Χαιρετισμός
Γιώργου Η. Παπαηλιού
Δικηγόρου-Διδάκτορα Νομικής
Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας
στο 9ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Αρκάδων (Τρίπολη 22.7.2018)
Το 9ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Αρκάδων συμπίπτει με μία παρατεταμένη περίοδο διεθνούς αστάθειας και αβεβαιοτήτων. Η έρευνα και η διαφαινόμενη ανεύρεση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και η εμπλοκή ισχυρών συμφερόντων σε αυτές εντείνουν τους ανταγωνισμούς.
Το γεγονός, ότι η Τουρκία επιδιώκει να έχει λόγο και ρόλο στην όδευση των αγωγών για τη μεταφορά των υδρογονανθράκων και την εν γένει διαχείρισή τους, αποτελεί έναν επιπλέον παράγοντα, ώστε ο τουρκικός επεκτατισμός να εξακολουθεί να συνιστά στρατηγική απειλή για τον Ελληνισμό, για την αντιμετώπιση της οποίας η διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής είναι αναγκαία.
Ταυτόχρονα, το 9o Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Αρκάδων συμπίπτει με την προοπτική απεμπλοκής της χώρας από τις μνημονιακές πολιτικές και την σκληρή επιτροπεία. Αυτό συνεπάγεται επιστροφή στην κανονικότητα, που πρέπει να σημάνει αλλαγή του παραγωγικού υποδείγματος και όχι επιστροφή στο παρελθόν της διαπλεκόμενης διαφθοράς που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία.
Η ανάκτηση περιθωρίου ελευθερίας κινήσεων θα επιτρέψει να αρθούν αδικίες, να αποκατασταθουν ισορροπίες και να δημιουργηθούν συνθήκες, ώστε στη νέα φάση να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο αναπτυξιακής δυναμικής και κοινωνικής δικαιοσύνης.
Η Αρκαδία είναι μία από τις πλέον μειονεκτικές και υποβαθμισμένες περιοχές της χώρας. Όμως διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως την ανόθευτη φύση, το φυσικό κάλλος, πρόσφορες κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες, τη μυθολογία, την ιστορία, τη λαϊκή παράδοση και το λαϊκό πολιτισμό. Αυτά, αν αξιοποιηθούν, μπορούν να καταστούν αναπτυξιακές αιχμές στα πεδία της κτηνοτροφίας, της παραγωγής ποιοτικών αγροτικών προϊόντων συνδυαστικά με τη μεταποίησή τους και την παροχή ποιοτικών τουριστικών υπηρεσιών θεματικού χαρακτήρα και ήπιας μορφής και έτσι να της δώσουν προοπτική.
Οι Αρκάδες, όπου γης, αποτελούν ισχυρό και ικανό ανθρώπινο δυναμικό, που, αν εμπλακεί ενεργά στα αρκαδικά δρώμενα, σε συνεργασία με την κεντρική κυβέρνηση και την τοπική αυτοδιοίκηση, μπορεί να αναδείξει την αρκαδική «ταυτότητα» και να την μετασχηματίσει σε πεδίο αναπτυξιακών δράσεων.
Η συμβολή των αποδήμων Αρκάδων στην ανάπτυξη της Αρκαδίας συνίσταται στην ενεργοποίηση του επιχειρηματικού δαιμονίου, των επιστημονικών προσόντων, της πνευματικής ακτινοβολίας και των πατριωτικών αισθημάτων τους, ώστε η Αρκαδία να γίνει δέκτης και συμμέτοχος των παραγωγικών πρωτοβουλιών τους.
Πέραν της προώθησης επενδυτικών και εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών, η συνεισφορά των Αρκάδων της διασποράς μπορεί να είναι σημαντική και στην άσκηση πολιτικής επιρροής στις χώρες που τους φιλοξενούν επ΄ ωφελεία των ελληνικών θέσεων και συμφερόντων.
Σε αυτό το πλαίσιο, το 9ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Αρκάδων πρέπει και μπορεί να αποτελέσει σταθμό για την περαιτέρω σύνδεση του Αρκαδικού
Ελληνισμού της διασποράς με τις ρίζες του, την αναβάθμιση και το συντονισμό της συλλογικής προσπάθειας των Αρκάδων της Ελλάδας και των Αρκάδων της ομογένειας για την προώθηση των δικαίων του Ελληνισμού, την πρόοδο και προκοπή της Αρκαδίας.
Εκπροσωπώντας και τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, τον συμπατριώτη μας Νίκο Βούτση, εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου
Δημοσίευση σχολίου