Στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών πραγματοποιείται το Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Διαδρομής των Κοιμητηρίων από 5–7 Οκτωβρίου, στο οποίο και συμμετέχει ο Δήμος Τρίπολης με το Νεκροταφείο του Ι.Ν. Μεταμορφώσεως Σωτήρος, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και θα παρουσιαστεί τις συγκεκριμένες ημερομηνίες με την υποστήριξη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας.
Tα κοιμητήρια αποτελούν μία πολύ σημαντική όψη της πολιτισμικής κληρονομιάς και προσελκύουν όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον επιστημόνων, καλλιτεχνών και επισκεπτών, καθώς κοσμούνται με αξιόλογα μνημεία- έργα τέχνης και προσφέρουν πλήθος ιστορικών μαρτυριών. Για το λόγο αυτό έχουν χαρακτηριστεί ως «ανοικτά μουσεία» και εντάσσονται στην Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Διαδρομή των Κοιμητηρίων, που εκφράζεται από την Ένωση Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης [Association of Significant Cemeteries of Europe (ASCE)].
Λίγα λόγια για την ASCE και τα θέματα του συνέδριου:
Η ASCE πραγματοποιεί εδώ και 17 χρόνια, κάθε φορά και σε διαφορετική πόλη της Ευρώπης, μία ετήσια συνάντηση και συνέδριο, που αποτελεί τη μεγαλύτερη συγκέντρωση όσων ασχολούνται με τα θέματα αυτά. Για το 2017 επελέγη η Ελλάδα, μετά από πρόταση που κατέθεσε η κα Ευαγγελία Γεωργιτσογιάννη, καθηγήτρια στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, το οποίο και ανέλαβε τη διοργάνωση του Συνεδρίου. Το θέμα του Συνεδρίου είναι: «Ancient Greek Art and European Funerary Art (Αρχαία Ελληνική Τέχνη και Ευρωπαϊκή Κοιμητηριακή Τέχνη)» και περιλαμβάνει τρεις θεματικές ενότητες: α. Ταφικά μνημεία εμπνευσμένα από την τέχνη της Αρχαιότητας β. Σύμβολα, μοτίβα και αλληγορίες στην ταφική τέχνη γ. Πολιτιστικές και εκπαιδευτικές διαδρομές σε κοιμητήρια- Κοιμητήρια και κοινωνία. Τα θέματα αυτά παρουσιάζονται σε 29 ανακοινώσεις από 36 επιστήμονες που προέρχονται από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Στο πλαίσιο του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν διάφορες δράσεις, παρουσίαση ντοκιμαντέρ, επίσκεψη στο Αρχαίο Κοιμητήριο του Κεραμικού, στο Πρώτο Κοιμητήριο της Αθήνας, στο Μουσείο της Ακρόπολης, καθώς και στο Κοιμητήριο της Κηφισιάς, ιστορικού προαστίου των Αθηνών.
Το Συνέδριο που έχει οργανωθεί από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Δήμου Αθηναίων και έχει τη στήριξη των Δήμων Κηφισιάς, Τρίπολης, Βόλου, Σύρου- Ερμούπολης και Ν. Κυνουρίας, καθώς και της Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος & Πολιτισμού, του Πολιτιστικού Συλλόγου ‘Η Σκιάθος’ και των, Aegean Airlines και Εκδόσεις Πόλις, χορηγοί επικοινωνία του Συνεδρίου είναι η «Αρχαιολογία» και το ραδιόφωνο 9. 84.
Δημοσίευση σχολίου