«Μετά από 4,5 χρόνια απαξίωσης από την Κυβέρνηση, θα προχωρήσει επιτέλους η αξιοποίηση και λειτουργία του Τριανταφυλλίδειου ιδρύματος Βυτίνας»
Στη Βουλή με επίκαιρη ερώτηση του προς τον Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανέδειξε ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος το θέμα για τις επαναλαμβανόμενες καθυστερήσεις σχετικά με την αναβίωση του Τριανταφυλλίδειου ιδρύματος.Με ακόμη μια ερώτησή του επανήλθε στη Βουλή ζητώντας να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες, να δημιουργηθούν νέα προγράμματα κατάρτισης για όσους ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα και εξέφρασε την ανησυχία του για τη μη αξιοποίηση των χρημάτων ενώ τόνισε ότι προσβλέπει στο να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την αναβίωση του ιδρύματος άμεσα.
Βασικά σημεία της ομιλίας:
- Κύριοι συνάδελφοι για το Τριανταφυλλίδειο ίδρυμα υπάρχουν τα χρήματα, υπάρχουν οι υποδομές αλλά δεν μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε προς όφελος της περιοχής και της χώρας.
- Να σας ενημερώσω ότι ο κ. Τριανταφυλλίδης κληροδότησε ένα τεράστιο ποσό στη χώρα. Υπήρξε όχι μόνο Αρκάς, αλλά εθνικός ευεργέτης ο οποίος μάλιστα προσδιόρισε ως όρο της διαθήκης τη συμβολή της επιστημονικής κοινότητας στην εκπόνηση χρήσιμου και αξιόπιστου σχεδίου υλοποίησης του οράματός του, ώστε να είναι χρήσιμα για τη χώρα τα ποσά που κληροδότησε. Συγκεκριμένα έθεσε ως όρο αυτό το σχέδιο να το εκπονήσει η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών.
- Οι πρώτες ενέργειες για την αναβίωση του ιδρύματος ξεκίνησαν μόλις το 2012 όταν μαζί με τον τότε Υπουργό κ. Αθ. Τσαυτάρη επισκεφθήκαμε το ίδρυμα και διαπιστώσαμε πως δεν υπήρχε καν σύνδεση με τη ΔΕΗ για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Το 2014 εγκαινίασα το Εκθετήριο Μελισσοκομίας του Κέντρου και από τη θέση του Υφυπουργού Ανάπτυξης, ενέκρινα χρηματοδότηση ύψους 50.000 ευρώ για το πρώτο Σεμινάριο Μελισσοκομίας, αλλά δυστυχώς όπως διαπιστώνεται τοριανταφυλλίδειο ίδρυμα δεν μπόρεσε να αναβιώσει διότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έμεινε μόνο στα λόγια και δεν έκανε πράξεις. Στην τελευταία απάντηση που έδωσε ο Υπουργός επι Κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ έκανε εξαγγελίες σχετικά με νέα προγράμματα κατάρτισης για την αμπελουργία, την οινολογία, την κτηνοτροφία και τη μελισσοκομία, για πρόγραμμα εμβολιασμού ριζών φουντουκιάς με τρούφα, για σποροπαραγωγή του προϊόντος «Τσάι Μαινάλου» και τη δημιουργία ενός επισκέψιμου βυσσινόκηπου, αλλά τίποτα από αυτά δεν υλοποιήθηκαν και ακόμη κάποιες άλλες εξαγγελίες που ξεκίνησαν οι οποίες όμως απέτυχαν στην πράξη.
- Καταθέτω λοιπόν επεξεργασμένες υλοποιήσιμες προτάσεις που πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα εάν θέλουμε πραγματικά την αναβίωση αυτού του ιδρύματος. Οι προτάσεις αυτές είναι οι εξής:
- Θα πρέπει να προσληφθεί αναγκαίο προσωπικό για την επιστημονική και καθημερινή λειτουργία του κτήματος,
- να δοθεί βαρύτητα στην καλλιέργεια μήλων, τσαγιού, και λυκίσκου,
- να συνεχιστεί το πρόγραμμα εμβολιασμού ριζών φουντουκιάς με τρούφα,
- να δημιουργηθεί ένας επισκέψιμος βυσσινόκηπος,
- θα πρέπει να δημιουργηθεί μόνιμος συμβουλευτικός σταθμός μελισσοκομίας,
- θα πρέπει ολόκληρο το αγρόκτημα να είναι προσβάσιμο στους επισκέπτες από την γύρω περιοχή, αλλά και από το εξωτερικό.
- Σας εφιστώ την προσοχή κ. Υπουργέ διότι έχουν ήδη περάσει τεσσεράμισι χρόνια, έχω καταθέσει δεκάδες ερωτήσεις στη Βουλή για αυτό το θέμα, αλλά δεν υπάρχει κανένα θετικό αποτέλεσμα. Κι εσείς τώρα μου απαντάτε ότι όλες οι διαδικασίες βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης για την αναβίωση του ιδρύματος, αλλά φοβάμαι ότι εάν συνεχίσουμε να πορευόμαστε έτσι, θα περάσουν άλλα τέσσερά χρόνια και ότι ο επόμενος Υπουργός απλώς θα με διαβεβαιώσει ξανά για την ύπαρξη πολιτικής βούλησης. Εδώ έχουμε ανακαινισμένες εγκαταστάσεις, έχουμε δεκάδες στρέμματα και δεν μπορούμε να βρούμε προσωπικό, να υπάρξει σύνδεση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και να μπορέσουμε να διαχειριστούμε με σύντομες διαδικασίες τα χρήματα που ήδη υπάρχουν με διαφάνεια και σοβαρότητα. Πρέπει λοιπόν να υπάρξουν διαδικασίες που θα ξεπερνούν όλα αυτά που μας σταματούσαν μέχρι σήμερα.
- Κύριε Υπουργέ υπάρχουν χρήματα που δεν τα αξιοποιούμε. Φέτος σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, το Υπ. Οικονομικών διαθέτει για τη λειτουργία του ιδρύματος 250.000 ευρώ από τα χρήματα του κληροδοτήματος. Σας ρωτώ αυτά τα χρήματα θα τα απορροφήσουμε με κάποιον τρόπο; Θα μπορέσουμε να βρούμε ένα ευέλικτο τρόπο να προχωρήσει η διαδικασία σε συνεργασία με το Δήμο, τους φορείς και τους επιστήμονες που έχουν αφιερωθεί σε αυτό το έργο;
- Άλλο ένα σημαντικό θέμα είναι η κατάρτιση των ανθρώπων που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα. Διατεινόμαστε όλοι ότι πρέπει να βρούμε ανθρώπους να ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα. Στο ίδρυμα αυτό έχουμε τις εγκαταστάσεις, έχουμε ανθρώπους που ασχολούνται με τη μελισσοκομία, την κτηνοτροφία κλπ, αλλά δεν έχουμε τη δυνατότητα να τους καταρτίσουμε. Σημειώνω ότι έχει γίνει μόνο ένα σεμινάριο.
- Συνεπώς εκτός από την πολιτική βούληση πρέπει σε αυτή την περίπτωση να αποδείξουμε ότι έχουμε τη δυνατότητα με πράξεις να αξιοποιήσουμε τα χρήματα αυτού του μεγάλου ευεργέτη και να μην μένουν και να προστίθενται στην τράπεζα από τη μια χρονιά στην άλλη. Αυτή τη στιγμή πρέπει να υπάρχει στην τράπεζα για το ίδρυμα αυτό ένα ποσό της τάξης των 700εκ. ευρώ
- Εμείς κάθε δύο μήνες θα σας καλούμε να μάθουμε τα νέα για την πρόοδο που υπάρχει. Παράλληλα θα αποστείλουμε νέα επιστολή στον Υπουργό με βάση το υπόμνημα των υπηρεσιών του.
Δημοσίευση σχολίου