Ο Πιέρρος Δημάκος, υπεύθυνος για το κέντρο, μας τόνισε: «Το τρέχον έτος πιστοποιήσαμε 150.700 κιλά ελληνικό πατατόσπορο. Αν δεν υπήρχε η σποροπαραγωγή, τότε αυτοί οι σπόροι θα ήταν εισαγόμενοι από τη Γαλλία, με μέση τιμή 1 ευρώ ανά κιλό και αυτό σημαίνει συνάλλαγμα που φεύγει. Παράλληλα, ο παραγωγός παίρνει τον σπόρο που παράγουμε με 0,60 λεπτά και αυτό σημαίνει μείωση του κόστους παραγωγής».
Η σποροπαραγωγή συμμετέχει στο ακαθάριστο εθνικό προϊόν, ο παραγωγός παίρνει φθηνότερο τον σπόρο και έχει μεγαλύτερα έσοδα, αν είναι ο ίδιος σποροπαραγωγός. Όπως μας επισημαίνει ο Πιέρρος Δημάκος, «μετά το 2009, που αρχίσαμε την παραγωγή, έχει γίνει κατανοητό ότι ο σπόρος που παράγουμε και πιστοποιούμε έχει πολύ υψηλότερη απόδοση και πολλές φορές φθάνει 50% παραπάνω από τον εισαγόμενο».
Οι σκέψεις για το μέλλον στο σποροπαραγωγικό κέντρο συνοψίζονται σε τρεις απλές κινήσεις:
- Ετήσια αύξηση των στρεμμάτων καλλιέργειας πατάτας κατά 10%,
- Αύξηση της σποροπαραγωγής σιτηρών που εδώ και δύο χρόνια έχει αρχίσει
- Έναρξη σποροπαραγωγής σκόρδου που δεν γίνεται πουθενά.
Δημοσίευση σχολίου