Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας Γιώργος Η. Παπαηλιού, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για την αναμόρφωση του δικαίου των ανωνύμων εταιριών (Α.Ε.), είπε, μεταξύ των άλλων :
Η ονομαστικοποίηση των μετοχών από 1.1.2020 ενισχύει τη διαφάνεια
Να μην παρατηρούνται τα φαινόμενα πτωχευμένων επιχειρήσεων που ανήκουν σε πλούσιους επιχειρηματίες, οι οποίοι πλούτισαν εις βάρος των επιχειρήσεών τους, των εργαζομένων σ΄ αυτές και των συναλλασσομένων, ανταγωνιστών τους και μη
Η ανεύρεση της διαδρομής του μαύρου χρήματος, δεν είναι εύκολη υπόθεση και μπορεί να αμφισβητηθεί, αν υπάρχει πραγματική βούληση των διεθνών οργανισμών «να φθάσουν μέχρι το τέλος»
Οι Α.Ε. αποτελούν σχήματα συγκέντρωσης κεφαλαίων για την άσκηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στο πλαίσιο του ισχύοντος οικονομικού συστήματος. Η αρχική σκέψη ήταν να υπάρχει συγκέντρωση κεφαλαίων αλλά και διάχυση της ευθύνης των προσώπων-μετόχων, δεδομένων των οικονομικών κινδύνων που γεννώνται στις οικονομικές συναλλαγές.
Το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, ο Ν. 2190/1920 έτσι όπως ισχύει με τις μεταγενέστερες τροποποιήσεις του, είναι εν πολλοίς δύσκαμπτο και δεν διακρίνεται ούτε για γλωσσική συνέπεια ούτε για συστηματική συνοχή. Χρειάζεται επαναξιολόγηση, εκτεταμένη αναθεώρηση, συστηματοποίηση των διατάξεων, διευκρίνηση αμφισβητουμένων ζητημάτων, με τρόπο ώστε η ίδρυση και η λειτουργία των Α.Ε. να χαρακτηρίζονται από διαφάνεια, μέσω αποτελεσματικής εποπτείας και ελέγχων, απλοποίηση, ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων, με διασφάλιση και ενίσχυση των δικαιωμάτων της μειοψηφίας, τη διατήρηση και την ενίσχυση του εταιρικού κεφαλαίου, την ευχερέστερη επίλυση των εταιρικών διαφορών αλλά και την επιτάχυνση της εκκαθάρισης
της εταιρίας διασώζοντας αξία, όπου αυτή υπάρχει, ευελιξία, αποφόρτιση των διοικητικών βαρών, ώστε να ενισχύεται η υγιής επιχειρηματικότητα.
Και βέβαια να μην παρατηρούνται τα φαινόμενα πτωχευμένων επιχειρήσεων που ανήκουν σε πλούσιους επιχειρηματίες, οι οποίοι πλούτισαν εις βάρος των επιχειρήσεών τους, των εργαζομένων σ΄ αυτές και των συναλλασσομένων, ανταγωνιστών τους και μη.
Με το νομοσχέδιο εισάγονται καινοτομίες, απαραίτητες για τη διαφανή και αποτελεσματική λειτουργία των Α.Ε. στο σημερινό περιβάλλον των ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων και των παγκοσμιοποιημένων συναλλαγών, ειδικότερα δε στην κατάργηση της ανώνυμης μετοχής.
Η ονομαστικοποίηση των μετοχών από 1.1.2020 αποτελεί σημαντική καινοτομία, αφού καταργείται η έννοια της ανώνυμης μετοχής.
Το ζήτημα της ονομαστικοποίησης συνδέεται κυρίως με την ενισχυμένη διαφάνεια, αφού δικαιολογητική βάση για την ανωνυμία των κυρίων των μετοχών δεν υπάρχει, εκτός από τη βούληση απόκρυψης των ιδίων.
Διεθνείς οργανισμοί, αλλά και τελευταία τα όργανα της ΕΕ ζητούν από τα κράτη-μέλη, οι ανώνυμες μετοχές να μην αποτελούν μέσον για την άσκηση καταχρηστικών πρακτικών και για την πρόκληση του κινδύνου για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και εν γένει διάπραξη άλλων εγκληματικών ενεργειών.
Στην οδηγία 2015/849 της ΕΕ, που πρόκειται να ενσωματωθεί στην ελληνική έννομη τάξη, προβλέπονται μηχανισμοί για την εξεύρεση των προσώπων-δικαιούχων των ανωνύμων μετοχών αλλά και των πραγματικών δικαιούχων, δηλαδή αυτών που κρύβονται πίσω από αυτούς. Εκτός από την κατάργηση των ανωνύμων μετοχών, υπάρχουν και άλλα ισοδύναμα μέτρα, που όμως συνεπάγονται πολύπλοκες ρυθμίσεις και επιβαρύνουν τις ΑΕ με πληθώρα πρόσθετων υποχρεώσεων, επιφέροντας «πληροφοριακή κόπωση» στις επιχειρήσεις.
Βέβαια, η ανεύρεση της διαδρομής του μαύρου χρήματος, μέσω των γνωστών off εταιριών και άλλων σχημάτων ανά τον κόσμο, δεν είναι εύκολη υπόθεση και μπορεί να αμφισβητηθεί, αν υπάρχει πραγματική βούληση όλων αυτών των οργανισμών «να φθάσουν μέχρι το τέλος». Πάντως η ονομαστικοποίηση των ανωνύμων μετοχών είναι μία αρχή.
Και αυτό το νομοσχέδιο αποτελεί μία επιπλέον ψηφίδα στο σύνολο των ρυθμίσεων που έχουν θεσπιστεί και θα θεσπιστούν στο άμεσο μέλλον
Αυτές οι ρυθμίσεις
-) απλοποιούν τις διαδικασίες σύστασης, λειτουργίας και λύσης των ΑΕ,
-) μειώνουν τη διοικητική γραφειοκρατία και το διοικητικό κόστος,
-) αναβαθμίζουν τη συνεργασία και τις συναλλαγές με τα εξωτερικό,
-) προσαρμόζουν το θεσμικό πλαίσιο στις νέες συνθήκες της διεθνούς, της ευρωπαϊκής και της εγχώριας οικονομίας,
-) εν γένει, διευκολύνουν την επιχειρηματική δραστηριότητα.
Όλα αυτά συνιστούν τη στρατηγική της κυβέρνησης για την επιχειρηματικότητα, που αποτελεί σημαντικό πυλώνα της προοπτικής ανάπτυξης.
Σε αυτό το πλαίσιο και σταδιακά δημιουργούνται οι θεσμικές προϋποθέσεις για την προωθούμενη κοινωνικά δίκαιη παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας
Δημοσίευση σχολίου