Βασικά σημεία της ομιλίας του κ.Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, Βουλευτή Αρκαδίας και επικεφαλής του Τομέα Ανάπτυξης της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), κατά τη συζήτηση στη Βουλή της επίκαιρης ερώτησής του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα «Σοβαρή απειλή για τις καλλιέργειες της Αρκαδίας η σφήκα της καστανιάς.»:
· Η παραγωγή κάστανου στην Ελλάδα έχει αυξηθεί ιδιαιτέρως τα τελευταία χρόνια, ξεπερνώντας τους 18.000 τόνους ετησίως. Παράλληλα, η τιμή του στις εξαγωγές έχει υπερδιπλασιαστεί, από 1,5 ευρώ/κιλό το 2012, στα 3,8 ευρώ/κιλό. Πρόκειται λοιπόν για μία σημαντική και ιδιαίτερα κερδοφόρα καλλιέργεια, τόσο για τους αγρότες όσο και για την οικονομία της χώρας και για τις τοπικές οικονομίες.
· Η Αρκαδία είναι μία από τις σημαντικότερες καστανοπαραγωγούς περιοχές. Επλήγη όμως φέτος και αυτή από τη «σφήκα της καστανιάς», ένα έντομο που καταστρέφει τα δένδρα αλλά και τον καρπό της καστανιάς. Το παράσιτο εμφανίστηκε πρώτη φορά στη χώρα μας το 2014 στην Πιερία και έχει εξαπλωθεί σε πολλές περιοχές, απειλώντας όλη την Ελλάδα. Πέρυσι, η Κυβέρνηση δεσμεύθηκε για την εκταμίευση κονδυλίων ύψους 1,4 εκ.ευρώ για την καλλιέργεια του αντιπαρασίτου και την αντιμετώπιση της απειλής. Τι έχει γίνει φέτος, ένα χρόνο μετά;
· Σε εκδήλωση στον Άγιο Πέτρο Αρκαδίας, στις 17 Ιουνίου, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ανακοίνωσε πως η Περιφέρεια θα αναλάβει το κόστος για την καταπολέμηση της «σφήκας» στην Αρκαδία. Η Κυβέρνηση είναι σε συντονισμό με τις Περιφέρειες; Πόσα χρήματα προβλέπει το Πρόγραμμα για την καταπολέμηση του παρασίτου και πώς κατανέμονται αυτά στις Περιφέρειες; Πότε θα ενεργοποιηθεί;
Απαντώντας στην ερώτηση του κ.Κωνσταντινόπουλου, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ.Κόκκαλης, δήλωσε πως η μελέτη του Υπουργείου για τη βιολογική αντιμετώπιση της «σφήκας της καστανιάς» ήταν έτοιμη μόλις πρόσφατα, ένα χρόνο μετά από την σχετική εξαγγελία της Κυβέρνησης, υποβλήθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και έλαβε έγκριση για χρηματοδότηση από το «Πράσινο Ταμείο» στις 23 Ιουνίου 2017.Η μελέτη αυτή όμως αφορούσε μόνο στους έξι νομούς όπου εμφανίστηκε το φαινόμενο πέρυσι: Πιερία, Χαλκιδική, Δράμα, Φωκίδα και Ευρυτανία. Φέτος η απειλή εμφανίστηκε και στην Αρκαδία, την Κοζάνη, την Καβάλα και την Εύβοια, που δεν καλύπτονται από την παρούσα μελέτη. Άρα το Υπουργείο θα υποβάλει συμπληρωματική πρόταση για ολόκληρη την Ελλάδα.
«Οι παραγωγοί φέτος έχασαν τη σοδειά τους, παρά τις περυσινές εξαγγελίες της Κυβέρνησης. Ας μη χαθεί άλλος χρόνος, να μπορέσουν τουλάχιστον να σωθούν τα δένδρα και να υπάρξει παραγωγή την επόμενη χρονιά. Είναι απαραίτητο ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την αντιμετώπιση του κινδύνου», τόνισε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.
Δημοσίευση σχολίου