Ξεκίνησε η αιμοδοσία του ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ. Αξιοθαύμαστη η προσέλευση νέων!!



Άλλη μια αιμοδοσία του συλλόγου ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ είναι γεγονός!

Ξεκίνησε σήμερα το πρωί και ήδη αρκετός είναι ο κόσμος που πάει να δώσει αίμα.
Ανάμεσα σε αυτούς διακρίναμε νέους ανθρώπους 18 και άνω πράγμα που σημαίνει η κουλτούρα για την ανάγκη της αιμοδοσία φαίνεται ότι περνάει και στους νέους!


Δώστε και εσείς αίμα , σώστε ζωές με 5 λεπτά από τον χρόνο σας!!

Η αιμοδοσία θα είναι σήμερα και αύριο Σάββατο από τις 11 έως τις 5 το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο του Ι.Ν. Μεταμορφώσεως


----

4 λόγοι που η αιμοδοσία κάνει καλό για την υγεία σου


Οι περισσότεροι άνθρωποι δίνουν αίμα επειδή θέλουν να βοηθήσουν τους άλλους ή επειδή κάποιος συγγενείς το χρειάζεται…
Γιατί όμως πολλοί άνθρωποι δεν δίνουν αίμα σε τακτική βάση; Σύμφωνα με τον Αμερικανικό Ερυθρό Σταυρό, οι πιο συχνές αιτίες που δίνονται από ανθρώπους που δεν δίνουν αίμα είναι επειδή «ποτέ δεν σκέφτηκα” ή “δεν μου αρέσουν βελόνες.”
Ήρθε η ώρα να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε γι ‘αυτό, να συγκεντρώσουμε το θάρρος, να ξεπεράσουμε το φόβο μας σχετικά με τις βελόνες, και δίνοντας αίμα όχι μόνο να βοηθήσουμε τους άλλους … αλλά να βοηθήσουμε και τους ίδιους μας τους εαυτούς.

Το ήξερες ότι η αιμοληψία έχει οφέλη και για εσένα; Παρακάτω υπάρχουν 4 λόγοι για να δώσεις αίμα…


Λόγος #1: Ισορροπία επιπέδων σιδήρου στο αίμα


Τα αυξημένα επίπεδα σιδήρου μπορεί να αποδειχτούν χειρότερα από την έλλειψη σιδήρου και στην πραγματικότητα είναι πιο συνηθισμένα από την ανεπάρκεια σιδήρου -ειδικά στους άντρες-.
Για κάθε μονάδα αίματος που δίνεις υπολογίζετε ότι χάνεις περίπου 1/4 του γραμμαρίου σιδήρου. Μπορεί στην αρχή αυτό να ακούγεται άσχημο αλλά στην πραγματικότητα η δωρεά αίματος βοηθά στην απελευθέρωση του σώματος από την περίσσεια σιδήρου. Ένα παράδειγμα αυτού:  οι γυναίκες με έμμηνο ρύση έχουν λιγότερες καρδιακές προσβολές. Αυτό προηγουμένως θεωρούταν ότι οφείλεται στις ορμόνες, αλλά τώρα θεωρείται ότι οφείλεται σε χαμηλότερα επίπεδα σιδήρου.
Παρόμοια με τις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, οι αιμοδότες έχουν βρεθεί να είναι 88% λιγότερο πιθανό να πάσχουν από καρδιακή προσβολή, και αυτό οφείλεται στις επιδράσεις της αιμοδοσίας σχετικά με τα επίπεδα σιδήρου. Οι ερευνητές εξήγησαν:
“Επειδή υψηλά επίπεδα σιδήρου στο σώμα θεωρούνται ως παράγοντας κινδύνου για οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, η δωρεά αίματος θα μπορούσε θεωρητικά να μειώσει τον κίνδυνο, μέσα από τη μείωση των αποθεμάτων σιδήρου του σώματος.”
Είναι ενδιαφέρον, σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Απρίλιο του 2013 στο θέμα της American Journal of Public Health, ότι ερευνητές διαπίστωσαν ότι φάρμακα που μειώνουν την χοληστερίνη, βελτιώνουν την καρδιαγγειακή έκβαση, τουλάχιστον μερικώς, από την αντιμετώπιση των προ-φλεγμονωδών επιπτώσεων των υπερβολικών επιπέδων σιδήρου.
Σε αυτή τη μελέτη, τα βελτιωμένα αποτελέσματα συσχετίστηκαν με χαμηλότερα επίπεδα φερριτίνης (σίδηρος), αλλά όχι με “βελτιωμένη” κατάσταση των λιπιδίων. Ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μείωση του σιδήρου μπορεί να είναι μια ασφαλής και χαμηλού κόστους εναλλακτική λύση στις στατίνες, και σύμφωνα με την λογική, αυτό σημαίνει ότι η αιμοδοσία σας, η οποία μειώνει τον σίδηρο, θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει πάρα πολύ.

Λόγος #2: Βελτίωση της ροής του αίματος


Ξέρεις τι μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, το κάπνισμα, οι ραδιοσυχνότητες, και άλλες τοξικές ηλεκτρομαγνητικές δυνάμεις, το συναισθηματικό στρες, το άγχος, η υψηλή χοληστερόλη και τα υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος κάνουν στο αίμα σας;
Όλα αυτά προκαλούν υπερπηκτικότητα στο αίμα σας, πράγμα που σημαίνει ότι το αίμα καθίσταται παχύ και αργό σε κίνηση, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο να για θρόμβο στο αίμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι υπερπήξιμες αίματος συμβάλλουν στην φλεγμονή, γιατί όταν το αίμα σας δεν ρέει καλά, το οξυγόνο δεν μπορεί να πάρει στους ιστούς σας.
Για παράδειγμα, μερικά χάπια ελέγχου των γεννήσεων ήταν διαβόητα για την πρόκληση καρδιακών προσβολών στις γυναίκες. Ένας από τους μηχανισμούς που προκαλούν αυτόν τον αυξημένο κίνδυνο είναι ότι τα συνθετικά οιστρογόνα και οι προγεστερόνες αυξάνουν το ιξώδες του αίματος.
Επαναλαμβανόμενες δωρεές αίματος μπορεί να βοηθήσουν το αίμα σας να ρέει καλύτερα, ενδεχομένως, να περιορίσουν τη ζημιά στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων σας, η οποία θα οδηγήσει σε λιγότερα αρτηριακή μπλοκαρίσματα. Ο Phillip DeChristopher, MD, Ph.D., διευθυντής της τράπεζας αίματος του Πανεπιστημίου Loyola Σύστημα Υγείας, δήλωσε:
“Αυτό που είναι σαφές είναι ότι οι αιμοδότες δεν φαίνεται να είναι στο νοσοκομείο τόσο συχνά και αν είναι, έχουν μικρότερη διάρκεια παραμονής … Και είναι λιγότερο πιθανό να πάθουν καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια και καρκίνους.”

Λόγος # 3: Ευκαιρία να πραγματοποιήσεις ένα μίνι έλεγχο.


Κάθε αιμοδότης περνά έναν «μίνι έλεγχο» πριν από τη δωρεά αίματος. Η θερμοκρασία θα πρέπει να ελέγχεται, μαζί με την αρτηριακή σας πίεση, το σφυγμό, και την αιμοσφαιρίνη. Το αίμα θα ελεγχθεί για 13 μολυσματικές ασθένειες όπως το HIV, ηπατίτιδα B και C, τον ιό του Δυτικού Νείλου, και τη σύφιλη.
Η αιμοδοσία δεν είναι σίγουρα μια αντικατάσταση για ιατρική περίθαλψη, αλλά  μία ευκαιρία για μια (δωρεάν) ματιά στην υγεία σου (καθώς και ειδοποίηση αν έχει εκτεθεί σε λοιμώδες νόσημα χωρίς να το γνωρίζεις)

Λόγος #4: Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής


Οι άνθρωποι που εργάζονται εθελοντικά για τους ανθρωπιστικούς λόγους, δηλαδή για να βοηθήσουν τους άλλους και όχι τον εαυτό τους, φαίνεται να ζουν περισσότερο από εκείνους που προσφέρονται εθελοντικά για πιο εγωκεντρικούς λόγους. Οι αλτρουιστικοί εθελοντές απολαμβάνουν ένα σημαντικά μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας στα επόμενα τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με μια μελέτη, με τον επικεφαλή συγγραφέα της μελέτης σημειώνει:
“Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι άνθρωποι που εργάζονται εθελοντικά με άλλους ανθρώπους ως το κύριο κίνητρό τους, μπορεί να χαρακτηρίζονται από πιθανούς στρεσογόνους παράγοντες που σχετίζονται με τον εθελοντισμό, όπως οι χρονικοί περιορισμοί και η έλλειψη αμοιβής».
http://bloode.org


Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Εθελοντικής Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), το 2015 συγκεντρώθηκαν συνολικά 538.580 μονάδες αίματος, 318.044 από εθελοντές αιμοδότες και 220.536 από δότες αντικατάστασης, δηλαδή συγγενείς και φίλους. Επιπλέον, το 2015 εισάγαμε 27.050 μονάδες αίματος από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό για την κάλυψη μέρους των αναγκών των πασχόντων από μεσογειακή αναιμία, έναντι 5 εκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο, οι συνολικές ανάγκες τις χώρες για αίμα δεν είναι γνωστές καθώς, σύμφωνα με το ΕΚΕΑ “οι ανάγκες τις χώρας δεν αντικατροπτίζονται στον αριθμό των συλλεγμένων μονάδων.”  

Η Ελλάδα, κατατάσσεται σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στις 60 χώρες στον κόσμο που δεν μπορούν να ικανοποιήσουν αυτόνομα τις ανάγκες τους για αίμα και στηρίζονται σε δότες αντικατάστασης. Στην Ευρώπη, μόλις 6 χώρες ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία. Σε έρευνα που πραγματοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το 2011, η Ελλάδα ικανοποιεί λιγότερο από το 50% των ετήσιων αναγκών της από εθελοντές αιμοδότες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θέσει ως στόχο, μέχρι το 2020, την αυτόνομη κάλυψη των αναγκών για αίμα μέσω εθελοντών αιμοδοτών.

Η σημασία της Εθελοντικής Αιμοδοσίας 
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι εθελοντές αιμοδότες αποτελούν την πιο ασφαλή κατηγορία αιμοδοτών, έναντι των δοτών αντικατάστασης ή δοτών επί πληρωμή, μειώνοντας τη πιθανότητα μετάδοσης ασθενειών μέσω του αίματος από 7.5% σε 0.001%. Ακόμα, η δημιουργία ενός συστήματος αιμοδοσίας που βασίζεται σε εθελοντές αιμοδότες συμβάλλει στην επίτευξη του χρονοπρογραμματισμού των εγχειρήσεων και θεραπειών στα νοσοκομεία, με όφελος την εξοικονόμηση πόρων και την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων και την αποτελεσματική ίαση των ασθενών.


Χαμηλά ποσοστό εθελοντών στην Ελλάδα  
Η Ελλάδα, έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εθελοντών αιμοδοτών παγκοσμίως σε σύγκριση με τις αναπτυγμένες χώρες (high – income countries). Σύμφωνα με έρευνα της ΠΟΣΕΑ το 2008, μόλις το 0.65% του πληθυσμού είναι τακτικοί εθελοντές αιμοδότες, δηλαδή δίνουν αίμα 2 φορές το χρόνο. Το 42% του πληθυσμού που δεν δίνει αίμα, θεωρεί ότι η αιμοδοσία είναι επικίνδυνη, φοβάται και δε εμπιστεύεται το σύστημα υγείας της χώρας. Ταυτόχρονα, περίπου 40% του πληθυσμού αναφέρει ότι δεν δίνει αίμα επειδή δεν γνώριζε την ανάγκη, δεν χρειάστηκε να δώσει, δεν ενημερώθηκε ή δεν γνωρίζει την διαδικασία αιμοδοσίας. Παγκοσμίως, το 90% των ανθρώπων που μπορούν να δώσουν αίμα δεν το κάνουν.

Οι ανάγκες της χώρας 
Οι σταθερές ετήσιες ανάγκες για αίμα της χώρας ανέρχονται σε 120.000 μονάδες και αφορούν τις ανάγκες για αίμα των πασχόντων από μεσογειακή αναιμία. Συνολικά, χωρίς να υπάρχουν τα διαθέσιμα στοιχεία, εκτιμάται από οι ανάγκες της χώρας για αίμα κυμαίνονται από 550.000 έως 700.000 κάθε χρόνο.
Στις αναπτυγμένες χώρες, όπως η Ελλάδα, το μεγαλύτερο ποσοστό των αναγκών για αίμα αφορά την θεραπεία μακροχρόνιων αιματολογικών ασθενειών, καρκίνο στο αίμα, καρδιαγγειακές εγχειρήσεις και μεταμοσχεύσεις. Ένα ποσοστό των αναγκών για αίμα αφορά τις ανάγκες παιδιών όπου πάσχουν από λευχαιμία, σε αυτήν την περίπτωση η μετάγγιση αίματος και μυελού των οστών είναι αναγκαία για την επιβίωση των παιδιών.
Σημαντικό ποσοστό των αναγκών αφορά τραυματίες τροχαίων ατυχημάτων. Παγκοσμίως, κάθε χρόνο σε τροχαία σκοτώνονται 1.2 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ έως και 50 εκατομμύρια τραυματίζονται. Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών χρειάζονται αίμα μέσα στις πρώτες 24 ώρες. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρχουν διαθέσιμα αποθέματα αίματος καθώς ο χρόνος είναι ο κρισιμότερος παράγοντας για την επιβίωση των τραυματιών. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, το 2015 έχασαν την ζωή τους σε τροχαίο 789 πολίτες, τραυματίστηκαν σοβαρά 1.068 πολίτες και τραυματίστηκαν ελαφρά 12.872 πολίτες.



Το Μέλλον 
Σε σχέση με το 2012, ο αριθμός των μονάδων που έχουν συλλεχθεί για αίμα έχει μειωθεί. Ωστόσο, ο αριθμός των μονάδων που συλλέγονται από εθελοντές αιμοδότες σημειώνει μία μικρή αύξηση, από 305.511 σε 318.004. Ταυτόχρονα, μέχρι το 2020, οι μονάδες που εισάγουμε από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό θα μειωθούν σε 14.000.  Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αιμοδοσίας, μία χώρα για να ικανοποιεί αυτόνομα τις ανάγκες της για αίμα χρειάζεται 20-25 τακτικούς εθελοντές αιμοδότες ανά 1000 κατοίκους. Εμείς είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να το πετύχουμε, εσύ;

-------














Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS