Στο διάστημα από 4 έως 8 Ιουλίου 2018 ο Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων (ΣΑΟΟ) πραγματοποίησε τη θερινή του εξόρμηση στο μεγαλοπρεπές βουνό των θεών. Πενήντα πέντε ορειβάτες είχαν την ευκαιρία να περπατήσουν στα μονοπάτια του και να απολαύουν την άγρια ομορφιά της πανέμορφης φύσης. Ήταν η τρίτη φορά, στα είκοσι χρόνια λειτουργίας του Συλλόγου, που επισκεφτήκαμε τον Όλυμπο. Είχαν προηγηθεί οι εξορμήσεις του 1998 και του 2008. Με συγκίνηση αντίκρισαν τις αγέρωχες κορυφές του οι συνορειβάτες που είχαν συμμετάσχει στις εξορμήσεις αυτές. Νεαροί και πολλά υποσχόμενοι ορειβάτες, επίσης, πλαισίωσαν τον ΣΑΟΟ.
Το απόγευμα της 4ης Ιουλίου, η πρώτη ομάδα, εκκινώντας από τη θέση Γκορτσιά, μέσα από το θαυμάσιο φαράγγι του ποταμού Ενιπέα, περπάτησε μέχρι το καταφύγιο Σπήλιος Αγαπητός (2100 μ .), όπου τους περίμενε, ήδη, η δεύτερη ομάδα που ανέβηκε ώς εκεί από τα Πριόνια.
Το πρωί της επόμενης μέρας ξεκινήσαμε όλοι για την κορυφή Σκολιό (2911 μ.), ακολουθώντας ανηφορικό μονοπάτι. Από το Σκολιό η ομάδα χωρίστηκε στα δύο. Η πρώτη κατευθύνθηκε προς το καταφύγιο Γιώσος Αποστολίδης (2697 μ.). Η δεύτερη και πολυπληθέστερη ομάδα, από τριάντα πέντε ορειβάτες, επιχείρησε να ανέβει στην υψηλότερη κορυφή του Ολύμπου, τον Μύτικα (2918 μ.). Αφού πέρασε την Κακόσκαλα, που αποτελεί ένα από τα πιο απαιτητικά και δύσκολα ορειβατικά πεδία, ξεδίπλωσε τη σημαία του ΣΑΟΟ στην κορυφή. Είναι απερίγραπτα τα αισθήματα που νιώθει κάποιος όταν αγναντεύει την Ελλάδα από μια τόσο εμβληματική κορυφή. Αφού ξαποστάσαμε για λίγο, κατεβήκαμε από το Λούκι και φτάσαμε στο καταφύγιο Γιώσος Αποστολίδης.
Την Παρασκευή 6 Ιουλίου το πρωί μια μικρή ομάδα ανέβηκε προς το εντυπωσιακό Στεφάνι ‒Θρόνος του Δία‒ σταματώντας σε ένα σημείο, ύστερα από το οποίο ήταν επιβεβλημένη η χρήση σχοινιών, αφού το πεδίο γίνονταν αναρριχητικό. Οι υπόλοιποι ανεβήκαμε μέχρι την Τούμπα (2785 μ.) και τον Προφήτη Ηλία (2800 μ.), κορυφές κοντά στο καταφύγιο, ατενίζοντας τα τρομερά Καζάνια να ανεβάζουν τους ατμούς τους και θαυμάζοντας από ψηλά το οροπέδιο των Μουσών και τα ανυπότακτα αγριοκάτσικα του Ολύμπου. Νωρίς το απόγευμα ύστερα από πορεία καταλύσαμε στο καταφύγιο της Πετρόστρουγκας (1900 μ.). Εκεί μας υποδέχθηκε ο φίλος και συνορειβάτης Δημήτρης Κίσσονας. Ακολούθησε επίσκεψη στη σπηλιά του ζωγράφου-τοπιογράφου Βασίλη Ιθακήσιου(1879-1977), η ζωή και το έργο του οποίου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον Όλυμπο. Το Σάββατο το πρωί η πρώτη ομάδα κατευθύνθηκε προς τον Ορλιά, με τον πανέμορφο καταρράκτη του, και η δεύτερη προς τον αρχαιολογικό χώρο του Δίου. Επόμενος σταθμός η παραλία της Κατερίνης για μπάνιο και διανυκτέρευση.
To κέφι και το τραγούδι δεν έλειψαν και από αυτή την εξόρμηση! Κάθε βράδυ στα καταφύγια ο Πέτρος εύρισκε πάντα μια κιθάρα και με τη συνοδεία παλιών και νέων ορειβατών κατάφερνε να απαλύνει την κούραση της ημέρας.
Κλείνοντας, πρέπει να ευχαριστήσουμε τους αρχηγούς για τον άψογο σχεδιασμό και την πραγματοποίηση της εξόρμησης, καθώς και όλους τους συμμετέχοντες, ιδιαίτερα τους νεότερους, οι οποίοι έφεραν σε αίσιο πέρας ένα δύσκολα εγχείρημα.
Με την καθόλα επιτυχημένη αυτή εξόρμηση ο ΣΑΟΟ γιόρτασε, με τον καλύτερο τρόπο, τα είκοσι χρόνια από την ίδρυσή του.
Επόμενο ραντεβού στις 23- 26 Αυγούστου για τη Μουργκάνα και τη Νεμέρτσκα.
Καλό καλοκαιρό σε όλους και πάντα ψηλά
Δημοσίευση σχολίου