Το «Fahrenheit 451» απο την Θεατρική Ομάδα Τρίπολης παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Γράφει η Μαρία Πατσιλίβα
PrintΤι μπορεί να συμβεί σε μια κοινωνία όπου τα βιβλία είναι απαγορευμένα και αντί για πυροσβέστες υπάρχουν πυροδότες, οι οποίοι έχουν ταχθεί να «προφυλάσσουν» τους συνανθρώπους τους καίγοντας τα βιβλία; Σε έναν κόσμο όπου ο εφησυχασμός και η άγνοια κυριαρχούν μέσω του αδιάκοπου βομβαρδισμού των ανθρώπων από εξωτερικά ερεθίσματα, για να μην έχουν χρόνο να σκεφτούν; Όταν ο Ray Bradbury έγραφε το μυθιστόρημα «Fahrenheit 451″(Φαρενάιτ 451) το 1953, ούτε ο ίδιος δεν φανταζόταν τη διαχρονικότητα του έργου του και τα προφητικά του μηνύματα.
Η Θεατρική Ομάδα Τρίπολης, παρουσιάζει – για πρώτη φορά στην ελληνική θεατρική σκηνή – το «Fahrenheit 451», σε μια θεατρική διασκευή του ομώνυμου μυθιστορήματος. Λίγες μέρες πριν την πρεμιέρα, συναντήσαμε τον κ. Γιώργο Ηλιόπουλο, Επικοινωνιολόγο και Υπεύθυνο Δημοσίων Σχέσεων της Θεατρικής Ομάδας Τρίπολης και συζητήσαμε για το φουτουριστικό κόσμο του Ray Bradbury.
Αγαπητέ Γιώργο, σε ευχαριστώ για το χρόνο σου. Ποιο είναι το κεντρικό θέμα της  παράστασης;
Η κοινωνία που περιγράφεται επιθυμεί τη λογοκρισία. Χειρίζεται την κουλτούρα μέσα από την απαγόρευση των βιβλίων και δείχνει μέχρι ποιο σημείο μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος για να είναι δήθεν «ευτυχισμένος», να μη βαριέται και να μην έχει δυσάρεστα συναισθήματα καθώς και τι μπορεί να απεμπολίσει προκειμένου να το πετύχει.
Τι  σημαίνει ο τίτλος;
Fahrenheit 451 είναι η θερμοκρασία αυτοανάφλεξης του χαρτιού.
Πού διαδραματίζεται και πότε;
Διαδραματίζεται στη σύγχρονη Δύση. Για πρακτικούς λόγους το τοποθετήσαμε χρονικά στη δεκαετία του ΄60 με ’70 αλλά ουσιαστικά αφορά όλες τις εποχές.
Τι σας κέρδισε στο συγκεκριμένο μυθιστόρημα ώστε να επιλέξετε να το δραματοποιήσετε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή;
Το Fahrenheit 451 είναι τώρα πιο επίκαιρο από ποτέ. Ενώ γράφτηκε τη δεκαετία του ’50, είναι ένα έργο άχρονο, μιλάει για τους ανθρώπους του παρόντος. Θεωρούνταν έργο επιστημονικής φαντασίας, γιατί αφορά σε μια δυστοπική μελλοντική κοινωνία, ωστόσο παρακολουθώντας κανείς την παράσταση θα επιβεβαιώσει την επικαιρότητά του και το ρεαλισμό του.
Βρίσκεις πως υπάρχουν ομοιότητες με τη σύγχρονη πραγματικότητα;
Οι ομοιότητες με τη σημερινή πραγματικότητα είναι πολλές. Στη σύγχρονη Δύση, η αναγνωσιμότητα έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό και έχει υποβαθμιστεί η ποιότητα των βιβλίων. Υπάρχει μια τάση προβολής της μετριότητας από τα ΜΜΕ, μέσω μιας πληθώρας άχρηστων πληροφοριών. Για να μη σκέφτονται οι άνθρωποι, πρέπει συνεχώς να καταναλώνουν. Δώσαμε προτεραιότητα στην κάλυψη των υλικών αναγκών και ξεχάσαμε την παιδεία. Πάρε για παράδειγμα την Ελλάδα των τελευταίων 30 χρόνων. Με τι εφόδια κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση; Η κρίση δεν είναι οικονομική, είναι πρωτίστως κοινωνική και πολιτιστική. Θα διακρίνει επίσης ο θεατής την τάση του δυτικού ανθρώπου που, προκειμένου να διασφαλίσει τη ζωή του – κατ’ επέκταση την ασφάλειά του – δεν έχει πρόβλημα να καταλύσει κάποιες ελευθερίες, όπως στο παράδειγμα των προσφύγων.
Τι μουσική επέλεξες να πλαισιώσεις την παράσταση;
Μουσική από ταινίες, η οποία δεν είναι μόνο υποβοηθητική, αλλά και περιγραφική των καταστάσεων και των χαρακτήρων.
Με τι συναισθήματα θα ήθελες να φύγουν οι θεατές;
Με προβληματισμό και αισιοδοξία.
Θα μπορούσες να αναφέρεις μια χαρακτηριστική ατάκα που ακούγεται στην παράσταση;
«Αλλά το φως δεν καίγεται!»

Σε μια σύντομη συζήτηση με τη σκηνοθέτιδα κα Γεωργία Δάλκου, μου είπε πως το θέατρο είναι σχολείο. Έστω κι ένας άνθρωπος να αναρωτηθεί και να εισχωρήσει η απορία στο κεφάλι του, αυτό είναι από μόνο του κέρδος…

Συντελεστές
Σκηνοθεσία & Διασκευή Μυθιστορήματος: Γεωργία Δάλκου
Σκηνικά: Βαγγέλης Κασσαβέτης
Κοστούμια: Κατερίνα Παπαγεωργάκη
Μουσική επιμέλεια: Γιώργος Ηλιόπουλος
Φωτισμός: Κυριάκος Κανέλλος
Παραστάσεις
Από  10/4/16 -20/4/16 καθημερινά (συνολικά 11 παραστάσεις)
Ώρα: 21:15
Τόπος
Μαλλιαροπούλειο Θέατρο, Πλατεία Πετρινού, Τρίπολη
Κράτηση θέσεων
Στο φουαγιέ του Θεάτρου κατά τις ώρες 19:00-21:00. Τηλ θεάτρου: 2710-233111
Παίζουν οι ηθοποιοίε αλφαβητική σειρά): Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, Νεκταρία Αλειφεροπούλου, Θοδωρής Αρτόπουλος, Αρετή Ασημοπούλου, Άννα Γαρταγάνη, Μαρίνος Δελής, Νίκος Θεοδωράκης, Δημήτρης Καραμήντζος, Νίκος Καρύγιαννης, Παναγιώτης Κουτσούγερας, Θοδωρής Λουρίδας, Αθηνά Μπαρδού, Όλγα Νικητάκη, Γιάννα Ντρε, Σπυριδούλα Πατσιλίβα, Κωνσταντίνος Σκιντζής, Παναγιώτης Σμυρνιώτης

https://lifonomy.wordpress.com/2016/04/09/fahrenheit451/

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS