Οικία Γρηγορίου του Ε’ – Δημόσια Βιβλιοθήκη. Συνεχίζουμε τη γνωριμία μας με την όμορφη πόλη της Αρκαδίας. Σειρά έχει η επίσκεψή μας στο Εκκλησιαστικό Μουσείο στο σπίτι του Γρηγορίου του Ε’.
Γράφει η Αγγελίνα Παπαθανασίου
Κοντά στην πλατεία του ιστορικού χωριού της Δημητσάνας, ο επισκέπτης θα βρει το Εκκλησιαστικό Μουσείο Δημητσάνας, το οποίο στεγάζεται στην αναπαλαιωμένη οικία του Γρηγορίου του Ε’. Το μουσείο δημιουργήθηκε ύστερα από ιδέα και προτροπή του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Θεόφιλου.
Πρόκειται για μία διώροφη μονοκατοικία παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, στην οποία εκτίθενται εικόνες, άμφια, ιερά σκεύη, σταυροί, ευαγγέλια και άλλα εκκλησιαστικά αντικείμενα. Το υπόγειο της οικίας έχει μετατραπεί σε μικρό ναό, στον οποίο τιμάται ο Άγιος Γρηγόριος ο Ε’. Εδώ φυλάσσεται και η εξαίρετη εικόνα του Αγίου Γεωργίου, έργο αγιορείτικης τέχνης του 1808.
Μπαίνοντας στο Μουσείο, ο επισκέπτης συναντά σε πινακίδα την εξής επιγραφή: Εν τη οικία ταύτη εγεννήθη ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε’ απαγχονισθείς τη 10 Απριλίου 1821 εν Κωνσταντινουπόλει. Μία επίσκεψη στο Μουσείο αποτίει φόρο τιμής όχι μόνο στην εκκλησιαστική μας παράδοση, αλλά και στην πολυτάραχη ιστορία του Γένους μας στην πορεία του προς την απελευθέρωση, η οποία ποτίστηκε με βάσανα και αίμα.
Στη συνέχεια, θα επισκεφτούμε τη Δημόσια Βιβλιοθήκη της πόλης.
Η Βιβλιοθήκη Δημητσάνας ιδρύθηκε το 1764 από δυο μοναχούς, τον Αγάπιο Λεονάρδο και τον Γεράσιμο Γούνα. Αρχικά ήταν ιερατική σχολή, από την οποία στα χρόνια της Τουρκοκρατίας αποφοίτησαν πολλοί γνωστοί ιεράρχες του Γένους. Η Βιβλιοθήκη της Σχολής συγκαταλεγόταν ανάμεσα στις τέσσερις μεγαλύτερες που υπήρχαν τότε στην Ελλάδα, καθώς περιλάμβανε περίπου 5.000 τόμους. Είναι γνωστή με την επίσημη ονομασία «Δημόσια Βιβλιοθήκη και Μουσείο Ελληνικής Σχολής Δημητσάνας – Τοπικό Ιστορικό Αρχείο Γορτυνίας» και βρίσκεται στην πλατεία Αγίας Κυριακής με θέα στο φαράγγι του Λούσιου και τις ιστορικές μονές της περιοχής, όπου κάποτε βρίσκονταν τα παλαιά Διδακτήρια που αντικατέστησαν τη Σχολή της Δημητσάνας το 1845.
Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της Επανάστασης οι σελίδες των βιβλίων της βιβλιοθήκης χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή πυρομαχικών, συνεπώς σήμερα σώζονται μόνο 600 από τα σπάνια εκείνα βιβλία. Σήμερα, η βιβλιοθήκη διαθέτει περίπου 35.000 τόμους, πολλά χειρόγραφα, σπάνια έγγραφα (πατριαρχικά και φιρμάνια) και πολλά ενθύμια από τον Αγώνα του 1821. Στο μουσείο σώζονται τα οστά του Μητροπολίτη Παλαιών Πατρών Γερμανού μέσα σε ορειχάλκινη λάρνακα, τα οποία και μεταφέρθηκαν εκεί από την Πάτρα το 1930, καθώς είχε γεννηθεί στη Δημητσάνα. Εκτίθενται, επίσης, η σέλα του αλόγου του Παπαφλέσσα, προσωπογραφίες μεγάλων μορφών του Έθνους και μια λαογραφική συλλογή.
Η Βιβλιοθήκη Δημητσάνας τιμήθηκε το 1977 από την Ακαδημία Αθηνών για την προσφορά της με χρυσό μετάλλιο και δίπλωμα.
Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα
thematofylakes
Δημοσίευση σχολίου