Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας Γιώργος Η. Παπαηλιού
στην ολομέλεια της Βουλής (8.11.2018), κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας 2014/50/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 16.4.2014 και της τροπολογίας για την απόδοση των αναδρομικών στους λειτουργούς των ειδικών μισθολογίων :
1) Οι διατάξεις της κοινοτικής Οδηγίας (σχετικά με τις ελάχιστες προϋποθέσεις για την προαγωγή της κινητικότητας των εργαζομένων μεταξύ των κρατών-μελών με τη βελτίωση της απόκτησης και της διατήρησης δικαιωμάτων συμπληρωματικής συνταξιοδότησης) που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για την προαγωγή της κινητικότητας των εργαζομένων στα κράτη-μέλη, μέσω της βελτίωσης της απόκτησης και της διατήρησης δικαιωμάτων συμπληρωματικής συνταξιοδότησης, εφαρμόζονται στους εργαζόμενους, οι οποίοι είναι μέλη των συστημάτων συμπληρωματικής συνταξιοδότησης και οι οποίοι, λόγω λήξης της σχέσης εργασίας, μετακινούνται σε άλλα κράτη-μέλη ή αλλάζουν απασχόληση εντός της ελληνικής επικράτειας.
Η Οδηγία αποβλέπει στη διευκόλυνση της άσκησης του δικαιώματος των εργαζομένων για ελεύθερη κυκλοφορία στα κράτη-μέλη, με τη μείωση των εμποδίων, τα οποία δημιουργούνται από ορισμένους κανόνες των συστημάτων συμπληρωματικής συνταξιοδότησης που συνδέονται με τη σχέση εργασίας.
Τα εμπόδια αυτά αφορούν στους όρους απόκτησης συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων και στους όρους διατήρησης αδρανοποιημένων συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.
Με τις προτεινόμενες διατάξεις διευκολύνεται η κινητικότητα των εργαζομένων, όχι μόνο από το ένα κράτος στο άλλο, αλλά και η επαγγελματική κινητικότητα στο εσωτερικό της χώρας, με αποτέλεσμα, αφενός τη βελτίωση των όρων απόκτησης και διατήρησης των δικαιωμάτων συμπληρωματικής συνταξιοδότησής τους και αφετέρου τη βελτίωση της ευελιξίας και της αποτελεσματικότητας της αγοράς εργασίας στη χώρα επ΄ ωφελεία των εργαζομένων.
Συμπερασματικά, με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, βελτιώνονται οι κανόνες που διέπουν τα συστήματα συμπληρωματικής συνταξιοδότησης, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες απόκτησης επαρκών δικαιωμάτων συνταξιοδότησης για τους μετακινούμενους εργαζόμενους.
2) Η τροπολογία, που προβλέπει την εφάπαξ απόδοση-καταβολή στους
λειτουργούς των ειδικών μισθολογίων (στελέχη και συνταξιούχους των
Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, γιατρούς Δημόσιας
Υγείας-ΕΣΥ, τα μέλη ΔΕΠ κλπ) των κριθεισών ως αντισυνταγματικών
μειώσεων των μισθών και των συντάξεών τους (αναδρομικών) εναρμονίζεται
με σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Κυρίως όμως πρόκειται για το πρώτο θετικό δημοσιονομικό μέτρο που ψηφίζεται από τη Βουλή μετά το τέλος των μνημονίων και αφορά την αποκατάσταση της αδικίας την οποία υπέστησαν οι συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες.
Η αδικία συνδέεται με επιλογές της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ειδικότερα
δε
ι) με το Ν. 4093/2012 που προβλέπει μειώσεις στις αποδοχές και
συνακόλουθα στις συντάξεις των αμειβόμενων με ειδικά μισθολόγια.
ιι) με το Ν. 4307/2014, μέσω του οποίου επιχειρήθηκε μόνον μερική,
πλημμελής συμμόρφωση προς το περιεχόμενο των αποφάσεων του ΣτΕ, με
τις οποίες εκρίθησαν αντισυνταγματικές οι συγκεκριμένες περικοπές.
Είναι επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει σταδιακά στην αποκατάσταση
των αδικιών που υπέστησαν οι Έλληνες πολίτες την περίοδο των
«μνημονίων». Δεν πρόκειται μόνον για ζήτημα νομικής δέσμευσης αλλά
κυρίως πολιτικής βούλησης.
3) Η χώρα επανέρχεται στην κανονικότητα. Αυτή η επάνοδος, σε πρώτη φάση, σημαίνει άρση των αδικιών, αποκατάσταση των κοινωνικών και οικονομικών ισορροπιών και δημιουργία πλαισίου για την προώθηση πολιτικών ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης.
Και βέβαια, επάνοδος στην κανονικότητα δεν σημαίνει αναπαραγωγή του μοντέλου οικονομικής μεγέθυνσης του παρελθόντος που οδήγησε τη χώρα σε χρεωκοπία. Σημαίνει την προώθηση ενός νέου αναπτυξιακού υποδείγματος που να στηρίζεται στην εξωστρέφεια, την καινοτόμα επιχειρηματικότητα, τις σταθερές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και την κοινωνικά δίκαιη διανομή του παραγόμενου πλούτο
Δημοσίευση σχολίου