Ο Αντιπεριφερειαρχης Παπαφωτίου στο 2ο Επιστημονικό Εργαστήριο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής


Ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Απόστολος Ε. Παπαφωτίου εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη και την Περιφέρεια Πελοποννήσου μετείχε στο 2ο Επιστημονικό Εργαστήριο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής – διά της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων – και της Πρεσβείας του Ισραήλ στην Ελλάδα , το οποίο πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013, στο αμφιθέατρο του Υπουργείου.

Ομιλητές  ήταν:

1.     Ο Dr. OferDahan από το Ινστιτούτο Zuckerberg για Υδρολογική Έρευνα του Πανεπιστημίου Μπεν Γκουριόν στο Νέγκεβ, τμήμα Περιβαλλοντικής Υδρολογίας και Μικροβιολογίας, όπου παρουσίασε το θέμα:

«Μεγάλη Πρόκληση: Γεφυρώνοντας το άνοιγμα μεταξύ διαθέσιμου και απαιτούμενου νερού. Από τις καινοτομίες της τεχνολογίας του ύδατος, η εμπειρία του Ισραήλ»,

2.     Η Α.Ε. Πρέσβης, κος Noah GalGendler, Αντιπρόεδρος Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, όπου παρουσίασε το θέμα:

«MEKOROT: Εθνική Εταιρεία Υδάτων του Ισραήλ – Δυνατότητες & Παγκόσμιες Δραστηριότητες».

Συμμετείχαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κος Γιάννης Μανιάτης, ο Υπουργός Αναπληρωτής Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, κος Σταύρος Καλαφάτης, ο Γενικός Γραμματέας Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, Δρ. Κωνσταντίνος Τριάντης, η Α.Ε. ο Πρέσβης του Ισραήλ κος Άρι Μέκελ, εκπρόσωποι κομμάτων, εκπρόσωποι περιφερειών, αιρετά μέλη συμβουλίων, πρόεδροι και μέλη διοικήσεων μελετητές, ερευνητές, επιστήμονες,  υπηρεσιακοί παράγοντες, αρμόδιοι σχετικά με τα υδατικά συστήματα και πλήθος πολιτών.

Τα θέματα ήταν ενδιαφέροντα και ποικίλα. Αφορούσαν την εθνική πολιτική του Ισραήλ για τη διαχείριση των υδάτων και τη λειτουργία κεντρικού φορέα για την ορθολογική εποπτεία της συντήρησης και χρήσης του εξαντλήσιμου πόρου και στη πρωτοπορία που εφαρμόζει το Ισραήλ, όσον αφορά τη μεθοδολογία της αφαλάτωσης, η όποια εξασφαλίζει πόσιμο νερό σε όλο το Ισραήλ μέσω των 5 συγκροτημάτων που διαθέτει.  Και επίσης τη διπλή και τριπλή χρήση υδάτων, ως αποτέλεσμα ολοκληρωμένου βιολογικού καθαρισμού για άρδευση.

 Τονίστηκε ιδιαιτέρως η ενίσχυση συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Ελλάδος και του Ισραήλ, η μεταφορά γνώσης, εμπειριών, τεχνογνωσίας και τεχνολογίας.

 Η συνεργασία μεταξύ Ελλάδος και Ισραήλ ήδη έχει ανέλθει σε υψηλό επίπεδο, είναι συνεχής, σε ζητήματα διαχείρισης υδατικών πόρων, ενέργειας και σε αντίστοιχες διαθέσιμες τεχνολογίες στον τομέα προστασίας του περιβάλλοντος.

Η προστασία των υδάτινων πόρων και η ενίσχυση του αναπτυξιακού ρόλου πού έχουν, συνδέονται άμεσα με τα πλεονεκτήματα της χώρας μας και ειδικά με την Πελοπόννησο, μιας και το νερό ενώνει ανθρώπους, λαούς και κυβερνήσεις.  

Το νερό χρειάζεται ορθολογική χρήση, συνετή διαχείριση, και ευφυή μέθοδο. Για την επίτευξη μιας σωστής διαχείρισης είναι αναγκαία μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που δεν αντιμετωπίζει  τις εκάστοτε χρήσεις αποσπασματικά, αλλά σε συνδυασμό μεταξύ τους.

Αυτή είναι και η κεντρική πολιτική πού εφαρμόζει η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Συμμετέχει στον σχεδιασμό και σε επίπεδο κατασκευής και σε επίπεδο μελετών με ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης υδάτων. Επίσης προχωρούν έργα δημιουργίας φραγμάτων σε όλη την περιφέρεια. Όσον αφορά τα 3 σχέδια διαχείρισης των λεκανών απορροής Υδατικών Διαμερισμάτων Βόρειας, Ανατολικής και Δυτικής Πελοποννήσου έχουν ήδη εγκριθεί και εξασφαλίζουν την προστασία του υδατικού πόρου και ευρύτερα του φυσικού περιβάλλοντος όσο και την ενίσχυση του αναπτυξιακού ρόλου πού έχουν τα ύδατα για την Πελοπόννησο.

Τέλος έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και έργα και δράσεις πού ενισχύουν ιδιαιτέρως το αναπτυξιακό έργο της Περιφέρειας Πελοποννήσου και συμβάλλον στην ανάπτυξη του τόπου και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS