Γεμάτη απο κόσμο η Νεστάνη - Αναβίωσε το έθιμο του Αη Γιώργη



Γέμισε από κόσμο σήμερα η Νεστάνη με αφορμή το έθιμο που αναβιώνει κάθε χρόνο του Αη Γιώργη.

Ντυμένοι με παραδοσιακές στολές και τραγουδώντας κατεβαίνουν από τον Λόφο Γουλά, στη συνέχεια προσκυνούν στο μοναστήρι της Παναγιάς Γοργοεπηκόου .

Έπειτα χορεύουν στο αλώνι και στο τέλος στην πλατεία του χωριού.

Ένα πολύ ωραίο έθιμο που καταφέρνει να γεμίζει με επισκέπτες το χωριό

Πριν είχε προηγηθεί θεία  λειτουργία στο μοναστήρι

https://photos.app.goo.gl/Lr8786oNcbNbhZDw7

Το έθιμο του Αϊ-Γιώρη (Αγίου Γεωργίου) στη Νεστάνη (Τσιπιανά) Αρκαδίας τελείται ανήμερα της γιορτής του αγίου και αποτελεί ένα σύνθετο δρώμενο που συνδυάζει τραγούδι, χορό (χωρίς τη συνοδεία μουσικών οργάνων), οδοιπορία και άλλα στοιχεία. Το πρωί της γιορτής, πριν ακόμα ξημερώσει, πολλές μικρές ομάδες πανηγυριστών ανηφορίζουν στον βράχο που ονομάζεται Γουλάς, ο οποίος δεσπόζει επιβλητικός πάνω από το χωριό. Οι περισσότεροι φορούν τις τοπικές φορεσιές (πουκαμίσα οι άντρες και ασπροφούστανο οι γυναίκες). Στον Γουλά μαζεύουν αγριολούλουδα, όπως επίσης και ένα ενδημικό είδος αγριοσέλινου, για να στολίσουν τις γκλίτσες τους. Εκεί, σε ένα περιβάλλον υποβλητικό, καθώς η θέα είναι απρόσκοπτη προς όλες τις διευθύνσεις, “μέσ’ στου Γουλά τ’ αλώνι” , στήνουν και τον πρώτο χορό.
Στη συνέχεια οι πανηγυριστές, οι Αγιωρήτες, κατεβαίνουν από τον λόφο του Γουλά ακολουθώντας προκαθορισμένη διαδρομή, η οποία τερματίζει στην κεντρική πλατεία της Νεστάνης. Μέχρι να φτάσουν εκεί, έχουν κάνει στάσεις για χορό σε διάφορα σημεία του χωριού. Από το Μοναστήρι της Γοργοεπηκόου, που βρίσκεται στα ριζά του βράχου, και μετά οι πανηγυριστές, άνδρες και γυναίκες μαζί, συνεχίζουν την κάθοδο σχηματίζοντας μικτές ομάδες. Κάθε ομάδα αποτελείται από επάλληλες σειρές των έξι ατόμων με τους άνδρες να καταλαμβάνουν τις πρώτες σειρές της κάθε ομάδας και τις γυναίκες να ακολουθούν. Οι πανηγυριστές κρατώνται πλέγδην (ανγκαζέ), έχοντας τη στολισμένη γκλίτσα τους στηριγμένη στον αριστερό ώμο.
Συνήθως, ένας πανηγυριστής με μεγαλύτερη πείρα στο έθιμο αναλαμβάνει να συντονίζει τις δύο ομάδες ως προς τη σειρά με την οποία πρέπει να ερμηνευτούν τα τραγούδια. Τα τραγούδια, τα οποία εναλλάσσονται χωρίς αυστηρή ακολουθία, είναι σημαντικό στοιχείο του πανηγυριού. Παρ’ όλα αυτά, σε κάθε στάδιο της πομπής κυριαρχούν ορισμένα, ενώ πιο χαρακτηριστικό είναι αυτό του Αϊ-Γιώρη.
Παρ’ όλο που το έθιμο αυτό τελείται πολλά χρόνια, δεν υπάρχουν ιστορικά τεκμήρια για την προέλευσή του. Ακόμα και σήμερα το έθιμο παραδίδεται από γενιά σε
(ayla.culture.gr)

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS