ΟΛΗ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΤΖΙΟΥΜΗ



          Όπως είχαμε δεσμευθεί παλαιότερα και  έχοντας πλήρη συναίσθηση της σοβαρότητας της κατάστασης στο Δήμο Τρίπολης, καταθέτουμε μία πλήρη, ολοκληρωμένη και ρεαλιστική πρόταση για  τη διαχείριση των απορριμμάτων.

    Προκειμένου να προχωρήσουμε, όπως απαιτείται από το νόμο, στον Τοπικό Σχεδιασμό Διαχείρισης των Απορριμμάτων για τον Δήμο Τρίπολης, παρουσιάζουμε συγκεκριμένες προτάσεις που πιστεύουμε ότι μπορούν να  οδηγήσουν στη λύση του προβλήματος, μεσοπρόθεσμα.

    Είναι προτάσεις απολύτως συμβατές με την Εθνική και την  Ευρωπαϊκή νομοθεσία και αντιπροσωπεύουν το σύγχρονο τρόπο ολοκληρωμένης διαχείρισης, των στερεών αστικών αποβλήτων.

    Η οριστική λύση του προβλήματος ,πιστεύουμε, ότι απαιτεί συγκεκριμένες ενέργειες, με σαφές χρονοδιάγραμμα όπως:

 

1. Πρόληψη

Όλοι οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να βρούμε λύσεις για να μειώσουμε τον όγκο των παραγομένων απορριμμάτων. Δύο θεσμικές προτάσεις : 

 2. Επαναχρησιμοποίηση

 3. Οικιακή κομποστοποίηση

Τα οικιακά οργανικά αποτελούν το 35%-50% των απορριμμάτων μας και μπορούν εύκολα και οικονομικά να κομποστοποιηθούν στις κατοικίες μας. Θέτουμε συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους και σαφές χρονοδιάγραμμα επίτευξής τους.

4.Ανακύκλωση με Διαλογή στην Πηγή (ΔσΠ),με συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους και σαφές χρονοδιάγραμμα επίτευξής τους.

 5. Ελαχιστοποίηση υπολειμμάτων

Εφόσον εφαρμοσθεί προοδευτικά  το μοντέλο των 4 κάδων, η ποσότητα των απορριμμάτων που θα οδηγείται για διαλογή στο ΚΔΑΥ θα φθάσει στο 20-25% των σημερινών ποσοτήτων. 

6. Βελτιστοποίηση της υπάρχουσας εναλλακτικής διαχείρισης,[συσκευασίες, ηλεκτρικές συσκευές – Απόβλητα Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (ΑΗΗΕ), ελαστικά κλπ], και επέκτασή της και σε άλλα υλικά.

 7. Αποφυγή της θερμικής επεξεργασίας

    Με τα σημερινά δεδομένα οι τεχνολογίες θερμικής επεξεργασίας (καύση, πυρόλυση, αεριοποίηση) ως μέθοδοι τελικής διάθεσης των απορριμμάτων είναι ασύμφορες  και θα πρέπει να αποκλειστούν.

8.Δημιουργία μονάδας μηχανικής-βιολογικής  επεξεργασίας, η οποία  να μπορεί να διαχειρισθεί και σύμμεικτα απορρίμματα, (τα οποία θα εξακολουθούν να υπάρχουν μέχρι την καθολική και πλήρη εφαρμογή της προδιαλογής ),αλλά φυσικά και τα προδιαλεγμένα  βιοαποδομήσιμα-οργανικά απόβλητα.

    Το Περιφερειακό  Σχέδιο (ΠΕΣΔΑ) Πελοποννήσου που διαμορφώνεται τώρα, μπορεί και πρέπει να μελετήσει και να συγκρίνει οικονομικά, περιβαλλοντικά και διαχειριστικά τις δύο εναλλακτικές επιλογές: α) Μία μικρή μονάδα  σε κάθε 1-4 δήμους και β) μία ή περισσότερες μεγαλύτερες περιφερειακές μονάδες.

9.Τελική διάθεση. Εκτιμάμε ότι για αρκετά χρόνια ακόμη θα έχουμε ανάγκη τους ΧΥΤΥ και έτσι θα πρέπει να προετοιμασθούμε και να συνεννοηθούμε σαν κοινωνία για ρεαλιστικές και αποδεκτές κοινωνικά χωροθετήσεις ΧΥΤΥ.

10. Επένδυση στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών.

  Τελικά είμαστε υπέρ μιας πρότασης που:

 

- Λέει ΟΧΙ στην καύση και  στις μεγάλες μονάδες διαχείρισης σύμμεικτων απορριμμάτων.

- Προκρίνει την Ολοκληρωμένη Εναλλακτική Διαχείριση με Διαλογή στην Πηγή (ΔσΠ),όπως περιγράφηκε παραπάνω.

 -Σέβεται την ιεράρχηση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για: μείωση, επανάχρηση, ανακύκλωση – κομποστοποίηση και τελική διάθεση των υπολοίπων.

-Αντιμετωπίζει τους Έλληνες πολίτες ως ισότιμους με τους άλλους ευρωπαίους που τα καταφέρνουν και όχι ως κατώτερους και ανίκανους.

 

    Βέβαια, επειδή θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, αποδεχόμαστε τη μεταβατική φάση που θα χρειαστεί η υλοποίηση της εναλλακτικής διαχείρισης, μέχρι να πετύχει τους στόχους της.

 

Αυτό σημαίνει:

- δεν δεχόμαστε τις μεγάλες μονάδες διαχείρισης σύμμεικτων απορριμμάτων.

- αναφερόμαστε στην αναγκαιότητα ολοκληρωμένου Δημοτικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων(ΔΗΣΔΑ), ώστε ο κάθε δήμος να προγραμματίσει με χρονοδιαγράμματα και οικονομικό προϋπολογισμό τις ενέργειες εκείνες που θα τον οδηγήσουν στη μείωση των σύμμεικτων.

- Οι δημοτικοί αυτοί σχεδιασμοί πρέπει να αποτελέσουν τη βάση για τον ΠΕΣΔΑ.

   

    Καταθέτουμε την  πρότασή μας, όπως πιστεύουμε ότι πρέπει να κάνουν και όλοι όσοι έχουν ανάλογες προτάσεις και φυσικά  η δημοτική αρχή ,ώστε μετά από ένα ευρύτατο δημόσιο διάλογο, να καταλήξουμε σε ένα συγκεκριμένο τοπικό σχέδιο στο οποίο  θα δεσμευθούμε όλοι και τελικά  θα υλοποιήσουμε.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS