Μικρές αλλαγές στο γύρω περιβάλλον κάνουν πιο εύκολο στο να κολλήσουμε σε καλές συνήθειες..
Ιδού μερικές απλές στρατηγικές για σχεδιασμό «υγιεινότερου διατροφικού περιβάλλοντος», χωρίς μεγάλη σπατάλη ενέργειας:
1. Χρησιμοποιήστε μικρότερα πιάτα. Τα πιάτα έχουν αυξηθεί σε διάμετρο κατά 20% τις τελευταίες δεκαετίες. Προτιμήστε πιάτα 10 ιντσών (και όχι 12 ιντσών). Έτσι αυξάνετε την πιθανότητα να φάτε 22% λιγότερη τροφή μέσα σε 1 χρόνο. Δείτε την παρακάτω εικόνα και θα καταλάβετε γιατί είναι σημαντικά τα μικρά πιάτα. Η ίδια ποσότητα φαγητό αλλιώς γίνεται αντιληπτή από εγκέφαλο, λόγω οπτικής αποτύπωσης..
2. Κάντε το νερό πιο προσβάσιμο. Έχετε 1 μεγάλο μπουκάλι νερό σε διαρκή οπτική εγγύτητα. Να το έχετε πάντα δίπλα σας. Για να το έχετε παντού (ταξίδια, περίπατοι κλπ) αποκτήστε ένα Vapur πτυσσόμενο μπουκάλι, είναι βολικό και οικολογικό.
3. Προτιμήστε μακρόστενα ψηλά ποτήρια αν προσπαθείτε να ελαττώσετε το αλκοόλ και τα αναψυκτικά. Τα μακρόστενα ποτήρια με την ίδια ποσότητα περιεχομένου δείχνουν πιο γεμάτα από τα φαρδιά κοντά ποτήρια, έτσι τα αποτιμά ο εγκέφαλος και τα μάτια μας..
4. Χρησιμοποιήστε πιάτα με μεγάλη χρωματική αντίθεση (contrast) σε σχέση με την τροφή. Όταν το χρώμα του πιάτου προσομοιάζει με το χρώμα της τροφής, ο εγκέφαλος έχει πρόβλημα να διακρίνει το μέγεθος της μερίδας στο πιάτο. Οπότε προτιμήστε βαθυπράσινα ή βαθυμπλέ χρώματα στα πιάτα σας, γιατί κάνουν αντίθεση με τα ανοιχτόχρωμα αμυλώδη τρόφιμα (πατάτα, ζυμαρικά, ρύζι) και όχι με τα (επιθυμητά) φυλλώδη λαχανικά και σαλατικά..
5. Βάλτε τα υγιεινά τρόφιμα σε περίοπτη θέση. Τοποθετήστε ένα μπολ φρούτα κοντά στην είσοδο του σπιτιού. Από εκεί περνάτε είτε όταν μπαίνετε ή πριν βγείτε έξω, οπότε αν είστε πεινασμένοι ή/και βιαστικοί είναι πιθανό να αρπάξετε ό, τι βρείτε μπροστά σας, ας είναι φρούτο αυτό..
6. Ανθυγιεινά και υπερθερμιδικά τρόφιμα καλό είναι να τυλίγονται με αλουμινόχαρτο ή με αδιάφανο μπολ, αντίθετα τα υγιεινά τρόφιμα ας μπαίνουν σε διαφανές μπολ (ανακυκλώσιμο). Οι Αμερικάνοι λένε “out of sight, out of mind”. Η κατανάλωση δεν είναι μόνο ένα απλό φυσικό γεγονός, αλλά και συναισθηματικό. Το μυαλό σας συχνά καθορίζει τι θέλει να τρώει με βάση αυτό βλέπει. Έτσι, είτε κρύβετε ανθυγιεινά τρόφιμα, είτε τα συσκευάζετε, είτε τα τοποθετείτε σε λιγότερο εμφανείς θέσεις, τότε είναι λιγότερο πιθανό να τα φάτε.
7. Διατηρήστε τις υγιεινές τροφές σε μεγαλύτερες συσκευασίες και δοχεία και τις ανθυγιεινές σε μικρότερες. Τα μεγάλα κουτιά και δοχεία προσελκύουν περισσότερο το μάτι σας, καταλαμβάνουν χώρο στην κουζίνα και στο ντουλάπι, μπαίνουν στο «δρόμο» σας. Έτσι, είναι πιο πιθανό να τα παρατηρήσετε και να φάτε το περιεχόμενό τους. Τα μικρότερα αντικείμενα μπορούν να κρυφτούν στην κουζίνα σας για εβδομάδες και μήνες (προσέξτε τότε την προτεινόμενη ανάλωσή τους).
Συμβουλή: αν αγοράσετε ένα μεγάλο κουτί με κάτι ανθυγιεινό, έτσι για να γλιτώσετε
χρήματα λόγω οικονομικής συσκευασίας/προσφοράς, τότε μπορείτε να τοποθετήσετε το συνολικό περιεχόμενο σε μικρότερα σακουλάκια (επαναχρησιμοποιούμενα, επανακλειόμενα).
8. Να σερβίρεστε με τον κανόνα «μισό πιάτο». Όταν ξεκινάτε τη διαδικασία φαγητού γεμίστε το μισό πιάτο με λαχανικά/σαλάτα. Υιοθετήστε τον ίδιο κανόνα του μισού πιάτου και στα επόμενα σερβιρίσματα σας με το κύριο γεύμα (κρέας+ το συνοδευτικό).
9. Και ένα αντικαταναλωτικό για το τέλος: ακολουθήστε τον κανόνα «εξωτερικός δακτύλιος» όταν ψωνίζετε στα μεγάλα σουπερμάρκετ. ΑΝ προσέξετε στον «εξωτερικό δακτύλιο» βρίσκονται τα περισσότερα απαραίτητα για τη διατροφή σας (λαχανικά, φρούτα, ψυγεία με γαλακτοκομικά, ψάρια, κρέατα). Προτιμήστε την εξωτερική περίμετρο στα ψώνια τροφίμων. Αποφύγετε τους πειρασμούς των εσωτερικών διαδρόμων..
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΜΠΕΡΤΖΕΛΕΤΟΣ
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, MΕd
Μέλος Ομάδας Ειδικών Αθλητικής Διατροφής
Μέλος Ομάδας Ειδικών Δημόσιας Υγείας
ICDA Food Sustainability Initiative, Representative of Hellenic Dietetic Association
Γρηγορίου Ε’ 29, Τρίπολη
τηλ: 2710 232364
e-mail: bertzeletos@gmail.com
site: www.dbertzeletos.gr
blog:nutripolitics.blogspot.gr
Δημοσίευση σχολίου