Σε μια μελέτη (James Pennebaker, Stefanie Spera, Eric Buhreind) ζητήθηκε από μια ομάδα απολυμένων εργαζόμενων να γράφουν στον εαυτό τους για τα συναισθήματά τους επί 5 συνεχείς ημέρες για 20 λεπτά κάθε μέρα. Το αποτέλεσμα ήταν ότι αυτοί οι άνθρωποι βρήκαν σε πολύ υψηλότερο ποσοστό νέα εργασία συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου, δηλαδή αυτούς που δε χρησιμοποίησαν την πρακτική του ημερολογίου.
Γράψτε.
Γράψτε καθημερινά σε ημερολόγιο συναισθήματα, αποτυπώστε σκέψεις. Τέσσερα λεπτά την ημέρα είναι αρκετά. Το ημερολόγιο είναι μια πρακτική αυτοανακάλυψης, βοηθά να βρείτε τι υπάρχει μέσα στο μυαλό το οποίο πιθανώς δεν είναι αποκρυσταλλωμένο.
Σε μια προσπάθεια αδυνατίσματος μπορείτε να διατηρείτε ημερολόγιο, όχι μόνο καταγραφής κατανάλωσης. Αν σάς κουράζει η καθημερινή καταγραφή υιοθετήστε το ημερολόγιο αυτοαξιολόγησης, που αφορά σκέψεις συναισθήματα. Μπορείτε να διαυγάσετε δυσλειτουργικές διατροφικές συμπεριφορές.
Ο Chade Meng Tan, ένας διάσημος συγγραφέας, όπου σε ηλικία 45 ετών αποσύρθηκε από τη Google, για να επικεντρωθεί στη διάδοση του μηνύματος για αυτογνωσία, ευημερία έγραψε πριν λίγα χρόνια το βιβλίο «Ψάξε μέσα σου» (“Search Inside Yourself”). Πρόκειται για το βιβλίο που βασίζεται στο πρωτοποριακό πρόγραμμα συναισθηματικής νοημοσύνης με τον ομώνυμο τίτλο “Search Inside Yourself”. Αυτό το πρόγραμμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την άρση/ αντιμετώπιση δυσλειτουργικών διατροφικών συμπεριφορών.
Από εκεί κλέβω και παραθέτω μια άσκηση 4-5 λεπτών που αφορά στο «πώς γράφουμε ένα ημερολόγιο αυτοαξιολόγησης»:
Α. Προετοιμασία: αρχικά προετοιμάστε το νου σας και αφιερώστε 2 λεπτά προκειμένου να σκεφτείτε μια ή περισσότερες περιστάσεις που ανταποκριθήκατε αρνητικά ή δεν είστε ικανοποιημένοι από την απόδοσή σας (πχ σε μια προσπάθεια αδυνατίσματος).
Ακολουθεί παύση 30 δευτερολέπτων, για την απαιτούμενη διανοητική χαλάρωση.
Β. Ημερολόγιο: καταγράψτε 1 ή περισσότερες προτάσεις τύπου «τα πράγματα που δεν πήγα καλά είναι..», «οι αδυναμίες μου είναι..»..
Γ. Προετοιμασία: τώρα αφιερώστε 2 λεπτά προκειμένου να σκεφτείτε μία ή περισσότερες περιστάσεις που ανταποκριθήκατε θετικά και είστε ικανοποιημένοι από τον εαυτό σας.
Ακολουθεί παύση 30 δευτερολέπτων, για την απαιτούμενη διανοητική χαλάρωση.
Δ. Ημερολόγιο: καταγράψτε 1 ή περισσότερες προτάσεις τύπου «τα πράγματα που με ευχαριστούν είναι..», «τα δυνατά μου σημεία είναι..».
Ε. Τέλος αφιερώστε λίγο χρόνο και διαβάστε αυτά που γράψατε.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΜΠΕΡΤΖΕΛΕΤΟΣ
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, MΕd
Μέλος Ομάδας Ειδικών Αθλητικής Διατροφής
Μέλος Ομάδας Ειδικών Δημόσιας Υγείας
ICDA Food Sustainability Initiative, Representative of Hellenic Dietetic Association
Γρηγορίου Ε’ 29, Τρίπολη
τηλ: 2710 232364
e-mail: bertzeletos@gmail.com
site: www.dbertzeletos.gr
blog:nutripolitics.blogspot.gr
Δημοσίευση σχολίου