Γιώργος Παπαηλιού :
Με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο της ΝΔ ασκείται πολιτική αντίστροφης αναδιανομής
Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Παπαηλιού, μιλώντας, κατά τη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο (19.2.2020), είπε μεταξύ των άλλων, τα εξής :
Ο επικοινωνιακός ορυμαγδός της κυβέρνησης και των φιλικών της μέσων μαζικής ενημέρωσης για (δήθεν) αύξηση των συντάξεων και συνεπώς για ενίσχυση του εισοδήματος όλων των συνταξιούχων δεν έχουν σχέση με όσα προτείνονται προς νομοθέτηση.
Η ΝΔ είχε εξαγγείλει την κατάργηση του Ν. 4387/2016 (του νόμου Κατρούγκαλου). Αντ΄ αυτού διατηρεί τον κορμό του και προβαίνει σε παραμετρικές αλλαγές που όμως έχουν σαφώς μονομερές και κατά συνέπεια μεροληπτικό πρόσημο προς όφελος μιάς μικρής μειοψηφίας και εις βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας των συνταξιούχων.
Η μείωση κατά 200 εκ. ευρώ της δαπάνης για συντάξεις του προϋπολογισμού 2020 σε σχέση με αυτόν του 2019 – ο υπουργός τη χαρακτήρισε θετική εξέλιξη !!! – και η κατάργηση της μόνιμης 13 ης σύνταξης αποδεικνύει των λόγων το αληθές.
Η κατάργηση της 13 ης σύνταξης συνιστά άμεση και δραστική περικοπή. Για τους χαμηλοσυνταξιούχους με συντάξεις των 500 ευρώ περικόπτεται μία ολόκληρη σύνταξη και για συνταξιούχους με μεγαλύτερες συντάξεις η περικοπή είναι αναλογική. Έτσι διαψεύδεται μία ακόμη εξαγγελία της ΝΔ περί διατήρησής της ή αντικατάστασής της με κάποιον άλλο μηχανισμό.
Η αύξηση των συντάξεων, μέσω της αύξησης των ποσοστών αναπλήρωσης, για όσους εργάζονται 30 χρόνια και πάνω και έχουν πολύ υψηλές αποδοχές αφορά μία μικρή μειοψηφία συνταξιούχων, αφού είναι γνωστό ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων δεν πρόκειται ποτέ να φθάσει τόσα χρόνια εργασίας και ασφάλισης.
Εξάλλου αυτές οι αυξήσεις συνδέονται με τις σχετικά πρόσφατες αποφάσεις τοτ ΣτΕ, ενώ εκκρεμεί και απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ που εκδικάστηκε με τη διαδικασία της πιλοτικής δίκης και αφορά διεκδικήσεις των συνταξιούχων για την περίοδο 2012-2018.
Καταργείται η σύνδεση του ύψους των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα, με συνέπεια να αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές για το 85 % των ελευθέρων επαγγελματιών με την αύξηση της κατώτατης κλίμακας κατά 20 %, από 185 σε 220 ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο, καταργείται η αναλογική και συνακόλουθα η δίκαιη κατανομή των ασφαλιστικών βαρών, αφού ο έχων εισόδημα 80.000 ευρώ καταβάλει την ίδια κατώτατη ασφαλιστική εισφορά με αυτόν που έχει εισόδημα 8.000 ευρώ. Πρόκειται για πολιτική αντίστροφης αναδιανομής.
Υπονομεύεται συνειδητά το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης προς όφελος των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Τα υψηλά εισοδήματα απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, προκειμένου τα αντίστοιχα ποσά να κατευθυνθούν στην ιδιωτική ασφάλιση.
Το ασφαλιστικό σύστημα συνδέεται άρρηκτα με την αγορά εργασίας, το είδος, τη σταθερότητα και τη διάρκεια των εργασιακών σχέσεων. Η πολιτική της ΝΔ, για απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, υπονόμευση της συλλογικής αυτονομίας και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, υποβάθμιση του ΣΕΠΕ, ενθάρρυνση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας, συνολικά οι παρεμβάσεις της κατά της μισθωτής εργασίας υπονομεύουν το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.
Στον αντίποδα, στο πλαίσιο της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ ενισχύεται το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα, με τη στήριξη της εργασίας, τη μείωση της ανεργίας, της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας, την επαναφορά της συλλογικής αυτονομίας, την επέκταση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων, την αύξηση του κατώτατου μισθού, την κατάργηση του υποκατώτατου, αλλά και την πρόταση νόμου για περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,5 % το 2020 και 7,5 % το 2021 που απορρίφθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ.
Δημοσίευση σχολίου