ΩΡΟΛΟΓΙΑΚΗ ΒΟΜΒΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Σε επερώτηση μας που συζητήθηκε σήμερα στην συνεδρίαση του ΠΕ.ΣΥ. Πελοποννήσου, θέσαμε για πολλοστή φορά τα τελευταία 3.5 χρόνια, το θέμα της τρέχουσας διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων (Α.Σ.Α.) στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Μία Περιφέρεια πρωταθλήτρια τα τελευταία δέκα χρόνια στις παράνομες χωματερές, που κάνει προσπάθεια για το οριστικό κλείσιμο και την αποκατάστασή τους.

Μία Περιφέρεια της οποίας ενώ τυπικά έκλεισαν οι χωματερές, δυστυχώς αρκετές ακόμα καίγονται, με τις οικείες Δημοτικές Αρχές να σφυρίζουν αδιάφορα και να μην εφαρμόζουν εντατικά προγράμματα ανακύκλωσης - κομποστοποίησης και πράσινων σημείων.

Μία Περιφέρεια, με 26 Δήμους που αναγκάστηκε να μεταφέρει ΑΣΑ στην γειτονική Περιφέρεια Αττικής εξυπηρετώντας δύο Δήμους (Τρίπολης και Ερμιονίδας) μην έχοντας διαχρονικά φροντίσει για εναλλακτικές λύσεις πλην των "αμαρτωλών" δεματοποιητών και του διαρκώς απειλούμενου με πρόστιμο από την Ε.Ε., ΧΥΤΑ Κιάτου.

Μία Περιφέρεια όπου πρόσφατα εξαρθρώθηκε με τον χαρακτηρισμό  ως"εγκληματική οργάνωση" η παράνομη μεταφορά και ταφή ΑΣΑ με αμοιβές εκατομμυρίων ευρώ.

Ζητήσαμε από τον κο Περιφερειάρχη την άμεση αποκατάσταση των χωματερών με την επιτάχυνση των σχετικών μελετών και των συνεπακόλουθων έργων.

Ζητάμε από την Περιφέρεια και από τον ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ την υλοποίηση προγράμματος νόμιμης διαχείρισης, βάσει άμεσου χρονοδιαγράμματος ιδιαίτερα δε ενόψει θέρους (με τεράστια επικινδυνότητα ανάφλεξης) και έναρξης τουριστικής περιόδου. 

Ζητάμε, εδώ και χρόνια, από τους Δήμους την υλοποίηση προγραμμάτων ανακύκλωσης - κομποστοποίησης και πράσινων σημείων και την δημόσια δέσμευση τους, σε στόχους ποσοτήτων βάσει χρονοδιαγράμματος, με στόχο την εκτροπή σημαντικών ποσοτήτων ΑΣΑ προς την οικολογική διαχείριση. 

Η προσωρινή και ελπίζουμε οριστική αποφυγή της διαχείρισης ΑΣΑ μέσω καύσης, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, δίνει δυνατότητα για ανάπτυξη κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων με όπλο την καινοτομία, την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε τοπικό επίπεδο αλλά και την δημιουργία τοπικής οικονομίας με οφέλη από την διαχείριση ΑΣΑ.

Ας μην ξεχνάμε ότι το κόστος τελικής διάθεσης στους ΧΥΤΑ ανά την επικράτεια, ανέρχεται στα 35 ευρώ ανά τόννο (Ν.4042/12), με αύξηση 5 ευρώ ανά έτος και δύναται να φθάσει έως και 60 ευρώ ανά τόννο! Συνεπώς, η μονοδιάστατη και παρωχημένη απόρριψη στους ΧΥΤΑ μόνο αυξανόμενο κόστος δημιουργεί.

Η Ελλάδα και η Πελοπόννησος κάνουν μία μεγάλη προσπάθεια για την αύξηση της τουριστικής επισκεψιμότητας, γεγονός που σημαίνει ένταση της παραγωγής ΑΣΑ, τους θερινούς κυρίως μήνες. 

Κάνουμε έκκληση για μία ακόμη χρονιά. 
Πρέπει όλοι μαζί: Περιφέρεια, Δήμοι, ΥΠΕΚΑ επαρκώς να συνεργαστούμε με στόχο αφενός την άμεση αποκατάσταση της νομιμότητας και αφετέρου την στροφή στην οικολογική διαχείριση.
Οι πολίτες το απαιτούν από όλους μας και εμείς αυτό θα συνεχίσουμε να πράττουμε, μέχρι τελικής νίκης.



ΥΓ Στην σημερινή επερώτηση μας μεταξύ άλλων, ζητήσαμε από τον κο Αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας για πολλοστή φορά, την άμεση αποκατάσταση (καθαρισμός, ευταξία, αντικατάσταση κατεστραμμένων μερών) της σταθερής αερογέφυρας διώρυγας Κορίνθου (Π.Ε.Ο. Αθηνών -Κορίνθου), ως Τουριστικής και δυστυχώς υποβαθμισμένης Πύλης της Περιφέρειας και της ευρύτερης Πελοποννήσου, γενικότερα.   


Λάμπρος Μπούκλης
Περιφερειακός Σύμβουλος Πελ/σου

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS