Μέλι Ελάτης Μαινάλου Βανίλια

Λίγα λόγια
Το Μέλι Ελάτης Μαινάλου Βανίλια παράγεται από τα μαύρα έλατα του όρους Μαινάλου στην Αρκαδία. Ξεχωρίζει για τη γεύση του, την πυκνόρρευστη υφή του, τη μικρή συγκέντρωσή του σε σάκχαρα και το ιδιαίτερο, χρυσίζον, χρώμα του, το οποίο θυμίζει κάτι ανάμεσα σε καραμέλα και βανίλια.
Τί το κάνει τόσο ξεχωριστό;
Ξεχωρίζει με την πρώτη ματιά από το υπόλευκο χρώμα του, με τις ανταύγειες που δημιουργούνται στο εσωτερικό του να το εμφανίζουν ανοιχτόχρωμο, αδιαφανές και χρυσίζον. Χάρη στο χρώμα του μάλιστα ονομάστηκε «βανίλια». Είναι παχύρρευστο, έχει λιγότερη υγρασία από όλα τα υπόλοιπα μέλια και δεν κρυσταλλώνει ποτέ. Έχει χαρακτηριστική κι επίμονη γεύση του που θυμίζει καραμέλα βουτύρου ή βανίλια. Η θρεπτική του αξία είναι πολύ μεγάλη, αφού έχει υψηλή συγκέντρωση σε ιχνοστοιχεία και μικρή συγκέντρωση σε σάκχαρα.
Πού παράγεται και πώς συνδέεται με το περιβάλλον της περιοχής;
Το σύμπλεγμα του όρους Μαινάλου με τις γειτνιάζουσες περιοχές αποτελούν την οριοθετημένη ζώνη παραγωγής. Καταλαμβάνουν έκταση 700.000 στρεμμάτων του κεντρικού και βόρειου τμήματος της Αρκαδίας σε υψόμετρο που κυμαίνεται από 700 έως 1980 μέτρα. Εντός του συμπλέγματος αυτού υπάρχει το δάσος της αυτοφυούς ελάτης της Κεφαλληνιακής. Το δάσος αυτό και οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν ευνοούν τη μελισσοκομία. Εκτός από τους Αρκάδες μελισσοκόμους, η περιοχή φιλοξενεί και μελισσοκόμους από τις γύρω περιοχές της Πελοποννήσου. Κάθε χρόνο περί τα τέλη Μαΐου συγκεντρώνονται πολλές χιλιάδες κυψέλες, οι οποίες παραμένουν ως τα μέσα Ιουλίου, όταν και σταματά η μελιτοέκριση. Το Δασαρχείο Βυτίνας πραγματοποιεί διαρκείς και συστηματικούς ελέγχους στα εισερχόμενα και εξερχόμενα μελισσοσμήνη προκειμένου να διασφαλίζει την ποιότητα της παραγωγής.
Πώς παρασκευάζεται;
Το μέλι αυτό δε συλλέγεται από άνθη, αλλά από ένα μελίτωμα (ρητίνη) που παράγεται στον κορμό του μαύρου ελάτου. Η περιεκτικότητα του σε μέλι από το έλατο είναι τουλάχιστον 80%. Μόλις οι κηρήθρες γεμίσουν, μεταφέρονται στην αποθήκη, όπου απολεπίζονται και τοποθετούνται στο μελιτοεξαγωγέα. Είναι τόσο πηχτό το μέλι αυτό, ώστε αν καθυστερήσει ο μελισσοκόμος να τρυγήσει τις κηρήθρες του περισσότερο από μια εβδομάδα, τότε αυτό σχεδόν στερεοποιείται και δε βγαίνει στο μελιτοεξαγωγέα. Με τη βοήθεια της φυγόκεντρου δύναμης και μόνο, το μέλι απελευθερώνεται, φιλτράλεται σε απλά φίλτρα σίτας και τοποθετείται σε ανοιξείδωτα δοχεία. Στη συνέχεια τυποποιείται και διοχετεύεται στο καταναλωτικό κοινό. Η τυποποίηση λαμβάνει χώρα αποκλειστικά στη ζώνη παραγωγής. Η παραγωγή του μελιού αυτού είναι γενικά δαπανηρή, καθώς υπάρχει πάντα ο κίνδυνος καταστροφής των κηρήθρων κατά την εξαγωγή του.
Ποιοί το παράγουν;

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS