Πλαίσιο επιτροπής Αγώνα Μεγαλόπολης.


Το λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης:

Λιγνιτικό Κέντρο και ΟΧΙ σκουπιδότοπος

 

Το μέλλον της Μεγαλόπολης και της ευρύτερης περιοχής προδιαγράφεται ζοφερό. Η παραγωγή ενέργειας με λιγνίτη συρρικνώνεται, οι εργασιακές σχέσεις ανατρέπονται σε βάρος των εργαζομένων, oι εργολάβοι αλωνίζουν στο λιγνιτικό κέντρο. Σαν να μην έφταναν αυτά, αποφασίστηκε:

·      Να έρθουν στην ήδη επιβαρυμένη περιβαλλοντικά περιοχή της Μεγαλόπολης (δίπλα στη Παλαιόχουνη) όλα τα σκουπίδια της Πελοποννήσου και όχι μόνο.

·      Να έρθουν στη Μεγαλόπολη τα επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα της Νότιας Ελλάδας και όχι μόνο.

·      Να ανοίξουν το δρόμο ακόμα  και για την καύση σκουπιδιών.

Η βασική αιτία που φθάσαμε εδώ, είναι η απελευθέρωση και ιδιωτικοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας. Για να διασφαλιστούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας,  ετέθη υπό διωγμό ο λιγνίτης, που είναι εγχώριο και φτηνό καύσιμο και προετοιμάστηκε το Λιγνιτικό Κέντρο Μεγαλόπολης ώστε να μπουν σε εφαρμογή οι σχεδιασμοί του κεφαλαίου - ντόπιου και Ευρωπαϊκού – και να μετατρέψουν τις εκτάσεις των ορυχείων σε ένα τεράστιο χώρο αξιοποίησης αποβλήτων. Για εγκαταστάσεις απόθεσης επεξεργασίας και καύσης απορριμμάτων για ταφή υπολειμμάτων καύσης για ταφή βιομηχανικών αποβλήτων ακόμη και επικίνδυνων.

Από τη μια πλευρά, βλέπουμε να συρρικνώνονται οι δραστηριότητες του Ενεργειακού Κέντρου Μεγαλόπολης, όπως επίσης και το μαρασμό, τη φτώχεια, την ανεργία να εισβάλλουν στη Μεγαλόπολη και στα χωριά της και, από την άλλη πλευρά, να επιδοτούνται με τεράστια ποσά οι εγκαταστάσεις των  - όχι και τόσο αθώων από οικολογικής πλευράς - Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) (500.000€ το MW).

Από τη μια πλευρά, βλέπουμε στο Λιγνιτικό Κέντρο Μεγαλόπολης να μειώνεται η παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη από τα 850 στα 600 MW (τα οποία δεν αποδίδονται πάντα, αφού συχνά οι μονάδες υπολειτουργούν, παρέχοντας «ευγενικά» χώρο σε «νέους» - ιδιώτες βέβαια – παραγωγούς) και, από την άλλη πλευρά, βλέπουμε να έχουν αδειοδοτηθεί, μόνο στην Πελοπόννησο, μονάδες ΑΠΕ ισχύος 2500 MW (από τα οποία τα 700 έχουν ήδη συνδεθεί στο δίκτυο) και να εκκρεμούν αιτήσεις για άλλα 2500 MW. Για την κατασκευή κάθε  ανεμογεννήτριας από τις τόσες που βλέπουμε γύρω μας, πληρώνει ο Ελληνικός λαός ενάμιση εκατομμύριο Ευρώ επιδότηση (το πιο συνηθισμένο μέγεθος είναι τα 3MW) και -επιπλέον-τουλάχιστον δυόμιση φορές ακριβότερα το ρεύμα. Με τέτοια κίνητρα δεν θα μείνει ούτε ένα λοφάκι χωρίς ανεμογεννήτρια ούτε χωράφι χωρίς φωτοβολταϊκά. Η παραγωγή ρεύματος με φυσικό αέριο είναι και αυτή πανάκριβη σχεδόν ένα ευρώ η Κιλοβατώρα.

Υπάρχουν τεράστιες ευθύνες για το ότι φτάσαμε ως εδώ. Ευθύνεται η πολιτική της Ε.Ε. και του κεφαλαίου, αλλά και των πολιτικών δυνάμεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, που – σε επίπεδο Κυβέρνησης, Περιφέρειας (παλαιότερα Νομαρχίας), Δήμου, στήριξαν και σήμερα υλοποιούν αυτές τις  καταστροφικές για όλους εμάς επιλογές.

Ευθύνονται οι συνδικαλιστικές ηγεσίες στα σωματεία της ΔΕΗ που, μαζί με τις εκάστοτε Δημοτικές – Νομαρχιακές Αρχές και τη ΔΕΗ, διοργάνωναν ημερίδες για τη «Μεταλιγνιτική Εποχή» (λες και βιάζονταν να τη φέρουν!), έψαλλαν διθυράμβους στην «απελευθέρωση» της ηλεκτρικής ενέργειας και ισχυρίζονταν (ψευδόμενοι) ότι ο λιγνίτης θα τελείωνε το 2018!

Όλοι γνωρίζουμε ότι, όλα τα προηγούμενα χρόνια, οι Δημοτικές Αρχές της Μεγαλόπολης στήριξαν αυτές τις επιλογές. Παλαιότερα, ζητούσαν να έρθουν στη Μεγαλόπολη όλα τα απόβλητα της Πελοποννήσου, χωρίς να εξαιρούν ούτε τα επικίνδυνα. Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή ψήφισε να έρθουν όλα τα σκουπίδια στην Παλαιόχουνη. Η σημερινή Δημοτική Αρχή συμφωνεί με τον Περιφερειακό Σχεδιασμό που όχι μόνο φέρνει τα σκουπίδια της Πελοποννήσου στην Παλαιόχουνη, αλλά ανοίγει το δρόμο για την καύση που είναι σκέτος καρκίνος και για Χώρο Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ) στα ορυχεία.

Όλοι όσοι είμαστε αντίθετοι με όσα σχεδιάζονται, όλοι όσοι είμαστε αντίθετοι με εκείνους που τα υλοποιούν (ανοιχτά ή «υπόγεια»), είναι καιρός να αντιδράσουμε και να οργανώσουμε τη δράση μας.

Ενωμένοι και οργανωμένα εκφράζουμε την αντίθεσή μας:

-          Στην απελευθέρωση – ιδιωτικοποίηση της Ηλεκτρικής Ενέργειας και στον περιορισμό και την απαγόρευση του λιγνίτη για παραγωγή ρεύματος

-          Σε κάθε δραστηριότητα απορριμμάτων στο Λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης που στοχεύουν ακόμα και στην καρκινογόνα καύση

-          Στη δημιουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ) στα εξαντλημένα Ορυχεία, γιατί θα είναι ολέθριες οι συνέπειες στην ευρύτερη περιοχή της Μεγαλόπολης και στον υδροφόρο ορίζοντα όλης της Πελοποννήσου.

-          Στην παράδοση της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων της Πελοποννήσου στους ιδιώτες.

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ:

 

·        Να μην υπογραφεί η Σύμβαση Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) με την ΤΕΡΝΑ. Η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται μέσα από Ενιαίο Δημόσιο Φορέα χωρίς καμιά ανάμειξη ιδιωτών, χωρίς καμιά επιβάρυνση των δημοτών, αντίθετα πρέπει να μειωθούν τα ανταποδοτικά τέλη.

·        Την αξιοποίηση των λιγνιτών για παραγωγή ρεύματος μέσα από Ενιαίο Δημόσιο Φορέα Ενέργειας που να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες με  φθηνό ρεύμα για το λαό και όχι κέρδη για το κεφάλαιο.

·        Να γίνουν έρευνες για ανεύρεση νέων κοιτασμάτων λιγνίτη.

·        Να χρησιμοποιηθούν οι λιγνίτες της ευρύτερης περιοχής (πρόκειται για ποσότητες που ισοδυναμούν με πάνω από 200 εκατομμύρια τόνους λιγνίτη Μεγαλόπολης).

·        Οι εκτάσεις των ορυχείων που ολοκληρώνεται η λιγνιτική εκμετάλλευση να περνάνε στην ιδιοκτησία του κράτους για να επιστραφούν στην τοπική κοινωνία με τις ανάλογες υποδομές για κτηνοτροφία, γεωργική εκμετάλλευση, για αναψυχή κλπ. Έτσι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, και όχι με σκουπιδοεργοστάσια και ΧΥΤΕΑ. 

·        Να γίνει διασύνδεση της Τηλεθέρμανσης και με την τέταρτη μονάδα και με τη μονάδα Φυσικού Αερίου (Φ.Α.) να χρηματοδοτηθεί η επέκταση των δικτύων διανομής για να συνδεθούν όλα τα σπίτια και επιχειρήσεις της Μεγαλόπολης και των γύρω χωριών με την τηλεθέρμανση και με πολύ χαμηλό κόστος.

Για την Επιτροπή Αγώνα:

   

     Συνδικάτα: Ενέργειας – Οικοδόμων – Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

 Σωματεία:  Συνταξιούχων ΙΚΑ – ΔΕΗ – Δημοσίων Υπαλλήλων.

 

Αναγνωστόπουλος Νίκος - Αναστασόπουλος Άκης - Ανδριανός Ηλίας –Βελισάρης Ηλίας -  Βεργέτης Ηλίας - Γεωργαντάς Γεώργιος - Γούργαρης Βαγγέλης - Δούμουρας Πέτρος - Κουκουλά Χριστίνα -Λαμπρόπουλος Παναγιώτης - Μαράκας Θανάσης - Μπουγιούκου Μαρία - Μπουρσιάνης Γιάννης – Παγανός Κώστας - Παναγουλοπούλου Λίλα -  Σταθουλόπουλος Ηλίας – Σταθουλόπουλος Νώντας.           

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS