Παρέμβαση Γόντικα στη συζήτηση για αδειοδότηση λιγνιτωρυχείου στη Κυπαρισσία.‏


Υπάρχει ένα ζήτημα μεθόδευσης από μέρους του κ. Περιφερειάρχη και  του κ. Δήμαρχου Τριφυλίας  ενημέρωσης του κοινού  για τo συγκεκριμένο ζήτημα.                                                                                                                

Θεωρώ ότι το έγγραφο-πρόσκληση του κ. Περιφερειάρχη για  διαβούλευση να αποστέλλεται ταυτόχρονα και στα μέλη του ΠεΣυ, ώστε να μην έχουμε αυτά τα τραγελαφικά που είδαμε στην συγκεκριμένη περίπτωση, χωρίς τα μέλη του ΠεΣυ   να έχουν πάρει μυρωδιά.  Φαίνεται ότι με την κυβερνητική εναλλαγή στη χώρα μας, αλλάζει και το μοντέλο  ανάπτυξης της Περιφέρειας αφού η εισήγηση στο θέμα επιχειρηματολογεί ενάντια σε μια τέτοια ιδιωτική επένδυση (ιδιωτικό λιγνιτωρυχείο στην Κυπαρισσία)όταν πριν τρία χρόνια ήταν ένθερμη σε ανάλογη ιδιωτική επένδυση στη Κορώνη. Περιοχές και οι δύο Κυπαρισσία και Κορώνη που έχουν «σαφή προσανατολισμό στην αγροτική οικονομία και τον τουρισμό.»  

    

  Ένα  δεύτερο σχόλιο.   

 

Περιφέρεια και Δημοτική αρχή λίγο πριν και λίγο μετά τις εκλογές,  για να πιάσουν τον κόσμο στον ύπνο στα μουλωχτά, όπως στο Βασιλίτσι  με το βασιλιά του τσιμέντου, μεθοδεύουν να προωθηθεί  και να εγκριθεί η αδειοδότηση. Όμως λογαριάζουν χωρίς το ξενοδόχο. Οι  κάτοικοι οι επαγγελματοβιοτέχνες, οι αγρότες, όλοι οι φορείς ξεσηκώνονται και αναγκάζουν Περιφέρεια και Δημοτική αρχή να αναδιπλωθούν.

 

Εμείς χαιρετίζουμε αυτόν το ξεσηκωμό του κόσμου και τονίζουμε.

 

Καμία  επανάπαυση, κανένας εφησυχασμός γιατί πρόκειται για  επενδύσεις στον στρατηγικό τομέα της ενέργειας που το κεφάλαιο  με την στήριξη των κυβερνήσεων του και της Ε.Ε. έχουν κάνει επιλογή να αλώσουν να επενδύσουν τα υπερσυσσωρευμένα και λιμνάζοντα κεφάλαια τους για γρήγορη και εγγυημένη κερδοφορία .

        

     Η πορεία απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο της Ε.Ε. και με διαφορετικούς ρυθμούς προχωράει σε όλα τα κράτη – μέλη.

Στην Ελλάδα έχουν προηγηθεί που προβλέπουν τη μετοχοποίηση της ΔΕΗ το σπάσιμο της επιχείρησης σε θυγατρικές , προκειμένου να ιδιωτικοποιηθούν πιο εύκολα, την παράδοση των κοιτασμάτων λιγνίτη στους ιδιώτες. Όλα αυτά προετοίμασαν το έδαφος για τη πώληση παραγωγικών μονάδων, ορυχείων και δικτύων.

 

Οι εργαζόμενοι ο λαός έχουν συσσωρεύσει πείρα για το που οδήγησε η στρατηγική της απελευθέρωσης της αγοράς Ενέργειας. Το ρεύμα  ακρίβυνε για τα λαϊκά  νοικοκυριά, οι εργασιακές σχέσεις τσακίστηκαν στη ΔΕΗ και οι λογαριασμοί φορτώθηκαν βαριά χαράτσια, για να διασφαλίζεται η κερδοφορία των επιχειρηματιών στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.         

 

Η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, τα στελέχη τους στο συνδικαλιστικό κίνημα έχουν τη πρώτη ευθύνη για τις σημερινές αρνητικές εξελίξεις. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι συνδικαλιστικά στελέχη στη Τοπική Διοίκηση έβαλαν πλάτη στη μετοχοποίηση της ΔΕΗ,που  ήταν το πρώτο βήμα στην ιδιωτικοποίηση.

   

     Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά  στρώματα πρέπει να σταθούν αυστηρά και απέναντι σε εκείνα τα κόμματα ,που δεν αμφισβητούν τη στρατηγική της απελευθέρωσης Ενέργειας ,αλλά προσπαθούν να την εξωραΐσουν .Τέτοιο κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

  

     Θυμίζουμε ότι η Συνθήκη του Μάαστριχτ ήταν κομβική στην πορεία απελευθέρωσης της Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και μέχρι σήμερα δεν αμφισβητεί την << αναγκαιότητα >> να προχωρήσει η απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας. Κοροϊδεύει λοιπόν όταν λέει ότι μέσα σ αυτές τις συνθήκες είναι δυνατόν να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των εργαζομένων και του λαού, αν υπάρξει μια <<δημόσια ΔΕΗ>> και επανα-ρυθμιστεί το θεσμικό πλαίσιο για τους ιδιώτες.

 

Με τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης αναιρούνται οι σχεδιασμοί για διάσπαση της ΔΕΗ, επιλογή η όποια διευκολύνει την υλοποίηση της κυβερνητικής επιταγής για  διασφάλιση φθηνού πνεύματος στις ενεργοβόρες βιομηχανίες, θωρακίζοντας μ’ αυτόν τον τρόπο την ανταγωνιστικότητα τους. Η  επιλογή αυτή, σε συνδυασμό με τη διασφάλιση της κερδοφορίας της, μπορεί να οδηγήσει σε επιβάρυνση των οικιακών λογαριασμών.

 

Αντίστοιχα, η ακύρωση της διαδικασίας του ΑΔΜΗΕ διασφαλίζει την διευκόλυνση, μέσα από ευνοϊκούς όρους και χαμηλά τέλη, των ιδιωτών παραγωγών στην αξιοποίηση του δικτύου αλλά και τους μεγάλους καταναλωτές.

 

Μονόδρομος για τους εργαζόμενους για όλο το λαό είναι η πάλη ενάντια στη με οποιανδήποτε τρόπο προώθηση της ιδιωτικοποίησης της ενέργειας ενταγμένη στον αγώνα κατά της απελευθέρωσης του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας, με κοινωνικοποίησης της, με δημιουργία ενός ενιαίου κρατικού φορέα Ενέργειας που   θα ικανοποιήσει όλες τις συνδυασμένες λαϊκές ανάγκες για ηλεκτρική ενέργεια, στο πλαίσιο μιας άλλης, λαϊκής οικονομίας και εξουσίας.

 

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS