Ανακυκλώνουμε υπολείμματα
καφέ για το περιβάλλον και την υγεία: Ένα εγχείρημα του Τμήματος Τεχνολογίας
Τροφίμων του ΤΕΙ Πελοποννήσου με στόχο να αλλάξει τα δεδομένα στην αντιμετώπιση
του διαβήτη τύπου ΙΙ με νέα φαρμακευτικά σκευάσματα, το οποίο βρίσκει σημαντική
ανταπόκριση από τον ιατρικό κι επιχειρηματικό κόσμο της Μεσσηνίας.
Ήδη
έχει ξεκινήσει η συνεργασία με καφετέριες της Καλαμάτας για τη συλλογή πρώτης
ύλης και σύντομα θα διευρυνθεί η έρευνα που ήδη υλοποιείται στα εργαστήρια του
ΤΕΙ.
Η ιδέα ξεκίνησε από μια πτυχιακή εργασία και
είναι σημαντικές οι διαστάσεις που αναμένεται να πάρει το επόμενο διάστημα,
καθώς υπάρχουν δεδομένα, βιβλιογραφικά και όχι μόνο, που μπορούν σύμφωνα με
τους ερευνητές να οδηγήσουν σε μια… επανάσταση και στον ιατρικό τομέα.
Ωστόσο, η προστασία του
περιβάλλοντος κατέχει σημαντική θέση στην όλη προσπάθεια, η οποία είναι πλέον
εντατική, με τους φοιτητές να πρωτοστατούν, σε συνεργασία με τον πρόεδρο του
τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων Γιώργο Ζακυνθινό.
Συστρατεύονται μαζί τους
επιχειρηματίες της πόλης που συνεργάζονται, μεταξύ των οποίων και ο Γιώργος
Σπίνος, που δηλώνει συμπαραστάτης του έργου της ομάδας εργασίας και σύντομα
αναμένεται η υπογραφή ενός συμφώνου συνεργασίας, αλλά και ο γιατρός –
καρδιολόγος, πρόεδρος της Ένωσης Ειδικευμένων Γιατρών Μεσσηνίας Μανώλης
Μάκαρης.
Την ομάδα εργασίας για την
αξιοποίηση των υπολειμμάτων του καφέ αποτελούν μαζί με τον καθηγητή τους κ.
Ζακυνθινό, οι φοιτητές: Δημήτρης Βερούτης, Παναγιώτα Κουλάκη, Ευαγγελία
Κούσουλα, Αδαμαντία Φλώρου, Παναγιώτα Αμανατίδου, Αθανασία Πρωτοψάλτη, Γεωργία
Παρασκευοπούλου, Κατερίνα Κοτσώνη, Δέ- σποινα Σπανού, Σταύρη Μυλωνά, Εμμα
Τορνικίδου, Ματίνα Τσουκάτου, Θοδωρής Αλεξόπουλος, Ερνεστ Μουράτη, Παναγιώτα
Κόττα.
Στο σύνολό τους αντιμετωπίζουν με υπευθυνότητα
αυτό που κάνουν τόσο στο επικοινωνιακό όσο και στο ερευνητικό κομμάτι. Θεωρούν
μάλιστα υποχρέωσή τους να συμβάλλουν κατά το δυνατόν στην έρευνα, ενώ
συμμετέχουν ενεργά στο επικοινωνιακό σκέλος, μοιράζοντας στις επιχειρήσεις τα
δοχεία συγκέντρωσης των υπολειμμάτων του καφέ.
Τη θεωρία που έχει
αναπτυχθεί κυρίως βάσει της βιβλιογραφίας, επιβεβαιώνει ο κ. Μάκαρης, ο οποίος
σε σημείωμά του αναφέρει:
«Σύμφωνα
με την επιστημονική βιβλιογραφία των τελευταίων χρόνων, η κατανάλωση καφέ
μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2, διαφόρων μορφών
καρκίνου (ήπατος, ενδομητρίου, παχέος εντέρου, προστάτη και βασικοκυτταρικού
καρκινώματος του δέρματος), ηπατικής κίρρωσης και νευρολογικών ασθενειών (όπως
η νόσος του Parkinson), καθώς και καρδιαγγειακής νόσου όταν καταναλώνεται με
μέτρο. Είναι ανάγκη βέβαια να γίνουν πρόσθετες μελέτες για να αποδειχθεί, όχι
μόνο η συσχέτιση αλλά και η αιτιώδης συνάφεια μεταξύ της κατανάλωσης του καφέ
και της ωφέλειας του στην υγεία. Τέλος, να επισημανθεί ότι έχει γίνει συσχέτιση
της κατανάλωσης του καφέ με μειωμένη ολική θνησιμότητα, σύμφωνα με πρόσφατη
επιστημονική δημοσίευση, ειδικά όσον αφορά καρδιαγγειακά, νευρολογικά νοσήματα
και αυτοκτονίες».
Από τη ματιά του
επιχειρηματικού κόσμου, ο κ. Σπίνος, που δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια στον
χώρο του καφέ, τάσσεται υπέρ της προσπάθειας σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως
πέρα από το γεγονός πως είναι υποχρέωση των τοπικών επιχειρήσεων να συμβάλλουν
στις προσπάθειες ειδικά των τοπικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, στο πλαίσιο της
κοινωνικής εταιρικής ευθύνης τους, εκτιμά πως πρόκειται για ένα εγχείρημα που
θα φέρει στο φως ερευνητικά στοιχεία που θα συμ- βάλλουν στη βελτίωση της
καθημερινότητας των πολιτών.
Σε σημείωμά της η ερευνητική
ομάδα του ΤΕΙ Πελοποννήσου, επικαλούμενη βιβλιογραφικά στοιχεία, ανα φέρει:
«Είναι μια κίνηση ευαισθητοποίησης των καταναλωτών απέναντι στο περιβάλλον, την
ανακύκλωση ως διαδικασία και το περιεχόμενο των υπολειμμάτων του καφέ, τα οποία
από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι έχουν χρήσιμες ουσίες που βοηθούν στην αν-
τιμετώπιση του διαβήτη τύπου ΙΙ». Οπως εξηγούν, «τα συστατικά του καφέ εκτός
από την καφεΐνη έχουν ευεργετικές επιδράσεις στην ομοιόσταση της γλυκόζης.
Ο καφές είναι μια σημαντική
πηγή της φαινολικής ένωσης χλωρογενικού οξέως και της προδρόμου βιταμίνης της
Β3 τριγωνελλίνη. Η τελευταία έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τις αρτηριακές
συγκεντρώσεις γλυκόζης, σε μελέτες σε ζώα.
Η πρώτη μελέτη για την
διερεύνηση των επιπτώσεων του χλωρογενικού οξέως και της τριγωνελλίνης στην
ανοχή της γλυκόζης σε ανθρώπους, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Diabetes
Care" το 2009. Το χλωρογενικό οξύ είναι ένα είδος υδροξυκινναμωμικού
οξέως, που εμφανίζεται σε πολλούς τύπους φρούτων και παρουσιάζει υψηλή
συγκέντρωση στον καφέ. Η κατανάλωση καφέ, με πλούσια συγκέντρωση σε χλωρογενικό
οξύ, έχει συσχετιστεί με τον χαμηλότερο κίνδυνο του σακχαρώδους διαβήτη τύπου
ΙΙ». Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την έρευνα:
Σύμφωνα με τα παραπάνω:
1. Η
λέξη-ύβρις κατακάθι – κατακάθια χάνει τη μέχρι σήμερα σημασία της και
2. Προσεχώς
τουλάχιστο στην Καλαμάτα θα λειτουργήσουν καταστήματα με την επωνυμία «Καφενείο
–Κατακάθιο» ή «Καφεκατακάθιο».
Δημοσίευση σχολίου