«Η δημιουργία του Κέντρου Κοινότητας στην Καλαμάτα δείχνει το δρόμο για τη χώρα,» τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης από τον ίδιο και τους Δημάρχους Καλαμάτας κ. Παναγιώτη Νίκα, Πύλου – Νέστορος κ. Δημήτριο Καφαντάρη, Τριφυλίας κ. Παναγιώτη Κατσίβελα, Μεσσήνης κ. Παναγιώτη Τσώνη, Οιχαλίας κ. Αριστείδη Σταθόπουλο και Δυτικής Μάνης κ. Γιάννη Μαραμπέα.
«Είναι μία από τις σημαντικότερες στιγμές πάνω στην προσπάθεια που έκανε η Περιφέρεια σε απόλυτη συνεργασία με τους Δημάρχους της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, η οποία μας έδωσε και αυτό το πολύ σημαντικό αποτέλεσμα» δήλωσε ο κ. Τατούλης και έκανε λόγο για μια καινοτόμα προσπάθεια της Περιφέρειας Πελοποννήσου, «η οποία αντιδρώντας στις οποιεσδήποτε Κυβερνητικές λογικές που ήθελαν να εφαρμόσουν ένα οριζόντιο πρόγραμμα για το πώς πρέπει να οργανωθούν οι κοινωνικές υπηρεσίες, βρήκε το δρόμο του μέσα από αυτή τη συνεργασία».
Το Κέντρο Κοινότητας είναι μια προσπάθεια η οποία έχει ένα χαρακτήρα διευρυμένο, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, καθώς «ανάλογα με τις κοινωνικές ανάγκες, θα προσθέτουμε και άλλες δυνατότητες και άλλες δομές προκειμένου να έχουμε την πιο σύγχρονη παροχή κοινωνικών υπηρεσιών».
Μέσα στο σχέδιο της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι, μετά την πρώτη αναθεώρηση του προγράμματος που θα γίνει, να δημιουργηθούν άλλες τρεις δομές. Πρώτον, η δομή της οικογενειακής στήριξης, δεύτερον, η δομή στήριξης των Αμέα και τρίτον η δομή στήριξης των ηλικιωμένων. Αυτή η προσπάθεια έχει κυρίως ως στόχο να εξορθολογηθεί το κόστος λειτουργίας των δομών, πάντοτε επ’ ωφελεία των πολιτών. «Αυτή ήταν πάντοτε η στρατηγική μας και αυτή τη στρατηγική υπηρετούμε σήμερα».
Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια θεσμική προσπάθεια ώστε να ενοποιήσουμε τις κοινωνικές δομές, σημείωσε ακόμη ο κ. Τατούλης, καθώς η επιτελική περιφερειακή δομή, η οποία θα έχει την ευθύνη της ενοποίησης αυτής της προσπάθειας, θα δημιουργήσει δύο απαραίτητες προϋποθέσεις. Η πρώτη απαραίτητη προϋπόθεση είναι να δημιουργηθεί ένα πληροφοριακό σύστημα, το οποίο ήδη ετοιμάζεται, προκειμένου μέσω της χρήσης του να υπάρχει ακριβής εικόνα των κοινωνικών προβλημάτων εξατομικεύοντας την προσέγγιση. Το δεύτερο είναι ότι δίνεται πλέον η δυνατότητα να εμπλουτιστεί το
μητρώο με τους πραγματικά έχοντες ανάγκη, τους δυνητικά ωφελούμενους δηλαδή συμπολίτες.
«Μαζί με τους Δημάρχους θέλουμε ουσιαστικά με όλα τα χρήματα τα οποία θα διαθέσουμε σε αυτή τη φάση, εξασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα μέχρι αρχές του 2020, να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις ώστε αυτό το πρόγραμμα να επεκταθεί και στα επόμενα χρόνια» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και τόνισε ότι «οι δαπάνες όλες θα πάνε στους ωφελούμενους. Η επιτελική μας δομή, ο συντονισμός των κοινωνικών υπηρεσιών σε όλες αυτές τις δομές θα έχουν ενιαίο χαρακτήρα και τη δυνατότητα να παρέχουν υπηρεσίες μόνο στους ωφελούμενους».
Η αυτοδιοίκηση είναι ο σημαντικός πυλώνας για την ανάπτυξη μιας υγιούς κοινωνικής πολιτικής. Η Κυβέρνηση και η κάθε Κυβέρνηση μπορεί να σχεδιάζει, η ευθύνη ωστόσο της υλοποίησης και το μοντέλο θα πρέπει να εξειδικεύεται σύμφωνα με τις ανάγκες που έχει η κάθε περιφέρεια. Αυτό κάναμε και είμαστε σίγουροι ότι ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί» δήλωσε ακόμη ο κ. Τατούλης και ευχήθηκε η καινούργια αυτή δομή, η οποία θα καλύψει και τις ανάγκες σε πολλές άλλες δημοτικές αρχές, λόγω της απουσίας κοινωνικών υπηρεσιών, να επιτύχει τους στόχους που έχουμε θέσει, προκειμένου να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα για του ίδιους τους ωφελούμενους».
Δημοσίευση σχολίου