμός και αειφόρος ανάπτυξη και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 207 Α΄) όπως τροποποιήθηκαν με τις διατάξεις του άρθρου 7 του ν. 3937/2011 (ΦΕΚ 60 Α΄)
4. Την ΚΥΑ 33318/3028/1998 “Καθορισμός μέτρων και διαδικασιών για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων (ενδιαιτημάτων) καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας”, όπως τροποποιήθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 8 και 9 του ν. 3937/2011 (ΦΕΚ 60 Α΄) την ΥΑ 414985/ 1985 “Μέτρα διαχείρισης της άγριας πτηνοπανίδας”.
5. Τις διατάξεις της Διεθνούς Σύμβασης της Βέρνης «Για την διατήρηση της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος της Ευρώπης», όπως κυρώθηκε με το ν. 1335/1983 (Α΄ 32).
6. Τις διατάξεις του Ν.Δ. 998/1979 «Περί προστασίας των Δασών και Δασικών εν γένει εκτάσεων της χώρας (Α΄ 298) όπως ισχύει.
7. Τις διατάξεις του Ν.Δ. 86/1969 “Περί Δασικού Κώδικος της Χώρας”, του ν. 1734/1987 “Βοσκότοποι και ρύθμιση ζητημάτων σχετικών με κτηνοτροφική αποκατάσταση και με άλλες παραχωρήσεις καθώς και θεμάτων που αφορούν δασικές εκτάσεις”, όπως τα ανωτέρω νομοθετήματα ισχύουν σήμερα, καθώς και τις διατάξεις του Π.Δ. 67/1981 (ΦΕΚ Α΄43) “Περί προστασίας της αυτοφυούς χλωρίδος και αγρίας πανίδος και καθορισμού διαδικασίας συντονισμού και ελέγχου της ερεύνης έπ’ αυτών”.
8. Τις διατάξεις του άρθρου 29Α του ν. 1558/1985 "Κυβέρνηση και Κυβερνητικά Όργανα" (ΦΕΚ Α' 137), που προστέθηκε με το άρθρο 27 του ν. 2071/1992 (ΦΕΚ 154 Α΄) και αντικαταστάθηκε με την παρ. 2 α του άρθρου1 του ν. 2469/1997 (ΦΕΚ 38 Α΄).
9. Το άρθρο 6 παρ. 7 του Ν. 3937/20011 με το οποίο ρυθμίζεται το θέμα ανακοίνωσης των Προεδρικών Διαταγμάτων.
10. Την από ………γνωμοδότηση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας.
11. Την από …..γνωμοδότηση της «Επιτροπής Φύση 2000».
12. Τα υποβληθέντα σχόλια κατά τη δημόσια διαβούλευση στη διαδικτυακή πύλη ελεύθερης πρόσβασης του ΥΠΕΚΑ.
13. Την γνωμοδότηση των αρμοδίων ΟΤΑ.
14. Την …….. γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας με πρόταση των Υπουργών Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
15. Την από το 2003 επιστημονική μελέτη “Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη περιοχής Μαινάλου όπως εγκρίθηκε με την οικ. 141352/2359/12.8.2010 απόφαση Γενικής Διευθύντριας Περιβάλλοντος.
Άρθρο 1
Σκοπός
Σκοπός του παρόντος αποτελεί ο χαρακτηρισμός ως προστατευόμενης, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 4 και 5 του ν. 3937/2011 της περιοχής η οποία χαρακτηρίζεται ως Περιφερειακό Πάρκο, όπως προκύπτει από το τοπογραφικό διάγραμμα, το οποίο δημοσιεύεται ως επισυναπτόμενο στο παρόν διάταγμα και περιλαμβάνει:
- Ζώνη Περιοχής Προστασίας της Φύσης
- Ζώνη Περιοχής Οικοανάπτυξης
Άρθρο 2
Χαρακτηρισμός και όρια των περιοχών
Χαρακτηρίζεται ως Περιφερειακό Πάρκο ο ορεινός όγκος Μαινάλου όπως φαίνεται στο σχετικό χάρτη κλίμακας 1 : 50.000
Το όριο του πάρκου αρχίζει από την κορυφή του πρώτου ελιγμού της οδού Τρίπολης Σιλίμνας σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου από το Νοσοκομείο της Τρίπολης. Από το σημείο αυτό ακολουθεί βορειανατολική πορεία ταυτιζόμενο με την οδό Γορτυνίας εκ της οποίας εισέρχεται εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος της Τρίπολης και στη συνέχεια ακολουθεί την οδό Ταλούμη στη συνέχεια την οδό Αγίας Κυριακής και Δαβάκη έως το τέρμα της και στο σημείο συμβολής με την οδό Παπανικολή. Στη συνέχεια κατευθύνεται σχεδόν σε ευθυγραμμεία περνώντας μεταξύ Αγίας Τριάδας και Αγίου Γεωργίου μέχρι του οικισμού του Μερκοβουνίου. Στη συνέχεια ακολουθεί την οδό από το Μερκοβούνι προς τον οικισμό Σκοπή τον οποίο παρακάμπτει νοτίως ακολουθώντας τη συνέχεια της εν λόγω οδού και συνεχίζει έως το Σταθμό Καϊκά και συγκεκριμένα στο σημείο συμβολής της με την οδό Τρίπολης - Πύργου. Ακολουθώντας στη συνέχεια την τελευταία οδό στα επτακόσια περίπου μέτρα στρέφεται λοξώς αριστερά και ακολουθεί την οδό προς τον οικισμό Μηλιά και μετά από μήκος χιλίων εκατόν πενήντα μέτρων στρέφεται λοξώς δεξιά
ακολουθώντας ενδιάμεση παράλληλη σχετικά οδό προς την οδό Τριπόλεως-Πύργου έως την οριστική συμβολή της με τη δεύτερη στη θέση Σταθμός Καλόγηρου. Από το σημείο αυτό στέφεται βορειοδυτικά ακολουθώντας την εν λόγω οδό προς Κάψια. Στη συνέχεια ακολουθεί την οδό προς Λεβίδι, Βλαχέρνα και Νυμφασία. Από τη Νυμφασία κατευθύνεται προς την Ιερά Μονή Παναγίας Κρεμνίτσας και μετέπειτα συνεχίζει ακολουθώντας το ρέμα του Μυλάοντα σε απόσταση περίπου 500 μέτρων έως τη συμβολή του Μυλάοντα με το Κακόρρεμα. Στρέφεται στη συνέχεια δυτικά ακολουθώντας την κοίτη του Κακορρέματος έως την κορυφή Μύτικας. Από την κορυφή αυτή συνεχίζει δυτικά έως τον οικισμό του Βαλτεσινίκου. Από το Βαλτεσινίκο ακολουθεί την οδό προς Καρκαλού, Δημητσάνα, Στεμνίτσα, Χρυσοβύτσι, Τσελεπάκο, Σιλίμνα και κλείνει στο αρχικό σημείο του ελιγμού πριν το Νοσοκομείο της Τρίπολης.
Σε όλη την έκταση του Περιφερειακού Πάρκου επιβάλλεται η εφαρμογή μέτρων και ρυθμίσεων που εξασφαλίζουν την αποτελεσματική προστασία της περιοχής.
1. Ζώνη Περιοχής Προστασίας της Φύσης
Χωρίζεται σε δύο υποζώνες
Α1 - Ζώνη Προστασίας της Φύσης
Περιλαμβάνει το Καταφύγιο Άγριας Ζωής όπως ορίζεται με την απόφαση του Υπουργείου Γεωργίας 170836/2258/27.6.85 (ΦΕΚ 435 τ. Β’/15.7.85)
Α2 - Ζώνη Προστασίας της Φύσης.
Περιλαμβάνει τη φυσική ζώνη βλάστησης που αναπτύσσεται παράλληλα με την κοίτη του ρέματος Πεσέ (Μυλάοντας) και Κακορέματος και τις ανωδασικές περιοχές του κεντρικού και ανατολικού Μαινάλου. Ορίζεται δε η περιοχή που περιλαμβάνεται μεταξύ των παρακάτω φυσικών και τεχνητών ορίων και γεωγραφικών συντεταγμένων του χάρτη οριοθέτησης και απεικόνισης ορίων, των ζωνών προστασίας, κλίμακας 1:50.000.
Συγκεκριμένα στην περίπτωση του Μυλάοντα, η ζώνη αυτή ξεκινά από τις θέσεις Μοτσαροβούνα, Μαζαράκη και ακολουθεί τη χωροσταθμική των 1220 μ. παράλληλα με το ρέμα Κανελάκι μέχρι τη θέση Μπουρμπουλίστρα Βρύση. Στη συνέχεια ακολουθεί την υψομετρική καμπύλη των 1200 μέτρων, έως τη θέση Τρανή Βρύση. Από το σημείο αυτό και βορειότερα ακολουθεί τις βαθμιαία μειούμενες χωροσταθμικές καμπύλες και την παράλληλη προς το ρέμα φυσική βλάστηση έως το υψόμετρο των 1000 μ. στο σημείο που συναντά την οδό από Βυτίνα προς Δημητσάνα. Από το σημείο αυτό και στο εξής ακολουθεί τη στέψη του φαραγγιού έως την έξοδο του ρέματος στην Καμενίτσα. Περιλαμβάνει επίσης τα όρια της φυσικής βλάστησης που αναπτύσσεται κατά μήκος του συμβάλλοντος στο Μυλάοντα Κακορρέματος, που ξεκινά από το υψόμετρο των 1200 μ., στη θέση Μύτικας, 4 χλμ., βορειότερα του οικισμού Μαγούλιανα και εκβάλλει 1,5 χλμ., περίπου βορειότερα από την Ιερά Μονή Κερνίτσης. Στην περίπτωση του κεντρικού Μαινάλου περιλαμβάνει τις περιοχές Μαδάρα και Χουλιαροθήκα που περικλείονται από την ισοϋψή των 1400 μ. και συγκεκριμένα από τη θέση Βούρτσα στα νότια το όριο μεταβαίνει διαδοχικά στη θέση των πηγών του Διρρέματος, στη συνέχεια στη θέση Βύθισμα (δυτικά της Αλωνίσταινας) και
αμέσως μετά στη θέση Προφήτης Ηλίας (βορειότερο σημείο, 4 χλμ., ανατολικά νοτιοανατολικά του Μεθυδρίου). Από το σημείο αυτό, στρέφεται νότια στη θέση Καλογερινά, διέρχεται από τη Βρωμόβρυση και κλείνει στο νότιο σημείο στη θέση Βούρτσα.
Στην περίπτωση τέλος του ανατολικού Μαινάλου η Α2 - Ζώνη προστασίας περικλείεται από την υψομετρική καμπύλη των 1500 μέτρων, η οποία στην ουσία οριοθετεί όλες τις γυμνές περιοχές πάνω από τα δασοόρια. Συγκεκριμένα περιλαμβάνει από το νότο τις κορυφές Κουλουρδού και Αϊντινής (ανατολικά του Ροϊνού) και λίγο βορειότερα, όλες τις κορυφές και τους αυχένες της Μουρτζιάς. Στο κέντρο περιλαμβάνει τις κορυφές Ξερακιάς, Σφεντάμι, Προφ. Ηλίας (Οστρακίνα), Μαύρη Κορυφή, Μεσοβούνι, Βούρβουλα, Μεγάλο Διάσελο και δυτικότερα τις κορυφές Τζελάτη και Πατερίτσα. Τέλος, βόρεια περιλαμβάνει δύο κορυφές το Μεσοβούνι και τον Προφήτη Ηλία (ανατολικά της Βυτίνας).
2. Ζώνη Περιοχής Οικοανάπτυξης
Ορίζεται η περιοχή που περιλαμβάνεται μεταξύ των παρακάτω φυσικών και τεχνητών ορίων και γεωγραφικών συντεταγμένων του χάρτη οριοθέτησης και απεικόνισης ορίων των ζωνών προστασίας, κλίμακας 1:50.000.
Χωρίζεται σε δύο υποζώνες
Β1 – Ζώνη : Αειφορικής Δασικής Διαχείρισης
Η ζώνη αυτή καταλαμβάνει όλες τις περιοχές που καλύπτονται από δάση κεφαλληνιακής ελάτης και αειφύλλων πλατυφύλλων, γύρω από τις προηγούμενες ζώνες προστασίας.
Συγκεκριμένα περιλαμβάνει τα δασικά συμπλέγματα ανατολικού, δυτικού και βορείου Μαινάλου, που βρίσκονται εκτός των ορίων της Ζώνης Α καθώς και τις δασικές εκτάσεις και τους θαμνώνες των αειφύλλων πλατυφύλλων που περικλείονται στο όριο της προστατευόμενης περιοχής. Επίσης περιλαμβάνει και τα μικρά διάκενα που δεν απεικονίζονται στο χάρτη των ζωνών προστασίας λόγω της κλίμακας σχεδιασμού και αποτελούν αναπόσπαστα τμήματα ευρύτερων δασών ελάτης και των υπολοίπων δασικών εκτάσεων. Το όριο της Β1 υποζώνης καθίσταται αδύνατο να περιγραφεί με φυσικά όρια και απεικονίζεται στο χάρτη των ζωνών προστασίας βάσει του χάρτη βλάστησης, ο οποίος προέκυψε από τις αεροφωτογραφίες της περιοχής και τους ορθοφωτοχάρτες που είχαν διαθέσιμους οι μελετητές. Ως εκ τούτου το πολύπλοκο μωσαϊκό που εμφανίζουν τα δάση της ελάτης και των δασικών εκτάσεων κυρίως στα όρια εξάπλωσής τους δεν επιτρέπει την περιγραφή των ορίων με σταθερά μη αμφισβητήσιμα όρια (οδούς- ρέματα- αυχένες-κορυφές). Το όριο εντέλει ακολουθεί τα φυσιογνωμικά κριτήρια της επικρατούσας βλάστησης και γίνεται περισσότερο σαφές στα όρια των γεωργικών καλλιεργειών υφιστάμενων και εγκαταλειμμένων. Σε περίπτωση αμφισβητήσεων θα πρέπει να προσφεύγουν οι αντίδικοι σε φωτοερμηνεία και
να αντιμετωπίζεται το θέμα κατά περίπτωση. Εκ των ανωτέρω προκύπτει ότι ο χάρτης σχεδιασμού των προτεινόμενων ορίων της υποζώνης Β1, κλίμακας 1:50.000 που παρατίθεται, δεν επιτρέπει μεγαλύτερη ακρίβεια, ενώ ο στόχος του καθορισμού της εν λόγω ζώνης περιγράφεται με σαφήνεια στις επιτρεπόμενες χρήσεις.
Β2 – Ζώνη : Διατήρησης του παραδοσιακού αγροτικού τοπίου
Η ζώνη αυτή καταλαμβάνει όλες τις αγροτικές καλλιέργειες τις περιοχής, εγκαταλειμμένες και μη που διατηρούν σε μεγάλο βαθμό τους φράχτες και τις αναβαθμίδες.
Άρθρο 3
Επιτρεπόμενες χρήσεις
Στις κατά το άρθρο 2 χαρακτηριζόμενες περιοχές επιτρέπονται οι κατά τα ακόλουθα χρήσεις:
Α1 - Ζώνη Προστασίας της Φύσης:
v Η διεξαγωγή
επιστημονικής έρευνας και η παρατήρηση των χαρακτηριστικών
χλωρίδας και πανίδας.
v
Οι διαχειριστικές επεμβάσεις
που αποσκοπούν στην προστασία και την
διατήρηση των οικοτόπων, της
πανίδας και της χλωρίδας, με την σύμφωνη
γνώμη του Φορέα διαχείρισης.
Τα έργα διατήρησης, διαχείρισης,
αναβάθμισης και ανάδειξης (ενημερωτικές
πινακίδες, σήμανση) φυσικού
περιβάλλοντος, μετά από εκπόνηση των
κατάλληλων τεχνικών και περιβαλλοντικών
μελετών.
Η ημερήσια επίσκεψη και η πεζοπορία,
καθώς και η μετακίνηση με
τροχοφόρα στο υφιστάμενο οδικό
δίκτυο, με σκοπό την παρατήρηση της
φύσης και την αναψυχή, απαγορευμένης
της διανυκτέρευσης και της
κατασκήνωσης των επισκεπτών.
Κατ’ εξαίρεση η κατασκήνωση -
διανυκτέρευση των επισκεπτών
είναι δυνατόν να επιτραπεί σε επιλεγμένες
θέσεις είτε για λόγους που
εξυπηρετούν τους στόχους προστασίας, δηλαδή
επιστημονική έρευνα και παρατήρηση
των χαρακτηριστικών χλωρίδας -
πανίδας, είτε σε περιπτώσεις
εξυπηρέτησης ήπιων φυσιολατρικών και
περιηγητικών δραστηριοτήτων,
μετά από σύμφωνη γνώμη του Φορέα
Διαχείρισης. Απαιτείται ο έλεγχος
της πρόσβασης του κοινού στα σημεία
εισόδου του δασικού οδικού
δικτύου στην περιοχή του καταφυγίου. Ο έλεγχος
αυτός αφορά στους επισκέπτες
και επιτυγχάνεται με την τοποθέτηση μπαρών
ελέγχου της πρόσβασης των τροχοφόρων,
κατ’ αρχήν με βάση τις υποδείξεις
της σχετικής μελέτης του προγράμματος
Life 99 «Διατήρηση και διαχείριση
του Όρους Μαίναλο» και στη
συνέχεια μετά από σχετική γνωμοδότηση του
Φορέα Διαχείρισης.
v
v
v Ειδικά για
τους λιθώνες, επιβάλλονται εποχιακές ρυθμίσεις στη διέλευση των
επισκεπτών, σε απόσταση 200 μ. από τα όριά τους,
στις περιπτώσεις που
εντοπίζονται από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης
ενεργές φωλιές
αρπακτικών πτηνών. Στις περιπτώσεις
αυτές, η εποχιακή απαγόρευση της
πρόσβασης εφαρμόζεται κατά
την αναπαραγωγική περίοδο των πτηνών
αυτών.
v Οι παραδοσιακές
ασχολίες όπως ηκτηνοτροφία και η μελισσοκομία
συνεχίζουν να ασκούνται. Ειδικότερα για την βόσκηση
απαιτείται η εντός
τριετίας εκπόνηση και έγκριση από το Φορέα Διαχείρισης
και την οικεία Δ/νση
Αγροτικής Ανάπτυξης διαχειριστικού σχεδίου και
μελέτης βοσκοϊκανότητας
ώστε να καθορίζονται οι ενδεδειγμένοι όροι άσκησης
και η μέγιστη
επιτρεπόμενη πυκνότητα ζώων. Η μελισσοκομία ασκείται
ως εκτατική
δραστηριότητα, με την προϋπόθεση να μην γίνονται
επεμβάσεις που
αλλοιώνουν το τοπίο. Η καταπολέμηση των παρασίτων
θα πρέπει να ασκείται
με μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον
v Η συντήρηση
και βελτίωση των νομίμως υφιστάμενων έργων υποδομής
εφόσον δεν αποψιλωθούν ή εκχερσωθούν νέες εκτάσεις,
δεν αποτίθενται
προϊόντα εκσκαφών ή οικοδομικά υλικά και δεν υποβαθμίζεται
το
οικοσύστημα ή στοιχεία αυτού και με τη σύμφωνη
γνώμη του Φορέα
Διαχείρισης. Ειδικότερα για το οδικό δίκτυο κάθε
κατηγορίας, για τα
οποιαδήποτε έργα βελτίωσης απαιτείται η έγκριση
Περιβαλλοντικών όρων
σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις μετά από γνωμοδότηση
της Δασικής
Υπηρεσίας και του Φορέα Διαχείρισης.
v Έργα για την
προστασία και ανάδειξη των ιστορικών και αρχαιολογικών
χώρων και μνημείων σύμφωνα με τις κείμενες σχετικές
διατάξεις.
v Δραστηριότητες
αναψυχής όπως η αναρρίχηση μετά από κατάλληλη
χωροθέτηση της θέσης και εποχιακή ρύθμισή της,
σύμφωνα με γνωμοδότηση
του Φορέα Διαχείρισης και με βάση τον Κανονισμό
Λειτουργίας της περιοχής.
Α2
- Ζώνη Προστασίας της Φύσης
Στην ζώνη αυτή επιτρέπονται
:
v Η διεξαγωγή
επιστημονικής έρευνας και η παρατήρηση των χαρακτηριστικών
χλωρίδας και πανίδας.
v Οι διαχειριστικές
επεμβάσεις που αποσκοπούν στην προστασία και την
διατήρηση των οικοτόπων, της πανίδας και της χλωρίδας,
με την σύμφωνη
γνώμη του Φορέα διαχείρισης.
v Τα έργα διατήρησης,
διαχείρισης, αναβάθμισης και ανάδειξης (ενημερωτικές
πινακίδες, σήμανση) φυσικού περιβάλλοντος, μετά
από εκπόνηση των
κατάλληλων τεχνικών και περιβαλλοντικών μελετών.
v Η ημερήσια
επίσκεψη και η πεζοπορία, καθώς και η μετακίνηση με
τροχοφόρα στο υφιστάμενο οδικό δίκτυο, με σκοπό
την παρατήρηση της
φύσης και την αναψυχή, απαγορευμένης της διανυκτέρευσης
και της
κατασκήνωσης. Κατ’ εξαίρεση η κατασκήνωση - διανυκτέρευση
των
επισκεπτών είναι δυνατόν να επιτραπεί σε επιλεγμένες
θέσεις είτε για λόγους
που εξυπηρετούν τους στόχους προστασίας, δηλαδή
επιστημονική έρευνα και
παρατήρηση των χαρακτηριστικών χλωρίδας – πανίδας,
είτε σε περιπτώσεις
εξυπηρέτησης ήπιων φυσιολατρικών
και περιηγητικών δραστηριοτήτων, μετά
από σύμφωνη γνώμη του Φορέα
Διαχείρισης. Απαιτείται ο έλεγχος της
πρόσβασης του κοινού σε κομβικά
σημεία εισόδου του δασικού οδικού
δικτύου στην περιοχή του ορεινού
όγκου. Ο έλεγχος αυτός αφορά στους
επισκέπτες και όχι στους χρήστες
της περιοχής και επιτυγχάνεται με την
τοποθέτηση μπαρών ελέγχου της
πρόσβασης των τροχοφόρων, κατ’ αρχήν
με βάση τις υποδείξεις της
σχετικής μελέτης του προγράμματος Life 99
«Διατήρηση και διαχείριση του
Όρους Μαίναλο» και στη συνέχεια μετά από
σχετική γνωμοδότηση του Φορέα
Διαχείρισης.
v Η υπαίθρια
άθληση, η ορειβασία και ο χειμερινός αθλητισμός εκτός των
οχλουσών, όπως πχ. μηχανοκίνητος αθλητισμός, σε
οργανωμένους για τη
χρήση αυτή χώρους.
v Η ανέγερση
και χρήση εγκαταστάσεων προσωρινού ή μόνιμου χαρακτήρα
για την εξυπηρέτηση των ως άνω δραστηριοτήτων,
καθώς και η συντήρηση,
βελτίωση και εκσυγχρονισμός τους, εφόσον:
Α) δεν θίγονται τα προστατευτέα
χαρακτηριστικά της περιοχής και δεν
αλλοιώνουν το χαρακτήρα της
φύσης και του τοπίου, σύμφωνα με τα
οριζόμενα στο παρόν Διάταγμα
Β) τεκμηριώνεται η αναγκαιότητά
τους από ειδική μελέτη διαχείρισης
επισκεπτών που θα εκπονηθεί
για την περιοχή και
Γ) επιβάλλεται για την ασφάλεια
των χρηστών, μετά από γνωμοδότηση του
Φορέα Διαχείρισης και έγκριση
περιβαλλοντικών όρων σύμφωνα με τις
κείμενες διατάξεις
Για την κάλυψη των ενεργειακών
αναγκών των ως άνω εγκαταστάσεων είναι
δυνατή η εγκατάσταση μικρών
έργων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από
Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
(Α.Π.Ε.) εφόσον δεν αλλοιώνονται τα φυσικά
χαρακτηριστικά της περιοχής
v Στα φαράγγια
της ζώνης, επιβάλλονται εποχιακές ρυθμίσεις στη διέλευση των
επισκεπτών, στις περιπτώσεις που εντοπίζονται από
το προσωπικό του
Φορέα Διαχείρισης ενεργές φωλιές αρπακτικών πτηνών.
Στις περιπτώσεις
αυτές, η εποχιακή απαγόρευση της πρόσβασης εφαρμόζεται
σε απόσταση
200 μ. από τις επισημασμένες φωλιές, κατά την αναπαραγωγική
περίοδο των
πτηνών αυτών.
v Οι παραδοσιακές
ασχολίες όπως ηκτηνοτροφία και η μελισσοκομία
συνεχίζουν να ασκούνται. Ειδικότερα για την βόσκηση
απαιτείται η εντός
τριετίας εκπόνηση και έγκριση από το Φορέα Διαχείρισης
και την οικεία Δ/νση
Αγροτικής Ανάπτυξης διαχειριστικού σχεδίου και
μελέτης βοσκοϊκανότητας
ώστε να καθορίζονται οι ενδεδειγμένοι όροι άσκησης
και η μέγιστη
επιτρεπόμενη πυκνότητα ζώων. Η μελισσοκομία ασκείται
ως εκτατική
δραστηριότητα, με την προϋπόθεση να μην γίνονται
επεμβάσεις που
αλλοιώνουν το τοπίο. Η καταπολέμηση των παρασίτων
θα πρέπει να ασκείται
με μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον.
v Ο εποχιακός
σταβλισμός των κτηνοτροφικών ζώων σε κατάλληλες
προσωρινές εγκαταστάσεις σταβλισμού, καθώς και
η δημιουργία και
συντήρηση ποτιστρών για τα κτηνοτροφικά ζώα.
v Η συντήρηση
και βελτίωση των νομίμως υφιστάμενων έργων υποδομής
εφόσον δεν αποψιλωθούν ή εκχερσωθούν νέες εκτάσεις,
δεν αποτίθενται
προϊόντα εκσκαφών ή οικοδομικά υλικά και δεν υποβαθμίζεται
το
οικοσύστημα ή στοιχεία αυτού και με τη σύμφωνη
γνώμη του Φορέα
Διαχείρισης. Ειδικότερα για το οδικό δίκτυο κάθε
κατηγορίας, για τα
οποιαδήποτε έργαβελτίωσης απαιτείταιη έγκρισηαπόφασης
Περιβαλλοντικών όρων σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις,
μετά από
γνωμοδότηση της Δασικής Υπηρεσίας και του Φορέα
Διαχείρισης.
v Έργα για την
προστασία και ανάδειξη των ιστορικών και αρχαιολογικών
χώρων και μνημείων σύμφωνα με τις κείμενες σχετικές
διατάξεις.
v Δραστηριότητες
αναψυχής όπως η αναρρίχηση μετά από κατάλληλη
χωροθέτηση της θέσης και εποχιακή ρύθμισή της,
σύμφωνα με γνωμοδότηση
του Φορέα Διαχείρισης και με βάση τον Κανονισμό
Λειτουργίας της περιοχής.
v Η θήρα με
βάση τις κείμενες διατάξεις. Κατά περίπτωση μπορούν να
επιβάλλονται προσωρινές ρυθμίσεις θήρας από τις
αρμόδιες υπηρεσίες,
προκειμένου να ανακάμπτουν οι θηραματικοί πληθυσμοί.
Β1
– Ζώνη : Αειφορικής Δασικής Διαχείρισης
Στην ζώνη αυτή επιτρέπονται
:
v Η διεξαγωγή
επιστημονικής έρευνας και η παρατήρηση των χαρακτηριστικών
χλωρίδας και πανίδας.
v Η δασική διαχείριση
με τον τρόπο που ασκείται σήμερα και σύμφωνα με το
εγκεκριμένο από τη Δασική Υπηρεσία και το Φορέα
Διαχείρισης, Σχέδιο
Δασικής Διαχείρισης. Στη διαχείριση των συστάδων
ελάτης θα πρέπει να
ενσωματωθούν μέτρα διατήρησης της δασικής βιοποικιλότητας,
όπως αυτά
έχουν προκύψει από τη σχετική μελέτη του προγράμματος
Life 99
«Διατήρηση και διαχείριση του Όρους Μαίναλο», καθώς
και οι κατευθύνσεις
που θα προκύψουν από την εκπόνηση του προγράμματος
παρακολούθησης
της κατάστασης των δασικών συστάδων. Το ίδιο ισχύει
και για τις τεχνητές
συστάδες μαύρης πεύκης. Στην κατεύθυνση της διασφάλισης
του αειφορικού
και φιλικού προς τη βιοποικιλότητα σχεδιασμού και
υλοποίησης των δασικών
διαχειριστικών παρεμβάσεων, θα πρέπει να επιδιωχθεί
η υιοθέτηση των
αρχών που προδιαγράφει η σχετική μελέτη αειφορικής
πιστοποίησης της
δασικής παραγωγής του όρους Μαινάλου, που εκπονήθηκε
στο πλαίσιο του
παραπάνω προγράμματος Life.
v Οι διαχειριστικές
επεμβάσεις που αποσκοπούν στην προστασία και την
διατήρηση των οικοτόπων, της πανίδας και της χλωρίδας,
με την σύμφωνη
γνώμη του Φορέα διαχείρισης.
v Τα έργα διατήρησης,
διαχείρισης, αναβάθμισης και ανάδειξης (ενημερωτικές
πινακίδες, σήμανση) φυσικού περιβάλλοντος, μετά
από εκπόνηση των
κατάλληλων τεχνικών και περιβαλλοντικών μελετών.
v
Η ημερήσια επίσκεψη και η πεζοπορία, καθώς και
η μετακίνηση με
τροχοφόρα στο υφιστάμενο οδικό
δίκτυο, με σκοπό την παρατήρηση της
φύσης και την αναψυχή, απαγορευμένης
της διανυκτέρευσης και της
κατασκήνωσης των επισκεπτών.
Κατ’ εξαίρεση η κατασκήνωση -
διανυκτέρευση των επισκεπτών
είναι δυνατόν να επιτραπεί σε επιλεγμένες
θέσεις, ειδικά χωροθετημένες
για το σκοπό αυτό από τη Δασική Υπηρεσία, με
τη σύμφωνη γνώμη του Φορέα
Διαχείρισης. Απαιτείται ο έλεγχος της
πρόσβασης του κοινού σε κομβικά
σημεία εισόδου του δασικού οδικού
δικτύου στην περιοχή του ορεινού
όγκου. Ο έλεγχος αυτός αφορά στους
επισκέπτες και όχι στους χρήστες
της περιοχής και επιτυγχάνεται με την
τοποθέτηση μπαρών ελέγχου της
πρόσβασης των τροχοφόρων, κατ’ αρχήν
με βάση τις υποδείξεις της
σχετικής μελέτης του προγράμματος Life 99
«Διατήρηση και διαχείριση του
Όρους Μαίναλο» και στη συνέχεια μετά από
σχετική γνωμοδότηση του Φορέα
Διαχείρισης.
v Οι παραδοσιακές
ασχολίες όπως η γεωργία, η κτηνοτροφία, η συλλογή
φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών και η μελισσοκομία
συνεχίζουν να
ασκούνται με τους περιορισμούς που επιβάλλουν οι
ισχύουσες διατάξεις. Η
γεωργία συνεχίζει να υφίσταται ως χρήση στα διάκενα
του ελατοδάσους, στις
θέσεις όπου υφίστανται εγκαταλειμμένοι αγροί, με
την προϋπόθεση ότι
διατηρεί την εκτατική μορφή της. Για τη βόσκηση
απαιτείται η εκπόνηση και
έγκριση από το Φορέα Διαχείρισης και την οικεία
Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης
διαχειριστικού σχεδίου και μελέτης βοσκοϊκανότητας
ώστε να καθορίζονται οι
ενδεδειγμένοι όροι άσκησης και η μέγιστη επιτρεπόμενη
πυκνότητα ζώων. Η
μελισσοκομία ασκείται ως εκτατική δραστηριότητα,
με την προϋπόθεση να
μην γίνονται επεμβάσεις που αλλοιώνουν το τοπίο.
Η καταπολέμηση των
παρασίτων θα πρέπει να ασκείται με μεθόδους φιλικές
προς το περιβάλλον.
v Η συντήρηση
και βελτίωση των νομίμως υφιστάμενων έργων υποδομής
εφόσον δεν αποψιλωθούν ή εκχερσωθούν νέες εκτάσεις,
δεν αποτίθενται
προϊόντα εκσκαφών ή οικοδομικά υλικά και δεν υποβαθμίζεται
το
οικοσύστημα ή στοιχεία αυτού και με τη σύμφωνη
γνώμη του Φορέα
Διαχείρισης.
v Έργα για την
προστασία και ανάδειξη των ιστορικών και αρχαιολογικών
χώρων και μνημείων σύμφωνα με τις κείμενες σχετικές
διατάξεις.
v Η θήρα με
βάση τους εκάστοτε όρους και ρυθμίσεις που εκδίδονται από τις
αρμόδιες υπηρεσίες μετά από πρόταση του Φορέα Διαχείρισης.
Β2
– Ζώνη : Διατήρησης του παραδοσιακού αγροτικού τοπί ου
Στην ζώνη αυτή επιτρέπονται
:
v Η διεξαγωγή
επιστημονικής έρευνας και η παρατήρηση των χαρακτηριστικών
χλωρίδας και πανίδας.
v Η συντήρηση,
αποκατάσταση ή επαναδημιουργία φυτοφρακτών, στα όρια
των καλλιεργειών, καθώς και μονοπατιών μεταξύ των
ορίων των
καλλιεργειών.
v Ενθαρρύνεται
η μετατροπή συμβατικών καλλιεργειών σε βιολογικές
καλλιέργειες και η ένταξή τους σε αγροπεριβαλλοντικά
προγράμματα.
v Οιδιαχειριστικέςεπεμβάσειςπουχρηματοδοτούνταιαπότα
αγροπεριβαλλοντικά μέτρα του εκάστοτε Κανονισμού
και αποσκοπούν στην
προστασία και βελτίωση των αγρο-οικοσυστημάτων.
Οι διαχειριστικές
επεμβάσεις εκτελούνται βάσει σχετικών διαχειριστικών
σχεδίων, όπως αυτά
προβλέπονται από τους αγροπεριβαλλοντικούς κανονισμούς
του Υπουργείου
Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε να αποδεικνύεται
η αναγκαιότητα
και σκοπιμότητά τους, καθώς και η περιβαλλοντική
διασφάλιση του
οικοσυστήματος.
v Τα έργα διατήρησης,
διαχείρισης, αναβάθμισης και ανάδειξης (ενημερωτικές
πινακίδες, σήμανση, συντήρηση μονοπατιών) φυσικού
περιβάλλοντος, μετά
από εκπόνηση των κατάλληλων τεχνικών και περιβαλλοντικών
μελετών.
v Έργα για την
προστασία και ανάδειξη των ιστορικών και αρχαιολογικών
χώρων και μνημείων σύμφωνα με τις κείμενες σχετικές
διατάξεις.
v Η επίσκεψη
και η πεζοπορία καθώς και η μετακίνηση με τροχοφόρα στους
υφιστάμενους δρόμους.
v Η κτηνοτροφία
όπως ασκείται σήμερα χωρίς παραπέρα επεμβάσεις, με
απώτερο στόχο την άσκηση της με βάση Σχέδιο διαχείρισης
της βόσκησης
που θα εκπονηθεί και εγκριθεί από το Φορέα Διαχείρισης
και την οικεία Δ/νση
Αγροτικής Ανάπτυξης .
v Η μελισσοκομία
ως παραδοσιακή εκτατική δραστηριότητα, με την
προϋπόθεση να μην γίνονται επεμβάσεις που αλλοιώνουν
το τοπίο. Η
καταπολέμηση των παρασίτων θα πρέπει να ασκείται
με μεθόδους φιλικές
προς το περιβάλλον
v Η θήρα σύμφωνα
με την κείμενη νομοθεσία.
v Όσον αφορά
τα υπάρχοντα εντός της ζώνης αυτής κτίσματα βάσει νόμιμης
οικοδομικής άδειας, παραμένουν και μπορούν να επισκευάζονται,
ή να
επεκτείνονται, μετά την έκδοση αδειών κατά τις
κείμενες διατάξεις.
v Η εκτός σχεδίου
δόμηση σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία χωρίς τη
δυνατότητα έγκρισης παρεκκλίσεων σύμφωνα με τα
άρθρα 4 (γραφεία-
υπεραγορές) και 5 (βιομηχανικά κτίρια) του από
24/5-31.5.1985 Π.Δ ΦΕΚ
270Δ/1985. Το ελάχιστο όριο αρτιότητας και κατάτμησης
των γηπέδων
ορίζεται σε 10.000 τ.μ., εφαρμοζομένης κατά τα
λοιπά, όπως ισχύει της παρ.
1 του άρθρου 1 του π.δ. της 24−31.5.1985 (ΦΕΚ 270
Δ΄). Κατ’ εξαίρεση,
θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα κατά παρέκκλιση,
γήπεδα έκτασης
τουλάχιστον 4.000 τ.μ., τα οποία, κατά τη δημοσίευση
του παρόντος,
θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα, σύμφωνα με τις
οικείες πολεοδομικές
διατάξεις.
26 του ν. 1337/1983 όπως ισχύει , μετά τη σύμφωνη
γνώμη του φορέα
διαχείρισης.
v Η συντήρηση
και βελτίωση των νομίμως υφιστάμενων έργων υποδομής με τη
σύμφωνη γνώμη του Φορέα Διαχείρισης.
v Τα νέα έργα
τεχνικής υποδομής (οδικό δίκτυο κάθε κατηγορίας, δίκτυα
ηλεκτρισμού, τηλεπικοινωνιών, ύδρευσης, αποχέτευσης,
βιολογικών
καθαρισμών και άρδευσης) επιτρέπονται κατά τις
κείμενες διατάξεις, μετά την
εκπόνηση Μ.Π.Ε. και την έγκριση απόφασης περιβαλλοντικών
όρων, και με
τη σύμφωνη γνώμη του Φορέα Διαχείρισης.
v Η ανάπτυξη
γεωργοκτηνοτροφικών βιοτεχνιών επιτρέπεται μετά την
εκπόνηση Μ.Π.Ε. και την έγκριση απόφασης περιβαλλοντικών
όρων, και με
τη σύμφωνη γνώμη του Φορέα Διαχείρισης.
v Η κατασκευή
γεωργοκτηνοτροφικών
οικοδομήματος 80m2, μέγιστο
ύψος 4m.
αποθηκών
με
μέγιστη
κάλυψη
v Τα έργα υδροληψίας
και οι γεωτρήσεις σύμφωνα με τις ετήσιες Αποφάσεις
του αρμόδιου φορέα.
v Επίσης η εγκατάσταση
αντλιοστασίων μέγιστης επιφάνειας 6m2 και ύψους
2,5m.
Κοίτες
χειμάρρων, ζώνες παρόχθιας βλάστησης
Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται
οι κοίτες και η παρόχθια ζώνη των ποταμών
συνεχούς ροής του περιφερειακού
πάρκου (Ρέμα Καρκαλούς, ποταμοί Λούσιος και
Μυλάοντας, Ρέμα Ποταμιάς και
ποταμός Ελισσώνας), όπως αυτές οριοθετούνται με
βάση την κείμενη νομοθεσία.
Τα όρια της παρόχθιας ζώνης, ορίζονται στα 20 μ.
εκατέρωθεν των οχθών της κοίτης
των ρεμάτων συνεχούς ροής. Εφόσον τα όρια της
φυσικής παρόχθιας βλάστησης
ξεπερνούν τη ζώνη των 20 μ., λαμβάνεται ως όριο
της ζώνης εκείνο της παρόχθιας
βλάστησης. Σε κάθε περίπτωση, η κοίτη των
ποταμών και η παρόχθια ζώνη
των ποταμών συνεχούς ροής της περιοχής, θα
πρέπει να οριοθετηθεί και χαρτογραφηθεί
από τις αρμόδιες υπηρεσίες, με βάση τις
προβλέψεις της κείμενης νομοθεσίας.
Επιτρέπονται :
v Η διεξαγωγή
επιστημονικής έρευνας και η παρατήρηση των χαρακτηριστικών
χλωρίδας και πανίδας.
v Οι διαχειριστικές
επεμβάσεις που αποσκοπούν στην προστασία, διατήρηση ή
αποκατάσταση των παρόχθιων ενδιαιτημάτων και τη
δημιουργία κατάλληλων
θώκων για το φώλιασμα και την αναπαραγωγή της πανίδας.
v Οι παρεμβάσεις
ορεινής υδρονομίας και προστασίας από τη διάβρωση.
v Οι διαχειριστικές
αυτές επεμβάσεις εκτελούνται βάσει τεχνικών και
περιβαλλοντικών μελετών, που αποδεικνύουν την αναγκαιότητα,
σκοπιμότητα
και την περιβαλλοντική διασφάλιση του οικοσυστήματος.
v Τα έργα διατήρησης,
διαχείρισης, αναβάθμισης και ανάδειξης (ενημερωτικές
πινακίδες, σήμανση) φυσικού περιβάλλοντος, μετά
από εκπόνηση των
κατάλληλων τεχνικών και περιβαλλοντικών μελετών.
v Η ημερήσια
επίσκεψη και η πεζοπορία, καθώς και η ερασιτεχνική αλιεία, με
βάση τις ρυθμίσεις που καθορίζονται από τις αρμόδιες
υπηρεσίες και το
Φορέα Διαχείρισης .
Άρθρο
4
Γενικοί
Όροι και Περιορισμοί
Οι κατά το άρθρο 3 επιτρεπόμενες
χρήσεις διεξάγονται μετά από έγκριση των
αρμοδίων Υπηρεσιών κατά τις
κείμενες διατάξεις.
Κάθε άλλη χρήση πέραν των αναφερομένων
στις διατάξεις του προηγούμενου
άρθρου απαγορεύεται στο σύνολο
της προστατευόμενης περιοχής.
Άρθρο
5
Φορέας
Διαχείρισης
Η παρακολούθηση της εφαρμογής
και η αξιολόγηση των κανονισμών διοίκησης και
λειτουργίας, ανατίθεται στο
Δασαρχείο Βυτίνας, σύμφωνα με το άρθρο 15,
παράγραφος (γ) του Ν.2742/1999
(ΦΕΚ 207 Α ) όπως ισχύει.
Άρθρο
6
Πολεοδομικές
ρυθμίσεις
Εντός των ορίων των οικισμών
και των μοναστηριών της περιοχής δεν εφαρμόζονται
οι διατάξεις του παρόντος Προεδρικού
Διατάγματος.
Για τους οικισμούς που δεν
έχουν καθοριστεί όρια απαιτείται πολεοδομική ρύθμιση
καθορισμού των ορίων του οικισμού
και ειδικών όρων δόμησης σύμφωνα με τις
ισχύουσες διατάξεις.
Σε ότι αφορά στην εκτός σχεδίου
δόμηση, εντός των δασικών διακένων της ζώνης
Β.1 και προκειμένου να προστατευτεί
η συνέχεια του δασικού οικοσυστήματος και να
αποφευχθούν ανεπανόρθωτες αλλοιώσεις
του τοπίου του ορεινού όγκου, ισχύουν τα
εξής:
Ø Σε ακτίνα
500 μ. από τους υφιστάμενους οικισμούς, και σε θέσεις υψομέτρου
κάτω των 1000 μ εφαρμόζονται οι διατάξεις περί
της εκτός σχεδίου δόμησης,
όπως ορίζονται στην ζώνη Β2 στο άρθρο 3 του παρόντος.
Ø Σε θέσεις
υψομέτρου μεγαλύτερου των 1000 μ. δεν επιτρέπεται η δόμηση.
Άρθρο
7
Κυρώσεις
Οι παραβάτες των διατάξεων
του παρόντος Π.Δ. υπόκεινται στις κυρώσεις που
προβλέπονται από τα άρθρα 28,
29 και 30 του Ν. 1650/1986, όπως ισχύουν, καθώς
και από τις ειδικές διατάξεις
της υφιστάμενης νομοθεσίας.
Άρθρο
8
Μεταβατικές
διατάξεις
Κάθε διάταξη που έρχεται συνολικά
ή εν μέρει σε αντίθεση με τις διατάξεις του
παρόντος Προεδρικού Διατάγματος
ή που ανάγεται σε θέματα που ρυθμίζονται από
αυτό, καταργείται αντιστοίχως
συνολικά ή κατά το μέρος εκείνο στο οποίο έχει
επέλθει μεταβολή σύμφωνα με
το παρόν Προεδρικό Διάταγμα.
Άρθρο
9
Ισχύς
Η ισχύς του Προεδρικού Διατάγματος
αυτού αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην
Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αθήνα, ……………………..
Οι Υπουργοί
Περιβάλλοντος
Ενέργειας
και
Κλιματικής Αλλαγής
Αγροτικής
Ανάπτυξης
και
Τροφίμων
Δημοσίευση σχολίου