Με ενθουσιασμό, συνεργατικό ενδιαφέρον αλλά και με εκπαιδευτικά αποτελέσματα ολοκληρώθηκε επιτυχώς την 2η Μαρτίου 2015 η παρουσίαση του Μουσείου Λαϊκού Πολιτισμού Δάρα Αρκαδίας στο (Δ)ΙΕΚ Λεονταρίου-Μεγαλόπολης, στο τμήμα ¨Τεχνικών Συντήρησης Έργων Τέχνης & Αρχαιοτήτων¨. Η Διευθύντρια του ΙΕΚ κ. Φωτεινή Μπούλμπου και η υπεύθυνη τμήματος κ. Νικολέττα Θ. Πλατανίτη, με αφορμή την προσωρινή ανανέωση της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου, προσκάλεσαν τον επιστημονικό υπεύθυνο του Μ.Λ.Π.Δ.Α. κ. Στέλιο Πλάκα στο εκπαιδευτικό ίδρυμα Λεονταρίου.
Η Υπεύθυνη του τμήματος κ. Νικολέττα Πλατανίτη αναφέρει:
«Καταρχήν θα ήθελα να ευχαριστήσω τη Διευθύντρια του (Δ)ΙΕΚ κα Φωτεινή Μπούλμπου, που στάθηκε πολύτιμος αρωγός της συνεργασίας με το Μουσείο Λαικού Πολιτισμού Δάρα Αρκαδίας. Επίσης τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς κο Χρήστο Θανόγιαννη, την κα Μαργαρίτα Κανελλοπούλου και την κα Ελβίρα Τόκου, των τμημάτων «τεχνιτών φυσικού αερίου» και «αισθητικής» αντίστοιχα, που παρευρέθηκαν και μας συνέδραμαν καθ’ οιονδήποτε τρόπο στη συνάντηση αυτή.
Η τιμητική παρουσία του επιστημονικού υπευθύνου του Μουσείου Δάρα, κου Στέλιου Πλάκα, της φιλολόγου κας Αντωνίας Κορδοπάτη και της θεολόγου κας Αγγελικής Κορδοπάτη, εκπροσώπων του Συνδέσμου Δαραίων και του Μ.Λ.Π.Δ.Α. ενίσχυσε την πρόθεση της Διευθύντριας κας Φωτεινής Μπούλμπου και εμού προσωπικά για μια συνεργασία σε διεπιστημονικό επίπεδο, με κύριο στόχο την οικοδόμηση μιας νέας κοινής επιστημονικής και εκπαιδευτικής βάσης. Η άμεση ανταπόκρισή τους στο κάλεσμά μας, η ποιότητα της παρουσίασης, των σκέψεων και των ερωτήσεων, που μας κατέθεσε ο κος Στέλιος Πλάκας, αποτέλεσαν για μας το έναυσμα, να συμφωνήσουμε σε μια περαιτέρω σύμπραξη με το Μουσείο Λαϊκού Πολιτισμού Δάρα Αρκαδίας, προκειμένου να συμβάλλουμε στην καλή χρήση και μακροβιότητα των πολιτισμικών αγαθών τόσο εκπαιδευτικά όσο και επιστημονικά».
Οι 21 καταρτιζόμενοι παρακολούθησαν την εισήγηση του κ. Στέλιου Πλάκα με τίτλο: «ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΑΡΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ»
Ο κος Στέλιος Πλάκας αναφέρει «Την σύσταση του Ι.Ε.Κ μέσα στο χωριό Λεοντάρι της Μεγαλόπολης θα την χαρακτήριζα ως μία εξαιρετικά αξιέπαινη κίνηση. Αποτελεί παράδειγμα, τόσο για την Αρκαδία όσο και για την Ελλάδα γενικότερα, καθώς κάλλιστα μπορεί να λειτουργήσει ως προϋπόθεση με σκοπό την ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας από κάθε άποψη. Η υπευθυνότητα, η στήριξη και η αποτελεσματικότητα της Διεύθυνσης του ΙΕΚ εκ μέρους της κας Φωτεινής Μπούλμπου ήταν εμφανής καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής μου στο χώρο του εκπαιδευτικού ιδρύματος. Αξιοσημείωτο δε ήταν, πως το ενδιαφέρον για τη συνάντηση των δυο ιδρυμάτων επεκτάθηκε σε εκπαιδευτικούς και καταρτιζομένους και των άλλων δύο τμημάτων του ΙΕΚ, που παρακολούθησαν και εκείνοι την εισήγηση. Η αρχική επαφή με το εκπαιδευτικό προσωπικό και την υπεύθυνη του τμήματος κα Πλατανίτη ιδιαίτερα, δεν ήταν μια τυπική γνωριμία, αλλά μία εκπαιδευτική δέσμευση για την κοινή πορεία των δύο ιδρυμάτων. Με μεγάλη ικανοποίηση παρατήρησα, πως το εργαστήριο των «Τεχνικών συντήρησης έργων τέχνης και αρχαιοτήτων» έχει εξοπλιστεί με τα κατάλληλα υλικοτεχνικά μέσα και μάλιστα σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο. Στην δίωρη εισήγηση αντιλήφθηκα, την σωστή εκπαίδευση των καταρτιζομένων στην επιστήμη της συντήρησης έργων τέχνης και το πάθος που τους διακατέχει για τα επόμενα βήματα στην εφαρμογή των γνώσεων τους. Ήταν μόνο μία αρχή για μελλοντικές συνεργασίες όχι μόνο σε εργαστηριακό επίπεδο, αλλά και σε ερευνητικό.»
Τον Σύνδεσμο Δαραίων και το Μουσείο Λαϊκού Πολιτισμού Δάρα Αρκαδίας εκπροσώπησαν η Γραμματέας του Συνδέσμου Δαραίων κ. Αντωνία Κορδοπάτη και το τακτικό μέλος κ. Αγγελική Κορδοπάτη.
Μουσείο Λαϊκού Πολιτισμού Δάρα Αρκαδίας
e-mail:museum.folkculture_dara@yahoo.com
https://www.facebook.com/museum.folkculture.dara
Δημοσίευση σχολίου