Τρίπολη, Δημητσάνα, Βυτίνα, Άστρος, …
Αρκαδία. Μια «έννοια», και όχι απλώς ένα τοπωνύμιο, που σημαίνει πολλά. Από την αρχαιότητα έως σήμερα, η Αρκαδία αποπνέει ένα μυστήριο, έναν αισθησιασμό, εξάπτει τη φαντασία. Φταίνε τα μυθικά ποτάμια και τα βουνά ή οι αρχαίες πόλεις;
Πάντως, η σύγχρονη Αρκαδία δεν έχει χάσει στο ελάχιστο αυτή την αίσθηση των υπέροχων μυστικών που πρέπει να ανακαλύψεις. Σε καλεί να τη γυρίσεις, να την περπατήσεις, να τη γνωρίσεις!
Αναμφίβολα όλος ο νομός Αρκαδίας αποτελεί μια ολοκληρωμένη πρόταση διακοπών, αποδράσεων, περιηγήσεων και δραστηριοτήτων.
Τα μεγάλα του πλεονεκτήματα είναι δύο. Ο απόλυτος συνδυασμός ορεινών παραδείσων, εύφορων οροπεδίων και κοιλάδων, ειδυλλιακών ακτών και οικισμών με χαρακτήρα, στο κέντρο της όμορφης και πολύπλευρης Πελοποννήσου, είναι πραγματικό δώρο.
Το δεύτερο πλεονέκτημα είναι ότι αυτός ο μυθικός τόπος βρίσκεται πολύ κοντά, μόλις 2 ώρες, από το κέντρο της Αθήνας. Είναι όμως εύκολα προσβάσιμος και από ολόκληρη την Ελλάδα, από τους εθνικούς, επαρχιακούς και θαλάσσιους δρόμους.
Η απόδραση στην Αρκαδία καλύπτει όλα τα γούστα και τις προτιμήσεις. Αν θέλετε έντονους ρυθμούς, μπορείτε να ασχοληθείτε με extreme sports και πεζοπορία, καταλήγοντας στα ατμοσφαιρικά cafe, τις ταβέρνες και τα πολύ όμορφα club σε όλα τα τουριστικά θέρετρα του νομού.
Εάν προτιμάτε την ησυχία και χρειάζεστε χαλάρωση, τα αρκαδικά τοπία, οι ξενώνες, τα αγροκτήματα θα σας προσφέρουν πολύ όμορφες στιγμές. Και φυσικά, για να γνωρίσετε τον τόπο, επισκεφθείτε τα πολλά αξιοθέατα της περιοχής.
Μοναδικά μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι, μοναστήρια, κάστρα και παραδοσιακοί οικισμοί αποτελούν πρόκληση. Για να αρχίσει η περιήγησή μας στην Αρκαδία, θα σας συστήσουμε με την περιοχή.
Ο μεγαλύτερος νομός της Πελοποννήσου βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο της. Ανατολικά βρέχεται από τον Αργολικό Κόλπο (Άστρος, Άγ. Ανδρέας, Τυρός, Λεωνίδιο). Λίγο πιο δυτικά ξεπροβάλλει ο Πάρνωνας με άγρια τοπία και όμορφα χωριά (Καστάνιτσα, Άγ. Πέτρος, Άνω Δολιανά).
Στη συνέχεια υπάρχουν τα οροπέδια της Τεγέας και πιο βόρεια της Μαντινείας, με εύφορα τμήματα γης. Στο κέντρο περίπου του νομού η πρωτεύουσα Τρίπολη και νοτιοδυτικά η Μεγαλόπολη και το Λυκαίο όρος (προς Καλαμάτα). Στο κεντρικό και δυτικό τμήμα του νομού δεσπόζει το όρος Μαίναλο, τις πλαγιές του οποίου κοσμούν η Βυτίνα, η Αλωνίσταινα, το Λεβίδι.
Πιο δυτικά (προς Ηλεία), στην επαρχία Γορτυνίας, στα όρη Αφροδίσιο και Γορτυνιακά, στέκουν ιστορικοί οικισμοί, όπως η Δημητσάνα, η Ζάτουνα, η Στεμνίτσα, η Καρύταινα, τα Λαγκάδια. Προγραμματίστε λοιπόν την απόδρασή σας στην ομορφιά. Επιβάλλεται!
Τουριστική κίνηση και πολλές επιλογές
Παραλιακά τουριστικά θέρετρα όπως η έδρα του Δήμου, το Άστρος, αλλά και πανέμορφα ορεινά χωριά όπως τα Δολιανά, ο Αγ. Πέτρος και άλλα, καθιστούν το Δήμο Β. Κυνουρίας σε top προορισμό.
Το παράλιο Άστρος με τις μοναδικές παραλίες και την έντονη καλοκαιρινή ατμόσφαιρα και ζωή
Το ιστορικό Άστρος Κυνουρίας σήμερα αποτελεί μια θαυμάσια και όμορφη λουτρόπολη με τουριστική υποδομή και πολλές επιλογές. Το μεσόγειο Άστρος διατηρεί τα στοιχεία μιας Αρκαδικής κωμόπολης. Μια επίσκεψη θα σας εντυπωσιάσει!Το Άστρος αποτελείται από δύο οικισμούς, το παράλιο και το μεσόγειο, που ανήκουν στο Δήμο Β. Κυνουρίας, 45 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από την Τρίπολη.
Το παράλιο Άστρος έχει αναδειχθεί σε ένα όμορφο παραθαλάσσιο θέρετρο με κίνηση και ζωντάνια. Το γραφικό λιμανάκι με τις ταβέρνες και τα καφενεία είναι η μια εικόνα.
Η άλλη, είναι η μεγάλη, πλατιά παραλία με άμμο, beach bars και δυνατότητες θαλάσσιων αθλημάτων, τα πολύ προσεγμένα cafe και bar, και το πλήθος του νεαρού κόσμου που κατακλύζει το καλοκαίρι την περιοχή. Πάνω από τον οικισμό δεσπόζει το Κάστρο (Ενετικό, 1256 μ.Χ.) δημιουργώντας μια καταπληκτική εικόνα.
Το μεσόγειο Άστρος είναι σήμερα μια Αρκαδική κωμόπολη με παραδοσιακά στοιχεία αλλά και ανάπτυξη, γνωστή κυρίως από την Β΄ Εθνοσυνέλευση που πραγματοποιήθηκε εδώ τον Μάρτιο του 1823. Στο Άστρος αποβιβάστηκε ο Δημήτρης Υψηλάντης το 1821 για πάρει μέρος στην επανάσταση.
Προτάσεις για τον επισκέπτη
Εάν επισκεφθείτε την περιοχή το καλοκαίρι, αναμφίβολα η πρότασή μας είναι ολιγοήμερες διακοπές στο παράλιο Άστρος. Επιλέξτε τη διαμονή σας σε ένα από τα πολλά καλά καταλύματα (ξενοδοχεία, bungalows, διαμερίσματα και δωμάτια) και ζήστε την απόλαυση της ωραίας παραλίας και των καλών επιλογών διασκέδασης.
Bar και café με καλή μουσική από τη μια, εστιατόρια και ταβέρνες με πλούσιες γευστικές προτάσεις από την άλλη, θα σας «απασχολήσουν» δημιουργικά… Για όλες τις εποχές του χρόνου, οι προτάσεις περιήγησης στην περιοχή είναι πολλές.
Δολιανά: Εκκολαπτόμενο must…
Μπορεί τα Άνω Δολιανά να έμειναν σχετικά μακριά από την τουριστική προβολή των υπολοίπων χωριών της Αρκαδίας, ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχουν μπει δυναμικά στη διεκδίκηση μιας θέσης στη λίστα των top προορισμών.
Ο παραδοσιακός οικισμός των Άνω Δολιανών με την υπέροχη θέα στο Μαίναλο, στο Χελμό και στον κάμπο της Τρίπολης, είναι κτισμένος στις παρυφές του Πάρνωνα (σε υψόμετρο 1000 περίπου μέτρων), απέχει 20 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Τρίπολης ενώ συνάμα αποτελεί το πρώτο χωριό της Κυνουρίας.
Αν και όπως προαναφέραμε, τα Άνω Δολιανά δεν υπήρξαν δημοφιλής προορισμός κατά το παρελθόν, εντούτοις ήταν ιδιαίτερα γνωστά από την αρχαιότητα χάρη στα λατομεία τους απ’ όπου έβγαινε το λευκό μάρμαρο που είχε κοσμήσει κατασκευές όπως αυτές της Επιδαύρου και της Αρχαίας Ολυμπίας, ενώ αξίζει να αναφέρουμε πως έγιναν ακόμα γνωστότερα το 1821 μετά την ιστορική μάχη του Νικηταρά με τα στρατεύματα του Μουσταφάμπεη.
Όλος ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας, στον οποίο ανήκουν τα Δολιανά, προσφέρεται για αποδράσεις και διακοπές. Ανακαλύψτε την περιοχή που τα συνδυάζει όλα!
Γιατί στα Άνω Δολιανά
Διότι εκτός από τα λιθόστρωτα δρομάκια που προσφέρουν υπέροχους περιπάτους, τα τρεχούμενα νερά που στο πέρασμά τους δημιουργούν πανέμορφους καταρράκτες, τα κοντινά φαράγγια, το εξαιρετικό δασικό χωριό με το πλούσιο τοπίο και τις ταβέρνες με τις παραδοσιακές γεύσεις, τα Άνω Δολιανά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως σημείο εκκίνησης για κοντινές εκδρομές και εναλλακτικές μορφές τουρισμού μιας και εδώ εδρεύει η Viva Activa, εταιρεία που ειδικεύεται στη διοργάνωση πεζοπορικών διαδρομών, mountain bike κλπ, δίνοντας στους επισκέπτες της δυνατότητα να ζήσουν μοναδικές στιγμές δράσης και περιπέτειας.Πραγματοποιήστε οπωσδήποτε τη διαδρομή Άνω Δολιανά – Κούτρουφας – Καστρί και θαυμάστε το μοναδικό τοπίο με τις καστανιές, πριν καταλήξετε στα χωριά Άγιος Πέτρος και Περδικόβρυση στα οποία θα επισκεφθείτε αντίστοιχα τα ερείπια του μεσαιωνικού κάστρου της Ωριάς, τη Μονή Μαλεβής και την ενδιαφέρουσα Μονή Τιμίου Προδρόμου.
Η μαγευτική φύση και η προσεγμένη ανάπτυξη της περιοχής θα μετατρέψουν τα Δολιανά σε μια νέα, ενδιαφέρουσα και απολαυστική απόδραση, πολύ κοντά στην Αθήνα (2 ώρες). Πολύ κοντά βρίσκεται και το Άστρος.
Αγ. Πέτρος, Καστάνιτσα, Αγ. Ανδρέας
Στα χωριά του Πάρνωνα, η φύση γοητεύει πάντα με φόντο τον Πάρνωνα που κυριαρχεί στην περιοχή, ανεβείτε στον παραδοσιακό οικισμό Αγ. Πέτρος. Λιθόστρωτα σοκάκια, όμορφα σπίτια και εκκλησίες, το δάσος και οι τοπικές λιχουδιές θα σας μείνουν αξέχαστα.Στο χωριό σώζονται και τα λείψανα του Μεσαιωνικού Κάστρου της Ωριάς. Μην παραλείψετε μια επίσκεψη στο παραδοσιακό χωριό Καστάνιτσα (ιδιαίτερα το φθινόπωρο). Καφές στην πέτρινη πλατεία, πλούσιο γεύμα και περίπατος στο θαυμάσιο δάσος θα σας εντυπωσιάσουν. Ανάμεσα στον Αγ. Πέτρο και την Καστάνιτσα βρίσκεται η ψυλότερη κορυφή του Πάρνωνα και διέρχεται το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4. Στη θέση Λεπίδα δείτε τον όμορφο καταρράκτη, ενώ επίσκεψη αξίζει και η Μονή της Λουκούς και το μοναστήρι της Μαλεβής.
Ανατολικά του Άστρους, στο δρόμο προς Λεωνίδιο, κάντε μια στάση στην παραλία του χωριού Αγ. Ανδρέας. Ο λόγος; Φρέσκο ψάρι σε ταβέρνες δίπλα στο κύμα και θέα στον Αργολικό Κόλπο. Ο ίδιος δρόμος οδηγεί και στο Αρκαδικό χωριό, λίγα χιλιόμετρα πιο νότια.
Απόδραση στο όνειρο…
Μερικές φορές, ακόμα και αυτή η πάμπλουτη ελληνική γλώσσα αδυνατεί να αποτυπώσει στο 100% τις ομορφιές μιας περιοχής, πόσο μάλλον όταν η περιοχή αυτή λέγεται Βυτίνα.
Η Βυτίνα, μέσα στα Έλατα και το πράσινο!
Ορεινό θέρετρο με πολλά παραδοσιακά τοπικά προϊόντα.Πατρίδα του μεγάλου ιστορικού Κωνσταντίνου Παπαρηγόπουλου, η Βυτίνα αποτελεί χρόνια τώρα ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά θέρετρα της Πελοποννήσου και μια ιδανική all season πρόταση για γνωριμία με το σπάνιο κάλλος της ορεινής Αρκαδίας.Κατάφυτη, με τρεχούμενα νερά που χαρίζουν δροσιά στο ήδη δροσιστικό τοπίο, με πάρκα ιδανικά για στιγμές ρομαντισμού και relax, με το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 (Βυτίνα – Νυμφασία – Καμενίτσα) να προσκαλεί τους απανταχού περιπατητές για διαδρομές στην αγκαλιά της καταπράσινης μητέρας φύσης, με το χιονοδρομικό κέντρο Μαινάλου (δες στο θέμα Χιονοδρομικό Μαινάλου) να περιμένει τους λάτρεις των χειμερινών σπορ, με αρχιτεκτονική που εκπλήσσει και με ανθρώπους γεμάτους καλοσύνη και λατρεία για την περιοχή τους, η πρωτεύουσα του ομώνυμου δήμου πιστοποιεί το χαρακτηρισμό του ονείρου που της προσάπτουν οι χιλιάδες επισκέπτες της.
Ενός ονείρου που θα ζήσετε από κοντά διανύοντας περίπου 38 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Τρίπολης και ανεβαίνοντας σε υψόμετρο 1.000 περίπου μέτρων. Τα πυκνά δάση από Έλατα είναι η πιο συχνή εικόνα της περιοχής. Το κλίμα της περιοχής θεωρείται ιδιαίτερα καλό και γι΄ αυτό η Βυτίνα αποτελούσε από παλιά προορισμός για αναζωογόνηση και θεραπεία.
All time classic…
Η Δημητσάνα ανέκαθεν αποτελούσε ένα από τα ομορφότερα χωριά της Αρκαδίας και παράλληλα μια μοναδική επιλογή απόδρασης όλες τις εποχές του χρόνου.
Η όμορφη Δημητσάνα από ψηλά
Στη ζεστή της αγκαλιά έχουν βρει και συνεχώς βρίσκουν στέγη περιπατητές και φυσιολάτρες, οικογένειες και ζευγαράκια, ζωηρά πνεύματα και ανέμελοι weekenders, μιας και εδώ οι επιλογές δεν αφήνουν παραπονεμένο κανέναν.
Τα επιβλητικά, πέτρινα κτίσματα με τη μοναδική αρχιτεκτονική, τα πλακόστρωτα καλντερίμια με το ρομαντικό χαρακτήρα, τα κατάφυτα τοπία του Μαινάλου με τις μοναδικές εικόνες, τα δεκάδες πεζοπορικά μονοπάτια με τους φιδίσιους δρόμους που οδηγούν στο εξαιρετικό φαράγγι του Λούσιου και οι μοναδικές επιλογές εναλλακτικού τουρισμού, αποτελούν τις καλύτερες αποδείξεις για να διαπιστώσει κανείς το λόγο που ο παραδοσιακός οικισμός Δημητσάνας αποτελεί δημοφιλή προορισμό για κάθε ηλικία, για κάθε επισκέπτη. Η Δημητσάνα είναι κτισμένη στα ερείπια της αρχαίας Τεύθιδος, σε υψόμετρο 1.000 περίπου μέτρων και απέχει 60 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Τρίπολης.
Πού να πάτε, τι να δείτε
Είναι γεγονός πως κάθε γωνιά της Δημητσάνας έχει το δικό της ενδιαφέρον, τη δική της ξεχωριστή σημασία, στοιχεία που αποτελούν τον καλύτερο οδηγό για τον επισκέπτη που επιθυμεί να τη γνωρίσει με πάσα λεπτομέρεια. Δείτε αναλυτικά στα «Αξιοθέατα».
Απέραντη ομορφιά, παράδεισος για φυσιολάτρες
Κοντοβάζαινα, Δήμητρα, Βάχλια και τα άλλα χωριά του Δήμου, αποτελούν μοναδικούς προορισμούς για ένα οδοιπορικό στην δυτική Αρκαδία.
Κοντοβάζαινα, Δήμητρα, Κοιλάδα Λάδωνα
Το οδοιπορικό μας στο Δήμο ξεκινάει από την καταπράσινη Βάχλια και το πανέμορφο χωριό Δήμητρα στην κοιλάδα του Λάδωνα, όπου θα επισκεφθούμε τα ερείπια του αρχαίου Ιερού της Δήμητρας της Ελευσίνιας.Και αφού ολοκληρώσουμε με τη Δήμητρα, μετά από λίγα λεπτά η πινακίδα Κοντοβάζαινα έρχεται απλά ως επιβεβαίωση. Πράγματι, βρισκόμαστε πλέον στην έδρα του ομώνυμου δήμου, στο γραφικό χωριό (έχει χαρακτηριστεί ως παραδοσιακός οικισμός) που είναι κτισμένο στις πλαγιές του Αφροδισίου Όρους και διαθέτει τρεχούμενα νερά, κατάφυτες περιοχές και θαυμάσια θέα στην κοιλάδα του Λάδωνα.
Στην Κοντοβάζαινα αξίζει να επισκεφθούμε την εκκλησία του Αγίου Νικολάου και το Μοναστήρι της Κλειβωκάς, ενώ βγαίνοντας από το χωριό και κατευθυνόμενοι προς νότο, αξίζει να πραγματοποιήσουμε μια στάση στην εντυπωσιακή Χλια Βρύση, την πετρόκτιστη κρήνη που κτίστηκε το 1895 και έχει ανακαινισθεί.
Λαγκάδια: Πέτρινη αρχοντιά
Σαφώς και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τα Λαγκάδια (63 χλμ. βορειοδυτικά της Τρίπολης, 1000 μέτρα υψόμετρο) είναι πέτρινα και όμορφα. Είναι η πατρίδα των ξακουστών Λαγκαδινών μαστόρων, που μετέφεραν την τεχνική τους σε ολόκληρη την Ελλάδα!
Μαστοροχώρι με ιστορία και ομορφιά
Το πασίγνωστο μαστοροχώρι με τα πετρόκτιστα αρχοντικά και τα πυργόσπιτα αποτελεί πιστή απόδειξη της πανελλαδικής φήμης των μαστόρων του που με μόνο όπλο την πέτρα και την όρεξη έφτασαν στο σημείο να δημιουργήσουν μοναδικά κομψοτεχνήματα λίθινης τέχνης τόσο στον τόπο κατοικίας τους όσο και στην υπόλοιπη Αρκαδία.
Η εικόνα με τα σπίτια που κρέμονται πάνω από την κατάφυτη με πεύκα, πλατάνια και βελανιδιές ρεματιά είναι εξίσου εντυπωσιακή με την επίσκεψη στο αρχοντικό της ιστορικής οικογένειας των Δεληγιάννηδων και τις κοντινές εκκλησίες των Αγίου Ιωάννη και Ταξιαρχών, η δε συμμετοχή στο Φεστιβάλ Δημοτικού Τραγουδιού στα τέλη Ιουλίου μια θαυμάσια εμπειρία που στολίζεται από παραδοσιακές νότες. Τα Λαγκάδια αποτελούν το ορμητήριο για να γνωρίσουμε τη Γορτυνία.
Στη χώρα των Δωριέων…
Φυσική ομορφιά, αξιοθέατα και η αίσθηση του μοναδικού και ξεχωριστού στη γλώσσα, τα έθιμα και την αρχιτεκτονική της Τσακωνιάς, αποτελούν το πιο δυνατό κίνητρο για να επισκεφθείτε την περιοχή.
Το γραφικό Λεωνίδιο, κάτω από τους «κόκκινους βράχους»
Οι ανεμόμυλοι στην περιοχή του ΛεωνιδίουΟ Δήμος Λεωνιδίου, με πρωτεύουσα την ομώνυμη κωμόπολη, περιλαμβάνει σημαντική έκταση της περιοχής της Τσακωνιάς.
Οι Τσάκωνες, που είναι απόγονοι των Δωριέων, κράτησαν μέχρι σήμερα την τσακώνικη διάλεκτο (γλωσσικό ιδίωμα που μοιάζει με τα αρχαία Δωρικά), τον τσακώνικο χορό και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τους. Τα λιτά ήθη και έθιμα, οι ενδυμασίες και ο τρόπος ζωής, αποτελούν και σήμερα την ψυχή μιας ζωντανής παράδοσης.
Το Λεωνίδιο
Αποτελεί την πρωτεύουσα του Δήμου και είναι χτισμένο στην άκρη μιας μικρής και καταπράσινης, εύφορης κοιλάδας, κάτω από τις κορυφές των κόκκινων, απότομων βράχων. Αρχοντικά και παραδοσιακά σπίτια διατηρούνται σε καλή κατάσταση.
Άλλωστε, μεγάλο τμήμα του οικισμού έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός, στον οποίο κυριαρχεί η τσακώνικη αρχιτεκτονική, με δίπατα και τρίπατα σπίτια, πλακόστρωτες αυλές και χαγιάτια.
Αξίζει να περπατήσετε στην κωμόπολη για να δείτε τα πυργόσπιτα του «Τσικαλιώτη» και του «Πολύτιμου», όπως και τον Πύργο του «Χατζηρούδη» στο κέντρο του οικισμού. Κάθε καλοκαίρι πραγματοποιείται Φεστιβάλ Δημοτικών τραγουδιών και χορών της περιοχής.
Ξεχωριστές προτάσεις
Στην περιοχή φυτρώνουν σπάνια είδη χλωρίδας. Στη χαράδρα του Δαφνώνα και την Μονή Ελώνης (μοναστήρι κτισμένο μέσα στον κοκκινόβραχο με μοναδική θέα) θα δείτε μοναδικά φυτά και λουλούδια.
Το μοναδικό δάσος Δενδρόκεδρου στην Ευρώπη βρίσκεται επίσης στην περιοχή. Προϊόντα της περιοχής είναι και οι γνωστές Μελιτζάνες Λεωνιδίου, αλλά και το καλό μέλι. Για αξιοθέατα, αναζητήστε τους ανεμόμυλους της περιοχής, αλλά και το σημαντικό μοναστήρι του Αγίου Νικολάου Σίντζας, κτισμένο μέσα σε μια διπλή σπηλιά.
Ξεχωριστές εικόνες θα αντικρίσετε εάν βρεθείτε στο Λεωνίδιο το Πάσχα. Το έθιμο με τα αερόστατα που τηρούν οι κάτοικοι είναι πολύ όμορφο. Δεκάδες πολύχρωμα αερόστατα, χειροποίητες κατασκευές των κατοίκων που φωτίζονται με κεριά, ανεβαίνουν στον ουρανό και φωτίζουν την πόλη, μόλις ακουστεί το «Χριστός Ανέστη». Αξίζει να το δείτε!
Η πόλη της…ενέργειας
Μπορεί η Μεγαλόπολη να μην υπήρξε ποτέ τουριστικός προορισμός, ωστόσο κανείς δεν αντιλέγει ότι η οικονομία της Αρκαδίας οφείλει και θα οφείλει πάρα πολλά σε αυτή.
Μεγάλη ιστορία!
Το αρχαίο θέατρο της Μεγαλόπολης. Δεκάδες χρόνια τώρα, η δεύτερη σε σημασία πόλη της Αρκαδίας αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ενεργειακά κέντρα της χώρας μιας και η εκμετάλλευση των τεραστίων ποσοτήτων λιγνίτη μέσω των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, την έχει μετατρέψει σε κινητήρια δύναμη δεκάδων καθημερινών δραστηριοτήτων.
Η Μεγαλόπολη είναι κτισμένη σε πεδιάδα και απέχει 35 περίπου χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Τρίπολης.
Πού να πάτε, τι να δείτε
Αν νομίζετε ότι στη Μεγαλόπολη υπάρχει μόνο το τεράστιο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, μάλλον θα διαψευστείτε. Δείτε αναλυτικά στα «Αξιοθέατα».
Εύφορο κέντρο, ιστορικός τόπος
Η περιοχή της Τεγέας κατοικείται συνεχώς από την αρχαιότητα. Η πλούσια κοιλάδα και τα πολλά ιστορικά μνημεία, καθώς και η θέση της στο κέντρο του νομού, τη μετατρέπουν σε κομβικό σημείο αναφοράς.
Ο ναός της Αλέας Αθηνάς στην Τεγέα
Ο σημερινός Δήμος Τεγέας εκτείνεται στον ομώνυμο κάμπο. Με έδρα το χωριό Στάδιο και δημοτικά διαμερίσματα τα χωριά Αλέα, Επισκοπή, Κερασίτσα, Ρίζες, Λιθοβούνια, Μαγούλα, Βουνό, Μαυρίκι, Τζίβας, Καμάρι, Κάνδαλος, Στρίγκος και Ψηλή Βρύση, αποτελεί έναν ακόμα όμορφο προορισμό της Αρκαδίας.
Επιλογές
Η Τεγέα τα τελευταία χρόνια κάνει σημαντικά βήματα ανάπτυξης. Συμβολή και σημαντικό γεγονός για όλη την περιοχή, αποτελεί η Παμπελοποννησιακή Έκθεση (εμπορική και αγροτική έκθεση με πολλούς εκθέτες αλλά και χιλιάδες επισκέπτες) που πραγματοποιείται κάθε χρόνο.
Ιδιαίτερο γεγονός που αξίζει να δείτε, είναι το μεγάλο πανηγύρι της Τεγέας στο χώρο της παλιάς Επισκοπής, όπου κάθε δεκαπενταύγουστο συρρέουν χιλιάδες επισκέπτες. Το γλέντι και το κέφι απογειώνονται σε ένα γνήσιο τοπικό πανηγύρι της Πελοποννήσου με φαΐ, κρασί, μουσική και χορούς.
Μην ξεχάσετε να προμηθευτείτε τοπικά προϊόντα από την εύφορη γη της Τεγέας. Κρασί, κηπευτικά ποιότητας, αχλάδια, κεράσια και βύσσινα αποτελούν τη βασική παραγωγή της περιοχής. Επίσης, με βάση εξόρμησης την Τεγέα, μπορείτε να οργανώσετε τις εκδρομές σας τόσο προς τα ανατολικά, στα παραλιακά χωριά της Αρκαδίας, όσο και προς τους ορεινούς όγκους του Πάρνωνα και του Μαίναλου.
Η αρχόντισσα της Αρκαδίας…
Πόλη δυναμική, όμορφη, μοντέρνα, σπουδαίο εμπορικό κέντρο της Πελοποννήσου και συνάμα κομβικό σημείο όλης της περιοχής. Αυτή είναι με λίγα λόγια η ιστορική Τρίπολη.
Στο κέντρο της Αρκαδίας και της Πελοποννήσου
Το Μαλλιαροπούλειο Θέατρο, έργο του Τσίλερ.Τρίπολη… Η καρδιά της Αρκαδίας (γνωστή και με το όνομα Τριπολιτσά έως τα τέλη του 19ου αιώνα, διαδραμάτισε σπουδαιότατο ρόλο κατά τη διάρκεια της Επανάστασης) ζωντανεύει έντονα καθώς τα 165 χιλιόμετρα που χρειάζεται να διανύσουμε από την Αθήνα λιγοστεύουν ολοένα και περισσότερο και εμείς σκαρφαλώνουμε στα 650 μέτρα υψόμετρο απολαμβάνοντας παράλληλα τη δροσιά του Μαινάλου, του Αρτεμισίου και του Παρθενίου Όρους.
Φτάνοντας ακριβώς στο κέντρο της Πελοποννήσου, η όμορφη Τρίπολη, πρωτεύουσα του νομού Αρκαδίας, μας καλωσορίζει γλυκά και μας σιγοκλείνει πονηρά το μάτι, υποσχόμενη εκπλήξεις. Από πού ν’ αρχίσει κανείς…
Από τα ξεχωριστά πάρκα με τις πλατείες και τα νεοκλασικά κτίρια, από τους μοναδικούς πεζόδρομους που χαρίζουν ξεχωριστές στιγμές χαλάρωσης ή από την πολιτιστική κίνηση της πόλης; Όποια πάντως και αν είναι η επιλογή σας, η τελική εικόνα θα σας αποζημιώσει απόλυτα.
Πού να πάτε, τι να δείτε
Η Πλατεία του Άρεως με το επιβλητικό Δικαστικό Μέγαρο αποτελεί ένα ξεχωριστό σημείο αναφοράς για την πόλη. Το μνημείο των προκρίτων, ο επιβλητικός ανδριάντας του επαναστάτη Θεόδωρου Κολοκοτρώνη (στη βάση του φυλάσσονται τα οστά του μεγάλου οπλαρχηγού), αλλά και το καταπράσινο άλσος, από τη μία θυμίζουν την ιστορική παρακαταθήκη της πόλης και από την άλλη βοηθούν στο να ξεφύγει ο επισκέπτης από το άγχος και τους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας.
Συνεχίστε με τη θαυμάσια εκκλησία του Αγίου Βασιλείου (μητρόπολη της Τρίπολης), το σπίτι του ποιητή Κώστα Καρυωτάκη, τη Μαντζούνειο Δημόσια Βιβλιοθήκη με τους χιλιάδες τόμους βιβλίων, το Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο (κληροδότημα του Δημήτριου Αποστολόπουλου) και την πλατεία Πετρινού με το Μαλλιαροπούλειο Δημοτικό Θέατρο (κτίστηκε το 1910), δωρεά στην πόλη από τον ιατρό Ιωάννη Μαλλιαρόπουλο.
Τέλος, το αρχαιολογικό μουσείο της πόλης, σχεδιασμένο από τον Τσίλερ, με τα ευρήματα από όλη την Αρκαδία αλλά και το Πολεμικό Μουσείο (σε αναπαλαιωμένο νεοκλασικό κτίριο) με όπλα, κράνη, χειρόγραφα και φωτογραφικό υλικό από την Επανάσταση του 1821, το Μακεδονικό Αγώνα, τον Α’ Παγκόσμιο και τους Βαλκανικούς, αποτελούν εξαίσιες επιλογές επίσκεψης.
Η Τρίπολη, είναι έδρα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου καθώς και της Περιφέρειας Πελοποννήσου και έχει περίπου 40.000 κατοίκους.
Βάση εξόρμησης
Η πόλη μπορεί να αποτελέσει τη βάση εξόρμησής σας για χειμερινό τουρισμό σε ολόκληρη την ορεινή Πελοπόννησο, καθώς και έδρα σας για τις επισκέψεις σε πολλά σημαντικά μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους. Μια επιλογή επίσκεψης κοντά στην Τρίπολη είναι η Αρχαία Τεγέα που αποτέλεσε κατά την αρχαιότητα τη σημαντικότερη πόλη της Αρκαδίας.
Εδώ θα δείτε από κοντά ελάχιστα τμήματα από τον περίφημο ναό της Αλέας Αθηνάς, τα απομεινάρια από το Αρχαίο Θέατρο Τεγέας, την Ολυμπιακή Πλάκα, το Παντεγεάτικο Ηρώο, το κτίριο της πρώην Οικοκυρικής Σχολής, την εκκλησία της Επισκοπής, το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας με αντικείμενα και αγαλματίδια από την περιοχή και το Λαογραφικό Μουσείο Τεγέας (στο κτίριο της πρώην Οικοκυρικής Σχολής) με τις παραδοσιακές φορεσιές, τα γεωργικά εργαλεία και τις εικόνες από την επαγγελματική ζωή των κατοίκων.
Τέλος, τα ερείπια της αρχαίας Μαντίνειας και της αρχαίας Ασέας, καθώς και τα Μοναστήρια της Γοργοεπηκόου (Νεστάνη), Επάνω Χρέπας (με σημαντικές αγιογραφίες και σπουδαία βιβλιοθήκη) και Αγίου Νικολάου των Βάρσων αποτελούν επιπλέον επιλογές που δεν πρέπει να παραλείψετε. Και φυσικά το ταξίδι στις υπόλοιπες περιοχές του νομού ξεκινάει…
Γιορτές – Εκδηλώσεις
Το Φεστιβάλ Τρίπολης που πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι και περιλαμβάνει εκθέσεις, προβολές ταινιών και θεατρικές παραστάσεις από ομάδες της Ελλάδας και του εξωτερικού, καθώς και η επέτειο της απελευθέρωσης στις 23 Σεπτεμβρίου αποτελούν τις σημαντικότερες εκδηλώσεις της πόλης. Επίσης αξίζει το Τριπολιτσότικο Πάσχα με τρικούβερτο γλέντι και πολλά ψητά!
Στην καρδιά της Γορτυνίας
Ο δρόμος από Λαγκάδια προς Βυζίκι είναι όμορφος. Ακολουθήστε τον και βρεθείτε στα καταπληκτικά αρκαδικά τοπία, γύρω από τη Λίμνη (τεχνητή) του ποταμού Λάδωνα.
Βυζίκι, Σταυροδρόμι, Άκοβα
Βγαίνοντας από Λαγκάδια και πριν καταλήξουμε στην πρώτη κύρια στάση μας, περνάμε από το Σταυροδρόμι, όμορφο χωριό στη βόρεια πλευρά του φαραγγιού του Τουθόα στο οποίο αξίζει να επισκεφθούμε την εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.Από το Σταυροδρόμι η απόσταση προς Βυζίκι είναι δεν είναι δεκαπέντε λεπτά (βόρεια κατεύθυνση) μιας και τα δύο μέρη απέχουν κάτι παραπάνω από 4 χιλιόμετρα. Το Βυζίκι αποτελεί ένα κατάφυτο παραδοσιακό οικισμό που είναι κτισμένος στην πλαγιά λόφου και κατά τη Φραγκοκρατία διετέλεσε κέντρο της βαρονίας της Άκοβας γνωρίζοντας τεράστια ακμή.
Από εδώ θα επισκεφθούμε τα ερείπια του φράγκικου κάστρου της Άκοβας που κτίστηκε το 1248, πουλήθηκε το 1318 στους Ιωάννη Καντακουζηνό και Ανδρόνικο Παλαιολόγο, ενώ το 1458 καταλήφθηκε από το Μωάμεθ Β’ τον Πορθητή και καταστράφηκε, αλλά και τα ελάχιστα απομεινάρια από την αρχαία πόλη Θελπούσα.
Μάλιστα, αξίζει να αναφέρουμε ότι κάθε Αύγουστο πραγματοποιείται στο Βυζίκι το Φεστιβάλ της Άκοβας που περιλαμβάνει πολιτιστικές εκδηλώσεις, τοπικούς χορούς, παραδοσιακά συγκροτήματα κλπ.
Από Βυζίκι σε Τρόπαια – Ενάμιση μόλις χιλιόμετρο είναι η απόσταση που χωρίζει το Βυζίκι από τα Τρόπαια, την έδρα του δήμου Γορτυνίας. Τα Τρόπαια αποτελούν άλλο ένα γραφικό κομμάτι της Αρκαδίας, είναι κτισμένα στη θέση της αρχαίας Βερβίτσας και διαδραμάτισαν σπουδαίο ρόλο κατά τη διάρκεια της Επανάστασης μιας και οι κάτοικοί τους ήταν από τους πρωτοστάτες του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα.
Στα Τρόπαια αξίζει να επισκεφθούμε το πετρόκτιστο κτίριο του Δημοτικού Σχολείου (δωρεά του Ανδρέα Συγγρού), τις εκκλησίες των Αγίου Γεωργίου και Κοιμήσεως Θεοτόκου, ενώ βγαίνοντας από την κωμόπολη σε κοντινή απόσταση βρίσκεται η Τεχνητή Λίμνη του Λάδωνα με το πανέμορφο όσο και παρθένο τοπίο.
travelo.gr
Δημοσίευση σχολίου