Μουσείο το σπίτι του Νίκου Γκάτσου στην Ασέα Αρκαδίας

Θα αναστηλωθεί και θα λειτουργήσει ως μουσείο για τη ζωή και το έργο του μεγάλου ποιητή και στιχουργού
mouseio-to-spiti-tou-nikou-gkatsou-stin-asea-arkadias
 Η σύντροφος και κληρονόμος του Νίκου Γκάτσου Αγάθη Δημητρούκα δώρισε το σπίτι του ποιητή στον γενέθλιο τόπο του, την Ασέα. Θα λειτουργήσει ως μουσείο μετά την αναστήλωσή του.
 Έγινε αποδεκτή η δωρεά της κληρονόμου του σπιτιού του Νίκου Γκάτσου, Αγάθης Δημητρούκα, μία διαδικασία που είχε ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο και ολοκληρώθηκε πριν λίγες μέρες.
Λίγα χρόνια πριν συστάθηκε η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Δροσουλίτες» από την σύντροφο και κληρονόμο του Ασεάτη ποιητή Νίκου Γκάτσου, Αγάθη Δημητρούκα. Στην εταιρεία συμμετέχουν εκτός από τη σύντροφο του ποιητή, μεταξύ άλλων η Νάνα Μούσχουρη, ο Μανώλης Μητσιάς, η Άννα Πατάκη, ο Αλέξης Βερούκας, η Ελένη Κατσαρού. Βασικός στόχος της εταιρείας η αναστήλωση και λειτουργία, ως επισκέψιμου χώρου, του σπιτιού του ποιητή στην Ασέα Αρκαδίας.
Γκάτσος-Χατζιδάκις
Γκάτσος-Χατζιδάκις
Πέρασαν τα χρόνια, αφού η εταιρεία έχει τουλάχιστον 6 χρόνια ζωής, ωρίμασαν οι συνθήκες και οι προσπάθειες ευοδώθηκαν και εδώ και ένα χρόνο οι «πόρτες άνοιξαν» και φαίνεται πως η υπόθεση μετατροπής του σπιτιού του Νίκου Γκάτσου σε Μουσείο, αρχίζει να παίρνει «σάρκα και οστά». Ο πρώτος όροφος του σπιτιού θα λειτουργήσει ως επισκέψιμος χώρος μουσείου με θέμα τη ζωή και το έργο του ποιητή.
Γκάτσος, Θεοδωράκης, Χατζιδάκις
Γκάτσος, Θεοδωράκης, Χατζιδάκις
Την ευθύνη λειτουργίας του Μουσείου θα έχει νόμιμο συλλογικό όργανο που θα συστήσει ο δήμος Τρίπολης και στο οποίο θα συμμετέχουν υποχρεωτικά η δωρήτρια Αγάθη Δημητρούκα.Ακόμα το προσωπικό θα πρέπει να είναι Ασεάτες εγγράμματοι και κατά προτίμηση μόνιμοι κάτοικοι Ασέας, εφόσον έχουν τα απαιτούμενα προσόντα.
Ο Νίκος Γκάτσος γεννήθηκε στην Ασέα Αρκαδίας από τους αγρότες Γεώργιο Γκάτσο και Βασιλική Βασιλοπούλου. Σε ηλικία πέντε ετών έμεινε ορφανός από πατέρα, ο οποίος, από τους πρώτους μετανάστες στην Αμερική, πέθανε στο πλοίο και τον πέταξαν στον Ατλαντικό.
Τέλειωσε το Δημοτικό στην Ασέα και το Γυμνάσιο στην κοντινή Τρίπολη, όπου γνώρισε τα λογοτεχνικά βιβλία, τις μεθόδους αυτοδιδασκαλίας ξένων γλωσσών, το θέατρο και τον κινηματογράφο. Έτσι, όταν το 1930 μετέβη στην Αθήνα για να εγγραφεί στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (διέκοψε μετά το δεύτερο έτος), ήξερε αρκετά καλά Αγγλικά και Γαλλικά, είχε μελετήσει τον Παλαμά, τον Σολωμό και το δημοτικό τραγούδι και παρακολουθούσε τις νεωτεριστικές τάσεις στην ποίηση της Ευρώπης.
Το μοναδικό βιβλίο που εξέδωσε όσο ζούσε είναι η ποιητική σύνθεση «Αμοργός» (Αετός, 1943), η οποία θεωρείται κορυφαία δημιουργία του ελληνικού υπερρεαλισμού με τεράστια επίδραση στους νεότερους ποιητές.
Η μεγάλη συνεισφορά του Γκάτσου, ωστόσο, είναι στο τραγούδι ως στιχουργού. Έφερε την ποίηση στον στίχο και κατάφερε να δώσει, κυρίως μέσω της συνεργασίας του με τον Μάνο Χατζιδάκι, τον κανόνα του ποιητικού τραγουδιού. Συνεργάστηκε, επίσης, με τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Σταύρο Ξαρχάκο, τον Δήμο Μούτση, τον Λουκιανό Κηλαηδόνη, τον Χριστόδουλο Χάλαρη, καθώς και με νεώτερους συνθέτες.
 http://www.thetoc.gr/

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS