Τη Δευτέρα στα 4α γενέθλια του Ποταμιού δέχθηκα μια πρόσκληση που δεν άφηνε περιθώρια άρνησης. «Έλα στον Λούσιο να δεις πως φουσκώνουν τα Ποτάμια». Ανεβήκαμε, λοιπόν, σε ένα μικρό πούλμαν και επισκεφθήκαμε τη Δημητσάνα, τη Στεμνίτσα, την Ζάτουνα, το Ελληνικό, την Καρύταινα. Σαν σχολική εκδρομή που θέλει να τα προλάβει όλα.
Κρύο, βροχή, χιονόνερο, αλλά και ήλιος. Ράφτινγκ δεν κάναμε, γιατί παραφούσκωσε το ποτάμι, αλλά περπατήσαμε στις όχθες του. Σκαρφαλώσαμε στη Μονή του Προδρόμου - πρόλαβα και αντάλλαξα λίγες καθαρές κουβέντες με τον πατέρα Ιωακείμ - και καταλήξαμε στην Αρχαία Γόρτυνα στα ερείπια του ναού του Ασκληπιού.
Όλοι χαίρονται για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής αλλά δεν αρκεί. Η ΔΕΗ διένειμε το 2016 στην περιοχή, σε συντάξεις και μισθούς, περί τα 170 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό αυτό κάθε χρόνο μειώνεται και μέχρι το 2021 θα χαθούν από την περιοχή 50 εκατομμύρια. Πώς θα τα αντικαταστήσουμε;
Στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Λιγνιτωρυχείου υπάρχει πρόβλεψη για την δημιουργία στο παλιό ορυχείο, λίμνης 12 τετραγωνικών χιλιομέτρων! Η Μεγαλόπολη θα γίνει έτσι παραλίμνια και όλη η περιοχή θα μετατραπεί σε ένα ψυχαγωγικό πάρκο, με τεχνολογικό μουσείο, με πίστα οδήγησης αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών, με κυνηγετικό καταφύγιο.
«Όλα αυτά μαζί με το ελατόδασος του Μαίναλου, τον πολιτισμικό πλούτο του Λύκαιου όρους και τα νερά του Λούσιου και του Αλφειού, συνθέτουν μια ακαταμάχητη πρόταση», μου τονίζει ο Μιχάλης Τσουκιάς, πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Γορτυνίας, Μεγαλόπολης και Τρίπολης, όπου συμμετέχουν 100 πρωτοπόροι επιχειρηματίες. Ανάμεσα τους και ο Μάκης Παπούλιας από τους πρωτεργάτες της «Αρκαδιανής» που ξεκίνησαν από το μικρό Ψάρι, τους λέγανε τρελούς, και σήμερα φέρνουν διαλεχτά προϊόντα της Αρκαδίας σε όλη την Ελλάδα.
Οι Αρκάδες λοιπόν μπορούν. Το κράτος θα τους το επιτρέψει;
Δείτε την ανάρτηση
Δημοσίευση σχολίου