ΣΑΟΟ: διαπιστώσεις με αφορμή τις πρόσφατες πυρκαγιές




Με αφορμή τις πρόσφατες πυρκαγιές της Αττικής, που στοίχισαν τη ζωή σε δεκάδες συμπολίτες μας και προκάλεσαν ανεπανόρθωτες καταστροφές τόσο στο περιβάλλον όσο και στις ιδιοκτησίες των ανθρώπων, ο Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων (Σ.Α.Ο.Ο) εκφράζει τα συλλυπητήριά του προς τους οικείους και συγγενείς των θυμάτων της ανείπωτης αυτής τραγωδίας.
Ας μας επιτραπεί να επαναφέρουμε μερικές διαχρονικές διαπιστώσεις, τις οποίες ενστερνίζεται και η πλειονότητα των φορέων και των κατοίκων της περιοχής μας, με σκοπό την προστασία του ορεινού όγκου του Μαινάλου και την πρόληψη πιθανών καταστροφών, σαν αυτές που βιώσαμε με οδυνηρό τρόπο τα καλοκαίρια των ετών 2000 και 2007.
Το βασικό θέμα που αντιμετωπίζει το Μαίναλο είναι απουσία της θεσμικής θωράκισής του. Αυτό θα γίνει με την υπογραφή, επιτέλους, του Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο θα θέτει με τρόπο επιστημονικά τεκμηριωμένο τους όρους και τις προϋποθέσεις για την ορθή διαχείριση, προστασία και ανάπτυξή του. Το σχέδιο του σχετικού Π.Δ., βασισμένο στη μελέτη που έχει εκπονηθεί εδώ και αρκετά χρόνια από το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε) και άλλους επιστημονικούς φορείς, βρίσκεται ακόμα στα συρτάρια «των αρμοδίων»!
Καθίσταται επιτακτική ανάγκη το σχέδιο αυτό, αφού ληφθούν υπ’ όψιν και νεότερα στοιχεία, να καταστεί νόμος του κράτους.
Το ευαίσθητο οικοσύστημα του Μαινάλου, στο κέντρο της Πελοποννήσου, αποτελεί τον πνεύμονά της και πλουτίζει τον υδροφόρο ορίζοντά της. Τυχόν καταστροφή του θα επιφέρει καταστροφικές επιπτώσεις τόσο στο περιβάλλον όσο και στις οικονομικές-αναπτυξιακές δραστηριότητες που ασκούνται σε αυτό (γεωργία, μελισσοκομία, κτηνοτροφία, τουρισμός, κ.ά.).
Η πολυπόθητη ανάπτυξη, ορθό είναι να στηρίζεται στις αρχές της βιωσιμότητας, της αειφορίας και της ανθεκτικότητας, οι οποίες πρέπει να αποτελούν οδηγό για τους χαράσσοντες τις αντίστοιχες πολιτικές.
Ειδικότερα, είναι επικτακτική ανάγκη να σταματήσει η εκτός σχεδίου δόμηση και να στηριχθεί η οικιστική ανάπτυξη στους ήδη υπάρχοντες πανέμορφους οικισμούς και, όπου αυτό είναι αναγκαίο, να γίνουν οι ενδεδειγμένες επεκτάσεις των οικισμών. Η δημιουργία νέων οικισμών, κυρίως στα μεγάλα δασικά διάκενα του Μαινάλου, θα προκαλέσει σωρεία προβλημάτων και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους.
Η τοπική αυτοδιοίκηση, και ιδιαίτερα ο Δήμος Τρίπολης στα ορια των αρμοδιοτήτων του, πρέπει να εκπονήσει σχέδια εκκένωσης σε περίπτωση φυσικών καταστροφών (πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμοί), τα οποία να είναι προσβάσιμα στους πολίτες. Επίσης, πρέπει να καθαρίζονται τα περιαστικά άλση, όπως και οι ακάλυπτοι χώροι των οικοπέδων μέσα στην πόλη.
Η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί φλέγον θέμα που αναζητεί επείγουσα λύση και κάθε ολιγωρία μπορεί να αποβεί μοιραία. Στο Δήμο Τρίπολης, σε δασική έκταση στην περιοχή του Αγίου Βλάση, πολύ κοντά στο Άλσος του Νοσοκομείου και την πόλη, λειτουργεί χωματερή με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται (π.χ. μόλυνση υδροφόρου ορίζοντα), ιδίως σε περίπτωση ανάφλεξης των απορριμμάτων κατά τη διάρκεια του θέρους. Η χωματερή αυτή πρέπει να καταργηθεί και να εξευρεθεί η δέουσα λύση το συντομότερο δυνατόν.
Ο Σ.Α.Ο.Ο. με τις εθελοντικές δραστηριότητές του ‒συνέδρια, ημερίδες, διανομή έντυπου υλικού, προβολή οικολογικών δράσεων, δράσεις προώθησης της επανάχρησης, ανακύκλωσης, κομποστοποίησης, συμμετοχή στην πολιτική προστασία, καθαρισμός μονοπατιών κ,λπ.‒, προσπαθεί να συμβάλλει, με τις δυνάμεις που διαθέτει, στην επίτευξη του κοινού στόχου όλων μας, που είναι η ανάδειξη του μοναδικού φυσικού, πολιτιστικού και δομημένου περιβάλλοντος της Αρκαδίας και στην προστασία του.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS