Το Σάββατο 17 Αυγούστου 2019, πραγματοποιήθηκε στην πλατεία του χωριού του Αγ. Ανδρέα Κυνουρίας, εκδήλωση παρουσίασης του 2ου βιβλίου – λευκώματος του ιερέα Γεωργίου Πετρή με τίτλο «ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ Τό χωριό στό πρῶτο μισό τοῦ 19ου αἰώνα». Την πρωτοβουλία της εκδήλωσης είχε η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ενώ την υλοποίησή της ανέλαβε η Τοπική Κοινότητα Αγ. Ανδρέα και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγ. Ανδρέα – Πραστού.
Το βιβλίο αποτελεί μία τεκμηριωμένη έρευνα που προάγει την ιστορική γνώση για την ευρύτερη περιοχή του Αγ. Ανδρέα και του Πραστού, αναδεικνύοντας, όπως αναφέρει ο π. Γεώργιος στην εισαγωγή του, «τη σχέση και την άρρηκτη σύνδεση των δύο αυτών χωριών της Τσακωνιάς», μέσα από την καταγραφή ιστορικών στοιχείων και υλικών καταλοίπων του παρελθόντος, των μεταβυζαντινών χρόνων και κυρίως της μετα-οθωμανικής περιόδου.
Η έρευνα, που εστιάζει στην περιοχή του Αγ. Ανδρέα, βασίζεται σε αρχαιολογικά τεκμήρια, αρχιτεκτονικά κατάλοιπα και εκκλησιαστικά κειμήλια, καθώς και σε γραπτές πηγές, όπου αναφέρονται ιστορικά και κοινωνικά γεγονότα της εποχής, οικονομικές δραστηριότητες και άλλα στοιχεία που αφορούν την ανάπτυξη του οικισμού και «φωτίζουν» την καθημερινότητα, την κοινωνική ζωή και τα ήθη των κατοίκων της.
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης ο οποίος προλόγισε το βιβλίο, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Β. Κυνουρίας, οι απερχόμενοι καθώς και οι νεοεκλεγέντες Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων Πραστού - Αγ. Ανδρέα, εκ των οποίων η Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αγ. Ανδρέα κ. Αναστασία Μπακάλη, η οποία πρόσφερε τιμητική πλακέτα στον πατέρα Γεώργιο ως «αντίδωρο» για την μακρόχρονη και συνεχή συνεισφορά του στον τόπο και τους ανθρώπους της περιοχής. Επίσης, ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Κυνουριέων κ. Κωστής Τσούχλος, ο Πρόεδρος του Αρχείου Τσακωνιάς κ. Δημήτρης Τσιγκούνης ο οποίος μίλησε με πολύ θερμά λόγια για τον συγγραφέα και τη σημασία της γνώσης του παρελθόντος στην οποία συμβάλει τα μέγιστα ο π. Γεώργιος, καθώς και η εκπρόσωπος του
Πολιτιστικού Συλλόγου Αγ. Ανδρέα – Πραστού κ. Στέλλα Τσαγγούρη, που τον ευχαρίστησε για τη μεγάλη προσφορά του στο χωριό.
Επιστολή απέστειλε η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας κ. Άννα-Βασιλική Καραπαναγιώτου, ως καθ’ ύλην αρμόδια για θέματα που άπτονται των μελετών και πονημάτων του π. Γεώργιου, όπου αναφέρθηκε αναλυτικά στα ευρήματα του συγγραφέα καθώς και στη σημασία τους για το έργο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας της Αρκαδίας. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Οι έρευνες, καταγραφές και εντοπισμοί μνημείων που διεξάγει, αποτελούν χωρίς αμφιβολία μια πολύ σημαντική βοήθεια στο έργο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας της Αρκαδίας, η οποία καλείται να καταγράφει και να προστατεύει όλα τα μνημεία που χρονολογούνται από τα προϊστορικά χρόνια έως και το 1830. Βάσει των πληροφοριών που προκύπτουν από Αρχεία, έγγραφα και από τα υλικά κατάλοιπα της ευρύτερης περιοχής, ο πατέρας - Γεώργιος, σκιαγραφεί όψεις της κοινωνίας και της οικονομίας του πρώτου αυτού οικισμού του 18ου και 19ου αι., μια εποχή του πιο πρόσφατου παρελθόντος, τα ίχνη της οποίας σταδιακά χάνονται».
Ο κ. Τατούλης, κατά την παρουσίαση του βιβλίου ξεκίνησε αναφερόμενος στην προσωπικότητα του συγγραφέα, χαρακτηρίζοντάς τον ως «μία πολύπλευρη προσωπικότητα που τιμά την Κυνουρία μας, τιμά τον τόπο μας, καθότι η ψυχή του είναι δεμένη με τον Πραστό σε αγαστή σχέση με τον Αγ. Ανδρέα και οι μνήμες της Τσακωνιάς είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ίδιας του της ύπαρξης». Κατόπιν αναφέρθηκε στους λόγους που καθιστούν τη συνδρομή του πατέρα Γεωργίου τόσο σημαντική, αναλύοντας και υπογραμμίζοντας τους τρόπους της επιστημονικής του προσέγγισης. Συγκεκριμένα είπε: «Δείχνει ένα καινούριο μοντέλο για την αναζήτηση της ιστορικής διαδρομής μιας περιοχής και κυρίως, δε φείδεται της αλήθειας. Αναφέρει έντονα κοινωνιολογικά στοιχεία που έχουν συμβεί σε αυτό τον τόπο κατά την περίοδο της διαδρομής γενιών και γενιών, θέλοντας να αποκαλύψει τον ιδιότυπο χαρακτήρα, αλλά και τη μεγάλη επιμονή και προσήλωση των ανθρώπων στις αρχές τους και τις αξίες τους». Γιατί, όπως τόνισε, «το μέτρο και τα σταθμά της εξέλιξης μιας Ιστορίας και μιας Παράδοσης είναι συνυφασμένα με την κοινωνιολογία και την εξέλιξη της κοινωνιολογίας των τοπικών κοινωνιών».
Ο κ. Τατούλης, μετά το τέλος της παρουσίασής του, αναφέρθηκε στις ενέργειες που είχε κάνει ως Υπουργός Πολιτισμού για την αποκατάσταση του Μύλου του Αγ. Ανδρέα, οι οποίες τελικά δεν ευδοκίμησαν λόγω της αντίστασης που συνάντησε καθότι ο Μύλος αποτελούσε ιδιωτική ιδιοκτησία. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι σύντομα θα ξεκινήσουν εργασίες αναστήλωσης του Ι.Ν. της Παναγίας στον Πραστό.
Κατόπιν, ακολούθησε η λεπτομερής παρουσίαση του βιβλίου από τον ίδιο τον συγγραφέα, πατέρα Γεώργιο.
Τέλος ο κ. Τατούλης, ευχαρίστησε από καρδιάς όλους τους Κυνουριείς για τη στήριξή τους και την αγάπη τους όλα αυτά τα χρόνια της θητείας του ως Περιφερειάρχη Πελοποννήσου.
Δημοσίευση σχολίου