Χριστούγεννα μιας άλλης εποχής στο χωριό

H περίοδος των Χριστουγέννων είναι πάντα γεμάτη χρώματα,αρώματα και φυσικά παραδόσεις.Η εικόνα που έχουμε στις μέρες μας για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά είναι βέβαια διαφορετική από προηγούμενους αιώνες.Στις μέρες μας, οι γιορτές αποτελούν σημείο αναφοράς κυρίως εμπορικής για τα παιδιά που έχουν την δυνατότητα να απολαύσουν τα δώρα,τα φωτάκια και τα στολίδια.
Τα παιδιά όμως την δεκαετία του 1930 δεν είχαν τέτοιες ανέσεις.Αφού τελείωνε το σχολείο(για όσα παιδιά πήγαιναν και παρακολουθούσαν μαθήματα), βοηθούσαν στις δουλείες τους γονείς τους. Τα αγόρια και τα κορίτσια μάζευαν ελιές στα χειμαδιά,έβγαζαν μόνα τους τις γίδες και τα πρόβατα να βοσκήσουν,ενώ φρόντιζαν και για τις ανάγκες του σπιτιού τους.Δεν είχαν την ευκαιρία να κοιμούνται ως αργά κάθε πρωί,ούτε να παίζουν με τους φίλους τους στη γειτονιά.Τα παιδιά μικρής ηλικίας περίμεναν πως και πως τα Χριστούγεννα,μιας και τους δινόταν η ευκαιρία να πουν τα κάλαντα. Το μεγαλύτερο πλήγμα για τους πιτσιρικάδες τα χρόνια εκείνα  ήταν η ακόλουθη φράση που πολλοί οικογενειάρχες έλεγαν «Φύγετε τα ‘παν άλλοι».Ήταν μαχαίρωμα για τον πιτσιρίκο.Συνήθως στα παιδιά οι νοικοκυρές δεν έδιναν χρήματα,αλλά αυγά,καρύδια,γλυκά και ο,οτιδήποτε άλλο είχαν.
Τα πράγματα  εκείνη την χρονική περίοδο ήταν πολύ δύσκολα.Οι οικονομικές δυσκολίες ήταν πολλές.Στο γιορτινό τραπέζι δεν είχαν ούτε γαλοπούλα,ούτε τα  πολλά φαγητά και γλυκίσματα,που απολαμβάνουμε σήμερα.Το παραδοσιακό πιάτο εκείνων των γιορτινών ημερών ήταν η σούπα συνήθως από κότα,την οποία εξέτρεφαν στα σπίτια οι κάτοικοι.Όσοι είχαν την δυνατότητα έφτιαχναν γλυκά όπως μελομακάρονα και κουραμπιέδες.
Ένα κοινό που συναντάμε ως και σήμερα  είναι οι θρύλοι και οι παραδόσεις των Χριστουγέννων.Πιο γνωστή είναι η περίπτωση των καλικατζάρων.Σύμφωνα με την παράδοση,οι καλικάντζαροι είναι  κακά πνεύματα,που εμφανίζονται αυτή την περίοδο στην γη.Έμπαιναν από τις καμινάδες,προκαλώντας καταστροφές στα σπίτια και κλέβοντας σύκα και άλλα φαγητά.Οι χωρικοί,όταν πλησίαζε το βράδυ φοβιζόντουσαν  να κυκλοφορήσουν έξω  μέχρι την γιορτή των Φώτων,όπου ρίχνουν τον σταυρό στον νερό.

Στο χωρίο μας,κάθε 24 Δεκεμβρίου οι νοικοκυρές έριχναν πριν κοιμηθούν στο τζάκι  ένα μεγάλο κούτσουρο,με σκοπό να ζεσταθεί  η Παναγιά και ο νεογέννητος Χριστούς.Καθ’όλη την περίοδο από τις 25 Δεκεμβρίου έως την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους,όλοι πήγαιναν εκκλησία,χωρίς εξαίρεση.Τότε ο Αι-Βασίλης δεν έφερνε δώρα στα παιδάκια. Εαν όμως,ερχόταν ως δώρο δεν έδινε στα παιδάκια παιχνίδια αλλά βασικά πράγματα,όπως ρούχα και παπούτσια.
Μαρτυρία Π.Κ.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS