Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Η. Παπαηλιού
την Παρασκευή-28.9.2018 στη Δάφνη Γορτυνίας μιλώντας κατά την εκδήλωση της ΝΕ με θέμα «Η Ελλάδα μετά τα μνημόνια» και είπε, μεταξύ των άλλων, τα εξής :
Η έξοδος από τα «μνημόνια» και την αυστηρή επιτροπεία αφήνει σημαντικά περιθώρια ελευθερίας κινήσεων στη χώρα, ώστε, βάσει του δικού της αναπτυξιακού σχεδίου, να θέσει τις δικές της οικονομικές και κοινωνικές προτεραιότητες.
Η χώρα αρχίζει να ανακτά αργά αλλά σταθερά χαρακτηριστικά κανονικότητας, που σε πρώτη φάση αποτυπώνεται στη βελτίωση των οικονομικών δεικτών.
Επιστροφή στην κανονικότητα ή μάλλον δημιουργία συνθηκών κανονικότητας δεν σημαίνει επαναφορά των πραγμάτων στην πλασματική ανάπτυξη ή μάλλον μεγέθυνση του παρελθόντος, η οποία στηριζόμενη σε ένα σύστημα διαπλοκής και διαφθοράς οδηγούσε σε κοινωνικές ανισότητες και περιφερειακές ανισορροπίες αλλά και στην απαξίωση του δημόσιου βίου.
Το «ολιστικό» αναπτυξιακό πρόγραμμα, που διαμορφώθηκε και βάσει των συμπερασμάτων των περιφερειακών αναπτυξιακών συνεδρίων, αναδεικνύει την Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική. Αποτελεί το περίγραμμα στο οποίο περιέχονται ο προσανατολισμός, οι κατευθύνσεις, τα ισχυρά σημεία και οι προτεραιότητες για το νέο οικονομικό-παραγωγικό υπόδειγμα, σε αντιδιαστολή προς αυτό του παρελθόντος. Μέσω αυτού, δίδεται απόλυτη προτεραιότητα στην άσκηση πολιτικών ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης.
Βέβαια το τέλος της μέγγενης των «μνημονίων» και της αυστηρής επιτροπείας δεν σημαίνει αυτομάτως και το τέλος των δυσχερειών για τους πολίτες. Oι παθογένειες και οι στρεβλώσεις του παρελθόντος και των «μνημονιακών»
πολιτικών θα εξακολουθήσουν να μας επιβαρύνουν ακόμη για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η Γορτυνία εμφανίζει εικόνα ερήμωσης και εγκατάλειψης εδώ και πολλά χρόνια, και πριν την υπαγωγή της χώρας στα «μνημόνια». Η προσπάθεια για αντιστροφή αυτής της κατάστασης στις αρχές της δεκαετίας του ΄80 έμεινε μετέωρη. Οι κονωνικές και περιφερειακές πολιτικές υποβαθμίστηκαν με την επέλαση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, την προσχώρηση του ΠΑΣΟΚ στο νεοφιλελεύθερο άρμα και τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τα πράγματα εξελίχθηκαν ακόμη χειρότερα με τα «μνημόνια». Η επιβληθείσες πολιτικές εις βάρος των πολλών άφησε και την ύπαιθρο στο περιθώριο.
Το δημογραφικό αποτελεί σημείο αναφοράς και για τα προβλήματα στους τομείς της εκπαίδευσης και της υγείας, που, παρά τις κυβερνητικές προσπάθειες, εξακολουθούν να είναι σημαντικά. Όσον αφορά δε την ανάπτυξη, η Γορτυνία διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα. Το κυριότερο είναι η παρουσία του ικανού και καταρτισμένου γορτυνιακού ανθρώπινου δυναμικού που διατηρεί στενούς δεσμούς με την πατρώα γη.
Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Γορτυνίας μπορούν να αξιοποιηθούν με τη συνεργασία του κεντρικού κράτους και της αυτοδιοίκησης α΄κα β΄ βαθμού. Ο προσδιορισμός και ο σαφής διαχωρισμός των αρμοδιοτήτων τους, αλλά και η πολιτική βούληση των φορέων της αυτοδιοίκησης, η οποία (πολιτική βούληση) σήμερα στην περιοχή μας δεν υφίσταται, αποτελεί αναγκαίο όρο για τη συνεργασία.
Εξάλλου χρειάζεται να υπάρξουν θεσμικές και οικονομικές προϋποθέσεις, μεταξυ των οποίων η επίλυση του χωροταξικού του Δήμου Γορτυνίας, τομές στο χώρο της αγροτικής πολιτικής και η εισροή οικονομικών πόρων για στοχευμένες δράσεις.
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επιτυγχάνει και μέχρι τέλους θα επιτύχει τους τεθέντες στόχους. Παρά τις αντιξοότητες και την καταστροφολογία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που συνεχώς διαψεύδεται, απευθυνόμαστε στον κόσμο που έχει και κρίση και μνήμη. Οι προσεχείς εκλογικές αναμετρήσεις θα το αποδείξουν. Από πλευράς μας, χρειάζονται συσπείρωση, συλλογικότητα, ευρύτερες συνεργασίες και «καθαρές κουβέντες»
Δημοσίευση σχολίου