6 Φεβρουαρίου, το 1982 η σχολική ποδιά με το χαρακτηριστικό μπλε χρώμα έπαψε να είναι υποχρεωτική κατόπιν αποφάσεως του τότε Υπουργού Παιδείας της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, Λευτέρη Βερυβάκη.
Αυτή η απόφαση λήφθηκε ως ένδειξη εκδημοκρατισμού, πλουραλισμού και απόδειξης ελευθερίας στην ανάπτυξη της προσωπικότητας. Οι αντιδράσεις που έφερε η κατάργηση της σχολικής ποδιάς -ή πιο σωστά η προαιρετική επιλογή της- ήταν ποικίλες. Οι πιο προοδευτικοί συμφώνησαν με το μέτρο, γιατί πίστευαν πως η ομοιομορφία στο ντύσιμο των μαθητών εμπόδιζε την ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους και έκανε τα σχολεία να μοιάζουν με στρατόπεδα. Αντίθετα, οι πιο παραδοσιακοί υποστήριξαν ότι με την κατάργηση της σχολικής ποδιάς θα χανόταν η ταυτότητα των μαθητών και θα επικρατούσε ασυδοσία στην εξωτερική εμφάνιση, ειδικά των κοριτσιών. Άλλοι πάλι προέβαλλαν το επιχείρημα ότι με τη σχολική ποδιά αμβλύνονταν οι κοινωνικές αντιθέσεις μεταξύ πλούσιων και φτωχών, αφού όλοι υποχρεώνονταν -μάλιστα με απειλή αποβολής- να έχουν την ίδια ενδυμασία. Ωστόσο, αυτό το επιχείρημα δεν ήταν σωστό για το λόγο ότι υπήρχαν και φθηνές και ακριβές σχολικές ποδιές, με αποτέλεσμα να ξεχωρίζουν αυτές της μιας κατηγορίας από εκείνες της άλλης. Άλλωστε, η αγορά μιας σχολικής ποδιάς ήταν ένα βαρύ οικονομικό φορτίο ειδικά για τις πολυμελείς οικογένειες και λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος ότι σε κάθε παιδί αναλογούσαν τουλάχιστον δύο ποδιές, με τη δεύτερη να χρησιμεύει κυρίως ως εφεδρική. Πάντως, τον πρώτο καιρό δεν έβγαλαν όλοι οι μαθητές την ποδιά και συνέχισαν να τη φορούν. Ίσως από συνήθεια.
Η σχολική ποδιά στην Ελληνική τηλεόραση
Μια χαρακτηριστική σκηνή στην ελληνική τηλεόραση με θέμα την κατάργηση της σχολικής ποδιάς ήταν αυτή από την σειρά "Παρά Πέντε". Σε αυτήν, οι υπέρ γιαγιάδες της σειράς έχοντας αποφασίσει να επιστρέψουν στα θρανία, αρχίσουν να προετοιμάζονται για το σχολείο. Η Θεοπούλα - μη γνωρίζοντας την κατάργηση της σχολικής ποδιάς είχε προετοιμαστεί για τη πρώτη μέρα στο σχολείο φορώντας την. Δείτε το σχετικό απόσπασμα εδώ :
Δημοσίευση σχολίου