Η πίτα του Αγίου Φανουρίου είναι μια νηστίσιμη πίτα που φτιάχνεται στην μνήμη του Αγίου (27/08) και προσφέρεται στους πιστούς ως ευλογία.
Είναι ένα έθιμο που ξεκίνησε από μια ευλαβική χειρονομία κ έχει συνδεθεί με την εύρεση απολεσθέντων
αντικειμένων αλλά και προσώπων.
χρόνια πολλά σε όσους γιορτάζουν με υγεία.
Συνταγή Φανουρόπιτας
1 ποτήρι σπορέλαιο 1 ποτήρι ζάχαρη 3 κουταλιές σούπας baking powder 1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι 1 φαρίνα 1ποτήρι τριμμένο καρύδι 1 ποτήρι σταφίδες (και λίγο κονιάκ για να φουσκώσουν) 1 κ.γ. σόδα μαγειρική 1 κ.γ. κανέλα 1 κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο,λίγο μοσχοκάρυδο ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
Εκτέλεση 1. Από το βράδυ βάζουμε σε μπολ τις σταφίδες με το κονιάκ να φουσκώσουν
2. Την άλλη μέρα σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν και το μείγμα μπαχαρικών
3. Στο μίξερ χτυπάμε τη ζάχαρη με το σπορελαιο μέχρι να αφρατέψουν
4. Στη συνέχεια προσθέτουμε το χυμό του πορτοκαλιού στο οποίο έχουμε διαλύσει την σόδα και το υπόλοιπο κονιάκ αν έχει περισσέψει από το μπολ με τις σταφίδες.
5. Προσθέτω στο μπολ με το αλεύρι τις σταφίδες και ανακατεύω με το χέρι να αλευρωθούν οι σταφίδες.
6. Στο ίδιο μπολ ρίχνουμε το μίγμα από το μίξερ ανακατεύοντας απαλά ώστε να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
7. Βάζουμε το μίγμα σε βουτυρωμένο ταψί αφού προηγουμένως στρώσουμε λαδόκολλα Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σύνολο 50 λεπτα με 1 ωρα την φανουρόπιτα ανάλογα τον φουρνο, ένα τέταρτο στους 200 βαθμούς και την υπόλοιπη ώρα στους 150.
Καλή επιτυχία.
ΚΑΛΛΙΟΠΗΣυνταγή Φανουρόπιτας
1 ποτήρι σπορέλαιο 1 ποτήρι ζάχαρη 3 κουταλιές σούπας baking powder 1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι 1 φαρίνα 1ποτήρι τριμμένο καρύδι 1 ποτήρι σταφίδες (και λίγο κονιάκ για να φουσκώσουν) 1 κ.γ. σόδα μαγειρική 1 κ.γ. κανέλα 1 κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο,λίγο μοσχοκάρυδο ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
Εκτέλεση 1. Από το βράδυ βάζουμε σε μπολ τις σταφίδες με το κονιάκ να φουσκώσουν
2. Την άλλη μέρα σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν και το μείγμα μπαχαρικών
3. Στο μίξερ χτυπάμε τη ζάχαρη με το σπορελαιο μέχρι να αφρατέψουν
4. Στη συνέχεια προσθέτουμε το χυμό του πορτοκαλιού στο οποίο έχουμε διαλύσει την σόδα και το υπόλοιπο κονιάκ αν έχει περισσέψει από το μπολ με τις σταφίδες.
5. Προσθέτω στο μπολ με το αλεύρι τις σταφίδες και ανακατεύω με το χέρι να αλευρωθούν οι σταφίδες.
6. Στο ίδιο μπολ ρίχνουμε το μίγμα από το μίξερ ανακατεύοντας απαλά ώστε να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
7. Βάζουμε το μίγμα σε βουτυρωμένο ταψί αφού προηγουμένως στρώσουμε λαδόκολλα Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σύνολο 50 λεπτα με 1 ωρα την φανουρόπιτα ανάλογα τον φουρνο, ένα τέταρτο στους 200 βαθμούς και την υπόλοιπη ώρα στους 150.
Καλή επιτυχία.
Δημοσίευση σχολίου