Ξεκίνησε το Σάββατο το « 7ο ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΡΙΠΟΛΕΩΣ».

Ξεκίνησε το Σάββατο 16η  Απριλίου 2016  και περί ώραν   7.30 μ.μ.,  στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως το « 7ο  ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΡΙΠΟΛΕΩΣ».
Το  7ο  Χορωδιακό Θρησκευτικό  Φεστιβάλ  Τριπόλεως διοργανώνετε  και φέτος υπό την Αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας και της Χορωδίας Τριπόλεως.
Στις ως άνω εκδηλώσεις θα συμμετάσχουν    χορωδίες από ΑΘΗΝΑ, ΜΑΡΟΥΣΙ, ΠΑΠΑΓΟΥ, ΠΡΕΒΕΖΑ, ΣΥΡΟ, ΣΠΑΡΤΗ, ΝΑΥΠΛΙΟ & ΤΡΙΠΟΛΗ.
Σημειώνετε, ότι, το Θρησκευτικό Φεστιβάλ, είναι ένας θεσμός, που διεξάγεται για 7η  συνεχόμενη φορά στην Πόλη μας και συνδιοργανώνετε με την στήριξη του Δήμου Τριπόλεως.
Αφού αρχικώς καλωσορίστηκαν οι φιλοξενούμενοι και οι συμμετέχοντες εκ των υπευθύνων της Χορωδίας Τριπόλεως  η εκδήλωση άνοιξε  εκ της  «ΧΟΡΩΔΙΑΣ  ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ ΣΥΡΟΥ» και ακολούθησαν η «ΜΙΚΤΗ  ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΑΘΗΝΩΝ» και τέλος η «ΧΟΡΩΔΙΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ  ΑΡΜΟΝΙΑ»
  Το πρόγραμμα της καθεμιάς Χορωδίας περιελάμβανε Ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας και της εκκλησιαστικής υμνογραφίας.
Πλήθος Τριπολιτών  συμμετείχε  στο ως άνω Θρησκευτικό φεστιβάλ  ενώ οι ψαλμοί και οι ύμνοι που ακούστηκαν εισήγαγαν  πάντες στην σταυροαναστάσιμη πορεία του Κυρίου Ημών Ιησού   Χριστού.  
Ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας απουσίαζε λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, εκπροσώπησε δέ αυτόν  ο Αιδ. Ιερέας   Ιωάννης  Σουρλίγγας ο οποίος   μετέφερε τις ευχές και τις ευλογίες Του,   ευχαρίστησε  τα μέλη των χορωδιών και τους συμμετέχοντας, επισημαίνοντας ότι, αυτή η επιτυχημένη εκδήλωση είναι η καλύτερη  εισαγωγή  στο χριστιανικό πνεύμα των ημερών και ιδιαιτέρως στην Μεγάλη Εβδομάδα που πλησιάζει,  ενώ προσκάλεσε τον φιλόχριστο λαό της Τριπόλεως  όπως συμμετάσχει και στις επόμενες δύο ημέρες του 7ου Χορωδιακού  Θρησκευτικού Φεστιβάλ Τριπόλεως, δηλαδή την Κυριακή και την Δευτέρα  17η  και 18η Απριλίου ε.ε,  την ίδια ώρα και στον ίδιο χώρο.



 
   Η Μικτή χορωδία του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας στην Ερμούπολη της Σύρου
Η Μικτή χορωδία του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας στην Ερμούπολη της Σύρου μετράει περίπου 60 χρόνια ζωής! Από το 1955 περίπου, έγιναν οι πρώτες προσπάθειες σύστασης μιας μικτής πολυφωνικής χορωδίας.
Το 1967 ο νέος τότε εφημέριος της ενορίας, Δον Ιωάννης Ρούσσος, έχοντας μουσική κατάρτιση, αναλαμβάνει την σύσταση και συστηματική εκπαίδευση της χορωδίας. Το 1975 ενός νέος μοναχός του τάγματος Δελασάλ, ο αδ. Φραγκίσκος Βαρθαλίτης, με μουσικές γνώσεις και δάσκαλος στο σχολείο των Freres  (Αδελφοί των χριστιανικών σχολών), αναλαμβάνει τη χορωδία. Νέα πνοή, νέοι ύμνοι και νέο άτομα πλαισιώνουν το σχήμα.
Από το 2000 μέχρι σήμερα, τη διεύθυνση της χορωδίας αναλαμβάνει ο Ιωάννης Ρηγούτσος, καθηγητής Μουσικής στη δημόσια εκπαίδευση, κάτοχος πτυχίων ανωτέρων θεωρητικών και οργάνων, άξιος συνεχιστής των προηγούμενων. Πλέον η χορωδία με συστηματικές εβδομαδιαίες πρόβες, εδώ και 16 χρόνια, τραγουδάει πολυφωνική μουσική μέχρι και έξι φωνές. Το ρεπερτόριο, ξεπερνά τους εκατό εκκλησιαστικούς ύμνους Ελλήνων και ξένων δημιουργών!
Αριθμεί τα 37 μέλη, τα περισσότερα των οποίων δε γνωρίζουν μουσική, αλλά την αγαπούν! Αξιοσημείωτο είναι ότι κάποιοι χορωδοί, συμμετέχουν έως και εξήντα χρόνια! Πλαισιώνει πολλές θρησκευτικές τελετές, πανηγύρεις, καθώς και επίσημες εκδηλώσεις της τοπικής εκκλησίας στη Σύρο, αλλά και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων όπως π Τήνος και η Σαντορίνη. Έχει δώσει αρκετές συναυλίες, όμως είναι η πρώτη φορά που συμμετέχει σε θρησκευτικό φεστιβάλ.
1.  Popule Meus, Μουσική συνδεδεμένη με τη Μ. Παρασκευή σε κείμενο εμπνευσμένο από  βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης που αποδίδεται στον Εσδρά. Το βρίσκουμε για πρώτη φορά το 861 μ.Χ. Πρόκειται για επιπλήξεις γεμάτες τρυφερότητα που κάνει ο Εσταυρωμένος στον εκλεκτό λαό.
2. Τολμώ να πλησιάσω,
Στίχοί: π. Θεόδωρος Κοντίδης, Μουσική: Ζωζέφ Ακεψιμά
3.  Stabat Mater, Μουσική συνδεδεμένη με τη Μ. Παρασκευή. Γραμμένο από τον φραγκισκανό μοναχό Lacopone benedeti, (1236-1306). Παλαιό είδος ποίησης (Louda Drammatica). Διακρίνεται από πεσιμισμό για την ανθρώπινη κατάντια, αλλά και μια ανάταση προς το θεό.
4.Ave Verum, Μοτέτο Κ.618 του Wolfgang Amadews Mozart 18ος αιώνας
5.Per Crucem (Με το Πόθος), Μουσική: Τaize
6. Anima Christi, Μουσική ·.  Marco Frisina
 
Διεύθυνση-Διδασκαλία: Ιωάννης Ρηγούτσος
 
Μικτή Εκκλησιαστική Χορωδία Αθηνών
 
Ξεκίνησε ως χορωδιακό σχήμα το 1996 από ένα πυρήνα φίλων που αγαπούν την εκκλησιαστική μουσική με πρωτεργάτη και μαέστρο το Χάρη Ραυτόπουλο. Αποτελεί σήμερα ένα οργανωμένο χορωδιακό σύνολο 35 ατόμων. Η εκκλησιαστική «κατεύθυνση» και έκφραση της χορωδίας στηρίζεται στην τετράφωνη ανάπτυξη των φωνών με εμφανή στοιχεία του Βυζαντινού ήχου, επιδιώκοντας την αρμονική απόδοση ύμνων και ψαλμών με διατήρηση της μελωδικής γραμμής ακουσμάτων του εκκλησιαστικού χώρου και της παράδοσης.
Η «Μικτή Εκκλησιαστική Χορωδία Αθηνών», χωρίς να επιδιώκει συστηματικά την προβολή της στά χορωδιακά δρώμενα, έχει ήδη στο ενεργητικό της πολλές αξιόλογες παρουσίες στον Ελλαδικό χώρο. Έχει ψάλλει τη θεία Λειτουργία σε Ι. Ν. των Αθηνών καθώς και σε διάφορους ναούς της χώρας (Ανδρος, Σύρος, Χίος, Ναύπλιο, Ξυλόκαστρο Κορινθίας, Γαλαξίδι Φωκίδος, Σιδηρόκαστρο Σερρών, Νάουσα Ημαθίας, Αργοστόλι Κεφαλονιάς, Λάρισα, Απολλωνία Σίφνου) και στον Ι.Ν. Αγ. Τριάδος στην Κωνσταντινούπολη μετά από πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου. Προσκεκλημένη πολιτιστικών και εκκλησιαστικών φορέων, έχει μετάσχει σε χορωδιακά φεστιβάλ και ειδικές εκδηλώσεις στην Αθήνα και σε διάφορες πόλεις της χώρας. Ιδιαίτερα σημαντικά γεγονότα για τη Μικτή Εκκλησιαστική Χορωδία Αθηνών υπήρξε η μετάβαση της στις 21 -25 Οκτωβρίου στην Κωνσταντινούπολη και στό Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπου την Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010 έψαλλε τη θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίας Τριάδος, προς τιμήν της ελληνικής ομογένειας στην Πόλη και η μεγαλειώδης συναυλία που παραχώρησε τον Απρίλιο του 2013 στην Αίθουσα Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός».
Η Χορωδία, κάθε 1 η Κυριακή του μήνα, από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Ιούνιο, ψάλλει τη θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγ. Ιωάννου Γαργαρέττα (πίσω από το Μουσείο της Ακρόπολης).
1. «Κύριε εκέκραξα»
2. «ΤρισάγιοςΎμνος»
3. «Αξιον Εστί»
Α. «Τον Νυμφώνα Ιου Βλέπω»
5. «Του Δείπνου Ιου του Μυστικού»
6. «Σήμερον Κρεμάται»
Σύνθεοη & ΕναρμόνισηΎμνων: Χάρης Ραυτόπουλος
Solist:
Τενόρος: Γιάννης Κάβουρας
 Σοπράνο: Λουντμίλα Μπονταρένκο
Μπάσος: Λάκης Αντωνέλλος
Χορωδία Πρέβεζας Αρμονία
 Ιδρύθηκε το 1969 από μια ομάδα φιλόμουσων Πρεβεζάνων, με μαέστρο τον αείμνηστα Ανδρόνικο Κουρουκλη, με ασίγαστη αγάπη για τη χορωδιακή μουσική και την προώθηση της μουσικής γενικότερα στην μικρή επαρχιακή μας πόλη. Από τότε η χορωδία  έχει διαγράψει μια λαμπρή σταδιοδρομία τόσο στα πολιτιστικά δρώμενο της χώρας μας, όσο και του εξωτερικού.
Έχει αποσπάσει όλα αυτά τα χρόνια 8 πρώτα βραβεία, 4 χρυσό μετάλλια, 5 δεύτερα βραβεία, 6 ασημένια μετάλλια, 3 τρίτα βραβεία και 7 χάλκινα μετάλλια, σε διαγωνισμούς που έχει συμμετάσχει σε όλη την Ευρώπη. Έχει, δε εμφανιστεί στις περισσότερες πόλεις της Ελληνικής επικράτειας, καθώς και Ιρλανδία, Σουηδία, Γαλλία, Ισπανία, Ελβετία, Αυστρία, Ιταλία, Τσεχία, Σλοβακία, Πολωνία, Ουγγαρία, Κροατία, Βουλγαρία, Λιβύη, Τουρκία και Κύπρο.
Από το 1990 την χορωδία διευθύνει ο Βαλεντίνος Στεφάνωφ, ενώ τα παιδικά και νεανικά τμήματα η Ανέλια Στεφάνοβα.
1. Sicut cervus, G. Ρ. Da Palestrina
Ζ. Cholar 23 «Ich will hier dir srehen» , από «St Matthew Passion BWV244»J.S.Bach
3. Choral 44 «Wer Hat Dich So Geschlagen», από «St Matthew Passion BWV244»J.S.Bach»
4.Tebe poem S.S. Makranjac
5. Αγιος ο θεός από την Λειτουργία του Αγίου Ιωάννη, Μ. Αδάμης
6. Αινείτε τον Κύριο, Μ. Αδάμης
 
Διεύθυνση-Διδασκαλία: Βαλεντίνο Στεφάνωφ
 
 
                                                                            + π.Ι.Σ.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS