ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΝΤΑΡΑ (ΔΑΡΑ)

Ο Ρήγας Παλαμήδης, κατέγραψε τη κατάσταση του Ντάρα & του κάμπου στα 1828.
Μας άφησε & την σημαντική πληροφορία, πως επί διοίκησης του Μοριά από τον Βελή Πασά των Ιωαννίνων (γιό του περίφημου Αλή Πασά), δηλ. στα χρόνια 1808-1812, στου Ντάρα ήσαν Προεστοί ο Παπαδημήτρης & ο Λάμπρος Γιαννόπουλος, που επιχείρησε ο Ιμπραήμ Πασάς Αρναούτογλου να τους φαρμακώσει (ενώ τα κατάφερε στο χωριό Άγαλι & θανάτωσε το ν προεστό γερο-Ηλία & πήρε τα καλύτερα χωράφια των Αγαλαίων…).
Η γη ήταν των κατοίκων Νταραίων& 7 ζευγολατείων στο Κάμπο ήταν του Καπετάν –Θανάση από τη Καρύταινα.Τον Θανάση αυτόν λοιπόν θανατώσασα η εξουσία επί της εποχής του Καπετάν-Πασά επώλησε τα κτήματα του & τα 7 των ζευγολατείων ηγόρασε ο Αρναούτογλου, ο οποίος σιγά-σιγά κατεξουσίασε όλον τον Κάμπον, μέχρι & τας οικίας ήθελεν να εξουσιάσει. 89 Σπίτια
100 Καλύβια
Χωράφια στρέμματα συνολικά 550
ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΑΓΓΛΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥ ΔΑΡΑ
Μετά την επανάσταση του 1821, πολλοί ξένοι περιηγητές επέρασαν από το τόπο μας & έγραψαν & ετύπωσαν τις εντυπώσεις τους. Ο Άγγλος Τραντ (Trant) πέρασε το 1830.
Στο ταξίδι αυτό ο επισκέπτης κάνει & μια σύγκριση των αρχαίων καιρών με τον καιρό που εκείνος επέρασε από τον Κάμπο, όπου βρήκε τα πάντα διαλυμένα από τον καταστροφικό πόλεμο.
«Οι ποιμένες του διαμερίσματος αυτού της Αρκαδίας είναι άγριοι, άξεστος φυλή, εις ουδεμίαν επικοινωνίαν διατελούντες μετά του πολιτισμού.
Η ζωή των, διερχομένη εν μέσω των απομακρυσμένων ορέων, αφιερούται αποκλειστικώς εις τας αγέλας των. Όταν τα βοσκήματα εξαντλούνται εις το εν μέρος της χώρας, μετακινούν τας αγέλας των εις άλλο.
Αι καλύβαι των συνήθως ευρίσκονται πλησιέστερα των κλαδοπλέκτων μανδρών όπου οι αμνοί διατελούσιν υπό την φύλαξιν των πιστών κυνών φυλαττόντων αυτών εκ παντός κινδύνου, ενώ ο τσέλιγκας επιτηρεί την βόσκουσαν αγέλην του εις άλλο διαμέρισμα.Αι γυναίκες των ποιμένων ασχολούνται νήθουσαι βάμβακα διά τα ενδύματα των συζύγων των & παρασκευάζουσι τον εγχώριον άρτον & τον τυρόν, τα μόνα αντικείμενα της τροφής των.
Αι ανάγκαι των δεν είναι ανώτεραι των απλουστάτων αυτών επιτηδείων της ζωής. Καίτοι άξεστος & τραχύς εις τους τρόπους του ο ποιμήν, ο προσβλέπων ησύχως, όταν ο πελώριος σκύλος του σας καταξεσχίζει, ευχαρίστως σας προσφέρει αφετέρου την φιλοξενίαν, την οποίαν δύναται να παράσχει η καλύβη του προς τον καταπεπονημένον οδοιπόρον.Η ξενία είναι αρετή παρατηρούμενη μεταξύ των εν πρωτογενή & αγρίαν κατάστασιν ευρισκομένων αυτών ανθρώπων. Αλλ΄οι τραχείς τρόποι των & οι άξεστοι συνήθειαί των καθιστώσι τον ποιμένα κατάλληλον αντιπρόσωπον ουχί των Αρκάδων, τους οποίους ύμνησαν οι ποιηταί, αλλά της αγρίας φυλής των Σκυθών των επιδραμόντων εις το μέρος αυτό της χώρας & καταστάντων διασήμων διά την περιφρόνησιν των προς τας υποδείξεις του πολιτισμού…
(Χρονικά Δάρα & αρχαίων Νασσών – Θάνου Βαγενά – έκδοση Συλλόγου Δαραίων Αττικής «Ο Άγιος Δημήτριος» - 1977).
ΛΕΒΙΔΙ
147 Oικογένειες
573 Ψυχές
160 Σπίτια
176 Καλύβες
6 Πύργους
5 Εκκλησιές
2 Χάνια
ΜΠΕΖΕΝΙΚΟΣ
2 Γειτονιές (Επάνω Μπεζενίκο ή Παλιομπεζενίκο & το Κάτω ή Νέο Μπεζενίκο)
28 Σπίτια
2 Εκκλησιές
28 Καλύβες
1 Πύργο
84 Ζευγολατιά καλλιεργούμενη γη (11 του Ιμπραήμ Αγά Αρναούτογλου, που τα καταπάτησε, ενώ ο Ομάρ Αγάς Μπούμπασης είχε 1 χάνι.
ΜΠΟΝΤΙΑΣ
54 Οικογένειες
246 Ψυχές
50 Σπίτια
62 Καλύβες
1 Εκκλησία
Κυριαρχούσαν στα χτήματα οι Τούρκοι Αρναουτογλαίοι.
ΧΩΤΟΥΣΑ
Ο Κάμπος της ιδιοκτησία του Τούρκου Εμίναγα.
ΚΑΜΕΝΙΤΣΑ
30 Σπίτια
26 Καλύβες
ΓΚΙΟΥΣΗ
Αποικία των Γρανιτσιωτών & τα χτήματα ανήκαν στη Μονή Κερνίτσας.

ΑΠΟ ΤΟ FB DARA ARCADIAS

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS