Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, κατά τη σημερινή του επικοινωνία με τον Πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ, εξέφρασε την βαθιά του ανησυχία για την έκταση που έχει λάβει η εμφάνιση του ιού του Δυτικού Νείλου, με επιδημιολογικά χαρακτηριστικά, σε μεγάλο μέρος της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας, καθώς τα κρούσματα ολοένα και αυξάνονται στον τοπικό πληθυσμό.
O Περιφερειάρχης μετά τη σύσκεψη στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας στις 18 Ιουλίου 2017, που έγινε άμεσα με δική του πρωτοβουλία για την αρχική διερεύνηση περίπτωσης λοίμωξης του ιού του Δυτικού Νείλου, στην οποία παρευρέθησαν και επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ, ενημέρωσε τον Πρόεδρο ότι από τις ενέργειες και τις δράσεις του προγράμματος της Περιφέρειας έχουν προκύψει νέα επιστημονικά δεδομένα.
Ο Περιφερειάρχης, τονίζοντας την εποικοδομητική συνεργασία της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και των συνεργαζόμενων επιστημόνων της Περιφέρειας Πελοποννήσου με τους επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ, εξέφρασε την ισχυρή πεποίθηση ότι τέτοια θέματα δημόσιας υγείας, που ξεπερνούν τα συνήθη όρια, πρέπει να αντιμετωπίζονται από όλους τους επίσημους φορείς, τόσο της κεντρικής εξουσίας, όσο και της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Προς αυτή την κατεύθυνση συμφωνήθηκε με κοινή πρωτοβουλία και υπό τον συντονισμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου να πραγματοποιηθεί σύσκεψη με όλες τις αρμόδιες αρχές και τη φυσική παρουσία του Υπουργείου Υγείας στο άμεσο χρονικό διάστημα.
Ο Περιφερειάρχης τόνισε επίσης ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου και ο φορέας υλοποίησης του έργου της καταπολέμησης των κωνωποειδών, συνεπικουρούν με κάθε μέσο το πρόγραμμα που εκτελούσαν τοπικά οι Δήμοι Άργους-Μυκηνών και Ναυπλιέων κατόπιν αιτήματος τους. Στις περιοχές αυτές έχουν αναπτυχθεί οκτώ ψεκαστικά συνεργεία και γίνεται εντομολογική επιτήρηση.
Τα δε στοιχεία αποστέλλονται σε όλα τα επίσημα εργαστήρια (Παν/μιο Κρήτης, ΕΣΔΥ, Ινστιτούτο Pasteur) και υπάρχει επιστημονική διερεύνηση σε άγρια πτηνά από
την συνεργαζόμενη με την Περιφέρεια Κτηνιατρική σχολή του Παν/μιου Θεσσαλίας, τα οποία αξιολογούνται υπεύθυνα από τους επιστημονικούς συνεργάτες της (Ιατρική σχολή Παν/μιου Θεσσαλίας, Παν/μιο Κρήτης κ.α.) με πόρους αποκλειστικά του ολοκληρωμένου προγράμματος της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Ο Περιφερειάρχης δήλωσε ακόμη ότι σε θέματα που άπτονται της δημόσιας υγείας είναι απαραίτητη η υψηλού επιπέδου συνεργασία, γεγονός που η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει αποδείξει έμπρακτα διαχειριζόμενη επιτυχώς το πρόβλημα της ελονοσίας και η ανάλογη υπεύθυνη στάση όλων των επισήμων φορέων που θα κληθούν να παραστούν στην σύσκεψη.
Δημοσίευση σχολίου