Σήμερα τιμάται η μνήμη του Αγ.Αθανασίου Χριστιανουπόλεως , προστάτου των Γορτυνίων

Αγ. Αθανάσιος Χριστιανουπόλεως, ο Θαυματουργός
Η ηρωοτόκος Γορτυνία μας είναι ξακουστή για τα Μοναστήρια της, για αυτό  και ονομάζεται το Άγιο Όρος της Πελοποννήσου. Από αυτά δε ξεπήδησαν δεκάδες Πατριάρχες, Επίσκοποι και Μητροπολίτες. Και βεβαίως δεν υστερεί και σε Αγίους, αριθμώντας του εξής επτά: 1) Άγιος Ιερομάρτυς Γρηγόριος ο Ε΄, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, 2) Άγιος Αθανάσιος Χριστιανουπόλεως, 3) Άγιος Θεόκλητος, 4) Άγιος Διονύσιος ο Σοφός, 5) Άγιος Ευθύμιος ο Νέος, 6) Όσιος Λεόντιος και 7) Όσιος Ρωμανός. Ανάμεσα σε αυτούς ο Άγιος Αθανάσιος Χριστιανουπόλεως έχει καθιερωθεί να είναι ο προστάτης της επαρχίας Γορτυνίας, της Παγγορτυνιακής Ένωσης  και όλων των όπου γης Γορτυνίων, που με κάθε τρόπο τον ευλαβούνται και τον τιμούν. Τα ιερά λείψανά του είναι αποθησαυρισμένα στην Ιερά Μονή Προδρόμου, στον εκεί ομώνυμο περικαλλή ναό, χτισμένο προ 105 ετών.
Ο ΒΙΟΣ ΤΟΥ
agios athanasiosO Άγιος Αθανάσιος Χριστιανουπόλεως, ο Θαυματουργός, γεννήθηκε στην Καρύταινα γύρω στο 1640 μ.Χ. και το κοσμικό του όνομα ήταν Αναστάσιος Κορφηνός. Η καταγωγή του ήταν από την Κέρκυρα και οι γονείς του ονομάζονταν Ανδρέας και Ευφροσύνη. Τα πρώτα του γράμματα τα έμαθε στην γενέτειρά του και στη συνέχεια φοίτησε στην περίφημη Σχολή της γειτονικής Μονής Φιλοσόφου.
Σύμφωνα και με το γνωστό συγγραφέα Σοφοκλή Δημητρακόπουλο, που έχει συγγράφει ειδικό βιβλίο για τη ζωή και το βίο του Αγίου Αθανασίου, όταν ο Άγιος Αθανάσιος βρισκόταν σε ηλικία γάμου, οι δικοί του παρά την επιθυμία του ν’ακολουθήσει τη μοναχική πολιτεία, επέμεναν να τον αρραβωνιάσουν με μια νέα από την Πάτρα. Ο ίδιος πορευόμενος προς την Πάτρα για την αγορά των νυφιάτικων σταμάτησε στο εκκλησάκι της Παναγίας στο Βαιδάνι. Σύμφωνα με τις αναφορές, την προηγούμενη νύχτα της επιστροφής του στην Καρύταινα είδε στον ύπνο του την Παναγία μαζί με τον Τίμιο Πρόδρομο, η οποία τον προέτρεψε να πορευτεί στην Κωνσταντινούπολη και να πραγματοποιήσει τον πόθο του.
 Έτσι και έγινε. Έφυγε για την Κωνσταντινούπολη, όπου έγινε μοναχός με το όνομα Αθανάσιος. Στη συνέχεια έγινε κληρικός και με αφοσίωση υπηρέτησε την Εκκλησία. Το 1681 χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Χριστιανουπόλεως (σήμερα Τριφυλίας και Ολυμπίας). Με βάση σωζώμενα έγγραφα, αρχιεράτευσε στη επαρχία αυτή από το 1645 έως το 1673 τουλάχιστον. Κατά τη διάρκεια της Αρχιερατείας του φρόντισε για την πνευματική πρόοδο του ποιμνίου του, περιοδεύοντας συνεχώς και διδάσκοντας το λόγο του Θεού. Προς το ποίμνιό του στάθηκε αληθινός Επίσκοπος και μιμητής του Χριστού, που ενδιαφέρθηκε όχι μόνο για τους τόπους λατρείας, αλλά και για την διακονία του λαού του, προκειμένου να τον ανακουφίσει από τα καθημερινά δεινά της ζωής και της δουλειάς. Η αγάπη του προς τα ορφανά, τις χήρες, τους ανήμπορους γέροντες, τους διωκόμενους και αδικούμενους ήταν μοναδική. Ο ίδιος ζούσε ασκητική ζωή με νηστεία, αγρυπνία και προσευχή. Δια τον προσευχών του τελούσε πολλά θαύματα, ενώ μέχρι και σήμερα έχουν καταγραφεί και νεότερα.
Η ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΟΥ
Εκοιμήθη μετά από ολιγοήμερη ασθένεια το Νοέμβριο του 1707 και ετάφη στο Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Χριστιανούπολη. Το ιερό του σκήνωμα μεταφέρθηκε λίγα χρόνια αργότερα από συγγενικό του πρόσωπο στη Γορτυνία. Σύμφωνα με την παράδοση όταν έγινε η εκταφή του το Ιερό Σκήνωμα βρέθηκε στο μεγαλύτερο μέρος του αδιάλυτο και μυροβόλο. Οι συγγενείς του, που είχαν παρευρεθεί στην εκταφή, επιδίωκαν να πάρουν τα οστά του και να τα μεταφέρουν στη γενέθλια γη του, την Καρύταινα,  αλλά οι κάτοικοι της περιοχής αρνήθηκαν. Τη νύχτα όμως οι δικοί του, το άρπαξαν και έφυγαν για την πατρίδα τους. Το πρωί όταν οι ντόπιοι τους καταδίωξαν, αποφάσισαν να φορτωθεί στο Ιερό Λείψανο επάνω  σε ένα ξένο ζώο και όπου αυτό πάει εκεί να παραμείνει και το Ιερό Σκήνωμα. Το ζώο πήρε το δρόμο της Καρύταινας, αλλά όταν έφτασε μπροστά σε αυτή, παρά τις οχλήσεις, δεν ανέβηκε στην κωμόπολη, αλλά κατευθύνθηκε στη Μονή του Τιμίου Προδρόμου, όπου πάλι παρά τα συνεχή χτυπήματα να προχωρήσει, αυτό έμενε πεισματικά αμετακίνητο στη θέση του. Είναι ο τόπος που επιθυμούσε να παραμείνει ο Άγιος. Αυτό είναι και το τρίτο γνωστό θαύμα του.
moni prodromou2
Η Κάρα και το Ιερό Σκήνωμα του Αγ. Αθανασίου στην Ι.Μονή Προδρόμου
ΕΟΡΤΗ ΑΓ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Με λαμπρότητα εορτάζεται στις 17 Μαΐου σε πολλά σημεία ο προστάτης και πολιούχος της Γορτυνίας, Άγιος Αθανάσιος Χριστιανουπόλεως. Κυριότερα σημεία:
  • ΜΟΝΗ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ: Εορτάζεται με απλότητα και σεμνότητα ο Άγιος Αθανάσιος Χριστιανουπόλεως, ο Θαυματουργός.  Στην Ιερά Μονή φυλάσσεται η Κάρα του Αγίου και το Πανάγιο Λείψανό του. moni prodromou3
    Στιγμιότυπο από την τέλεση αρτοκλασίας κατά την εορτή του Αγ. Αθανασίου στην Ι.Μονή (17-05-2015)
  • ΚΑΡΥΤΑΙΝΑ: Η μεγαλύτερη γιορτή για τον Άγιο Αθανάσιο Χριστιανουπόλεως γίνεται με επισημότητα στην ιστορική Καρύταινα, όπου εκεί γεννήθηκε και μεγάλωσε και εκεί μεγάλωσε, αφού ο πατέρας του ήταν Κυβερνήτης της Πελοποννήσου επί Ενετών τον 17ο αιώνα. Την παραμονή της εορτής τελείται Μέγας Εσπερινός και ακολουθεί περιφορά της τιμίας εικόνας του Αγίου στους κεντρικούς δρόμους της πόλεως
  • ΑΘΗΝΑ: Τιμάται δε ακόμα και στην Αθήνα από την Παγγορτυνιακή Ένωση στο παρεκκλήσιο των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Φιλοπάππου, έναντι Ακροπόλεως, που είναι μετόχι της Ιεράς Μονής Προδρόμου, την ημέρα της εορτής των Αγίων, 21 Μαΐου
Επίσης τιμάται στην Μονή Αγίου Νεκταρίου Γαργητού, στην Κέρκυρα, στην Τρίπολη στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας, στον Πύργο της Ηλείας, στην Κυπαρισσία αλλά  και σε ιδιωτικό παρεκκλήσι στην Αττική.
ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟΝ
Ἦχος α’. Τῆς ἐρήμου πολίτης.
Τοὺς τελοῦντας τὴν μνήμην, καὶ τιμώντας τὸ σῶμα σου καὶ πανευλαβῶς προσκυνοῦντας τὴν μυρίπνοον Κάραν σου, ὡς ἔχων παρρησίαν πρὸς Θεόν, ἱκέτευε Χριστὸν τὸν ἀγαθόν, καὶ ταὶς σαὶς θερμαὶς πρεσβείαις, τῶν κινδύνων σῷζε, ὦ ἅγιε Ἀθανάσιε. Ἔχων δὲ καὶ συμπρεσβευτήν, τὸν μέγαν Κυρίου Πρόδρομον, ἔσω ἀοράτως τῆς Μονῆς, φρουρὸς καὶ προπύργιον.
http://www.e-gortynia.gr/newspaper/periskopio/323-o-prostatis-ton-gortynion.html

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS