Συνεχίζονται οι συναντήσεις του Επιμελητηρίου Αρκαδίας με εκπροσώπους των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ) Πνευματικών Δικαιωμάτων. Μετά την συνάντηση με την Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων ΕΥΕΔ, νέα συνάντηση πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα μεταξύ εκπροσώπων της «Αυτοδιαχείρισης» και του Προέδρου του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ. Γιάννη Τρουπή, του Β΄ Αντιπροέδρου κ. Πάρη Κατσικερού και του Γεν. Γραμματέα κ. Βασίλη Αθανασιάδη.
Ο κ. Τρουπής επεσήμανε στους εκπροσώπους της «Αυτοδιαχείρισης» την σύγχυση και την οργή των επιχειρηματιών που κάνουν αναπαραγωγή μουσικής, καθώς καλούνται και πάλι να πληρώσουν πολλούς διαφορετικούς ΟΣΔ και μεγάλα αμοιβολόγια. Τεράστιο πρόβλημα αποτελεί και το γεγονός ότι κανένας από τους ΟΣΔ δεν δημοσιεύει ρεπερτόριο, δηλαδή συγκεκριμένα τραγούδια που εκπροσωπεί, αλλά μια λίστα δημιουργών και ερμηνευτών που εκπροσωπούνται από αυτόν, με αποτέλεσμα ο κάθε επιχειρηματίας να μην έχει τη δυνατότητα να γνωρίζει αν τα τραγούδια που αναπαράγει εκπροσωπούνται από έναν ή περισσότερους ΟΣΔ.
Για το θέμα αυτό, οι εκπρόσωποι της «Αυτοδιαχείρισης» απάντησαν ότι οι ΟΣΔ δεν εκπροσωπούν το προϊόν, δηλαδή το τραγούδι ή το μουσικό κομμάτι, αλλά τους δημιουργούς και
ερμηνευτές αυτών. Υπάρχει, όμως η δυνατότητα, ένας επιχειρηματίας που θέλει να γνωρίζει αν η μουσική που αναπαράγει εκπροσωπείται από έναν ΟΣΔ, να αποστείλει σε αυτόν λίστα με τα τραγούδια που επιθυμεί να αναπαραγάγει και ο ΟΣΔ να του απαντήσει αν αυτά τα τραγούδια εκπροσωπούνται από αυτόν ή όχι. Αυτό, φυσικά, μπορεί να εφαρμοστεί μόνο σε περίπτωση που κάποιο κατάστημα έχει π.χ. έναν dj και αναπαραγάγει συγκεκριμένη λίστα τραγουδιών. Δεν μπορεί να εφαρμοστεί αν κάποιος έχει π.χ. ένα ραδιόφωνο στο κατάστημά του και δεν μπορεί να ελέγξει τη μουσική που αναπαράγεται από κάθε ραδιοφωνικό σταθμό ή έχει έναν υπολογιστή με σύνδεση στο internet απ’ όπου μπορεί να αναπαραγάγει ανά πάσα στιγμή όποιο τραγούδι θέλει.
Το συμπέρασμα λοιπόν που βγήκε από την συζήτηση αυτή είναι το ίδιο που είχε προκύψει και από την αντίστοιχη συνάντηση με την ΕΥΕΔ, ότι δηλαδή, για να είναι ένας επιχειρηματίας νόμιμος και να μπορεί να αναπαραγάγει μέσω τηλεόρασης, ραδιοφώνου και μηχανικών μέσων όποιο μουσικό κομμάτι ή τραγούδι θέλει, θα πρέπει να πληρώνει όλους τους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης. Αυτή, δυστυχώς, είναι η σκληρή πραγματικότητα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις.
Σε παρέμβαση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας προς την Υπουργό Πολιτισμού είχε επισημανθεί η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί με το θέμα των ΟΣΔ, καθώς τόσο η ΕΥΕΔ όσο και η Αυτοδιαχείριση ισχυρίζονται ότι διαθέτουν τεράστιο ποσοστό του ελληνικού και παγκόσμιου ρεπερτορίου.
Πάγιο αίτημα της επιχειρηματικής κοινότητας που εκπροσωπείται από τα Επιμελητήρια και την ΚΕΕΕ είναι η ύπαρξη ενός ενιαίου αμοιβολογίου και μίας είσπραξης, όπως άλλωστε γίνεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου να γνωρίζει ο επιχειρηματίας ότι έχει να πληρώσει ένα ενιαίο τέλος ετησίως για την χρήση μουσικής και μπορεί να αναπαραγάγει το σύνολο του ελληνικού και παγκόσμιου ρεπερτορίου, καθώς και ο εξορθολογισμός του σχετικού αμοιβολογίου, που αυτή τη στιγμή είναι εξοντωτικό για τις επιχειρήσεις. Το Επιμελητήριο Αρκαδίας, μαζί με όλα τα Επιμελητήρια της χώρας και την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας θα συνεχίσουν να μάχονται προς αυτήν την κατεύθυνση.
ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΟΥΠΗΣ
Δημοσίευση σχολίου