Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Πάμε παραλία λόγω ζέστης - Ξεκινά η τέλεση της Θείας Λειτουργίας - Η Ελλάδα είναι από τις χώρες με τη χαμηλότερη διασπορά του ιού. - Άνοιγμα ή μη των Δημοτικών εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες




Καλό μεσημέρι σε όλες και όλους.
Α. Σε ό,τι αφορά την πορεία προς τη νέα κανονικότητα
Συνεχίζουμε με προσοχή και επαγρύπνηση την πορεία που μας πάει σταδιακά στην επανεκκίνηση της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας. Ήδη, από την περασμένη Δευτέρα επαναλειτουργούν πολλά από τα καταστήματα του λιανικού εμπορίου, καθώς και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών. Έχουν επιστρέψει στις δουλειές τους περίπου το 1/3 των εργαζομένων και των επιχειρήσεων που είχαν τεθεί σε αναστολή. Επέστρεψαν ταυτόχρονα στα θρανία τους οι μαθητές της Γ’ Λυκείου και συνεχίζουν, κάτω από τις νέες συνθήκες, τα μαθήματα.
Από αυτό το Σάββατο, αξιολογώντας τις μετεωρολογικές προβλέψεις για υψηλές θερμοκρασίες, τα επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά και την εισήγηση της Επιτροπής των Λοιμοξιολόγων, προχωρούμε στο άνοιγμα των 515 οργανωμένων παραλιών της χώρας. Θα υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες και θα ελέγχεται η εφαρμογή τους. Αυτό είναι ένα σημαντικό τεστ που πρέπει να περάσουμε με επιτυχία. Όλος ο κόσμος παρακολουθεί την Ελλάδα γιατί μέχρι σήμερα έχει επιδείξει υποδειγματική αντιμετώπιση της πανδημίας. Τώρα καλούμαστε να δείξουμε ότι, με κανόνες και ωριμότητα, μπορούμε και αυτό το Καλοκαίρι να απολαύσουμε τις ομορφιές της Πατρίδας μας με ασφάλεια. Αυτό θα είναι το καλύτερο διαβατήριο για την επανεκκίνηση όχι μόνο του εσωτερικού, αλλά κυρίως του εξωτερικού τουρισμού. Ας το σφραγίσουμε αυτό το Σαββατοκύριακο!
Από την Κυριακή ξεκινά η τέλεση της Θείας Λειτουργίας, καθώς και ιερών μυστηρίων στις εκκλησίες μας με την παρουσία πιστών. Πάντοτε βέβαια με σεβασμό στις συστάσεις των ειδικών για τον αριθμό των πιστών σε κάθε χώρο και τις αναγκαίες μεταξύ τους αποστάσεις.
Από τη Δευτέρα επιτρέπονται οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, καθώς και οι μετακινήσεις από και προς την Κρήτη. Την ίδια μέρα επανέρχονται στις τάξεις και οι μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου, αλλά και των Γυμνασίων. Τη Δευτέρα ανοίγουν τα ζωολογικά πάρκα και οι βοτανικοί κήποι, επαναλειτουργούν οι αρχαιολογικοί χώροι, ξεκινούν οι πρόβες και τα κινηματογραφικά γυρίσματα, πάντα με αυστηρούς κανόνες προστασίας. Είναι αυτονόητο -και δεν σταματάμε να το υπογραμμίζουμε- ότι η πορεία για τη νέα κανονικότητα ακολουθεί τους κανόνες ασφαλείας. Ασυνέπεια και εφησυχασμός, μπορεί να προκαλέσουν πισωγύρισμα. Και αυτό θα κόστιζε ακριβά σε όλη την κοινωνία, σε ολόκληρη τη χώρα.
Β. Για τη δημόσια υγεία.
Την στιγμή αυτή, καθώς η οικονομία βρίσκει σιγά σιγά το βηματισμό της, η Κυβέρνηση στρέφει το ενδιαφέρον της στην προστασία των εργαζομένων με μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχε με κοινωνικούς εταίρους και στελέχη του Υπουργείου Εργασίας, η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων του lock down, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει σε βάρος της υγείας των εργαζομένων, οι οποίοι επιστρέφουν στους χώρους της εργασίας κάτω από νέες, πιο δύσκολες, συνθήκες. Με αυτό το γνώμονα, ο Πρωθυπουργός έχει δώσει ως γενική κατεύθυνση τη χρήση τηλεργασίας όπου είναι δυνατόν, την παράταση της άδειας ειδικού σκοπού και την αναβάθμιση του ρόλου του γιατρού εργασίας.
Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι προσπάθειες για την αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ήδη, κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ έχουν ξεκινήσει τη διενέργεια τεστ σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αυξάνονται και γίνονται νέες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών. Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, σε τηλεδιάσκεψη που είχε με τους επικεφαλής των Νοσηλευτικών Υπηρεσιών από 12 νοσοκομεία αναφοράς, η κρίση του κορονοϊού έδωσε το έναυσμα για να αντιμετωπιστούν χρόνια προβλήματα του Συστήματος. Ολοκληρώθηκαν συνολικά 4.150 προσλήψεις, εκ των οποίων 495 ιατροί, 2.085 νοσηλευτές και 1.570 λοιπό υγειονομικό προσωπικό.
Γ. Για την επανεκκίνηση των μεταφορών και του τουρισμού
Η υγειονομική κρίση που προκλήθηκε από την πανδημία του κορονοϊού, άλλαξε την καθημερινότητά μας, τον τρόπο που κινούμαστε, τον τρόπο που μετακινούμαστε. Αυτό αναπόφευκτα προκαλεί πλήγμα στον τουρισμό και τις μεταφορές. Η Κυβέρνηση καταρτίζει συγκροτημένο σχέδιο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στον τουρισμό. Για να περιορίσουμε όσο γίνεται τις απώλειες κατά τη φετινή τουριστική περίοδο που θα είναι αναπόφευκτα μεγάλες. Για να το πετύχουμε αυτό, από νωρίς, πρώτη η Ελλάδα έθεσε το ζήτημα στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού δημοσίου διαλόγου.
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε κατ’ επανάληψη, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και σε Συνόδους Κορυφής, ότι η Ενιαία Αγορά έχει ως πυλώνα την ελεύθερη μετακίνηση προσώπων, η οποία αποτελεί μια από τις τέσσερις θεμελιώδεις ελευθερίες στις οποίες οικοδομήθηκε η Ε.Ε.. Συνεργαστήκαμε, τόσο με άλλες χώρες όσο και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να πετύχουμε ένα κοινό πλαίσιο -που δεν ήταν αυτονόητο- για τη σταδιακή εξομάλυνση των μεταφορών και του τουρισμού, με κοινούς κανόνες και κοινές προϋποθέσεις.
Χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρουσίασε το πλαίσιο κατευθυντήριων γραμμών και συστάσεων, εντάσσοντας σ’ αυτό προτάσεις για υγειονομικά και ταξιδιωτικά πρωτόκολλα, για εργαλεία ιχνηλάτησης, για κοινά χρηματοδοτικά εργαλεία, καθώς και μια πανευρωπαϊκή καμπάνια για την ανάδειξη της Ευρώπης ως παγκόσμιου τουριστικού προορισμού. Συνεκτικός κρίκος του πλαισίου είναι η αρχή της μη-διάκρισης, που διευκολύνει τη μετακίνηση μεταξύ χωρών και περιοχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με παρόμοια επιδημιολογικά χαρακτηριστικά και όχι με βάση τη γεωγραφική απόσταση ή το μέσο μεταφοράς. Και αυτό είναι μείζονος σημασίας, καθώς η Ελλάδα, χάρη στην ταχεία και αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας, είναι από τις χώρες με τη χαμηλότερη διασπορά του ιού.
Έχοντας τώρα στα χέρια της το κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο, η Κυβέρνηση είναι έτοιμη και θα παρουσιάσει το συνολικό σχέδιό της για την επανεκκίνηση του τουρισμού. Σας ενημερώνω ότι, ενόψει της απελευθέρωσης των διαπεριφερειακών μετακινήσεων από τη Δευτέρα, αύριο θα ανακοινωθούν λεπτομερώς τα υγειονομικά πρωτόκολλα που αφορούν τις αεροπορικές, τις ακτοπλοϊκές και τις οδικές μεταφορές. Έτσι, τόσο οι ταξιδιώτες όσο και οι επαγγελματίες του χώρου θα γνωρίζουν τους κανόνες που θα πρέπει να ακολουθούν.
Δ. Σε ό,τι αφορά τα μέτρα στήριξης εργαζόμενων και επιχειρήσεων:
Συγκροτήθηκε από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα -και θα είναι στη διάθεση των επιχειρήσεων μέσα στο Μάιο- το νέο Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19. Αποστολή του είναι η συμβολή στην επανεκκίνηση της οικονομίας, ενισχύοντας τη ρευστότητα των επιχειρήσεων. Για το σκοπό αυτό θα χορηγεί δάνεια για κεφάλαια κίνησης, με ευνοϊκούς όρους και μειωμένες εξασφαλίσεις σε μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις. Θα έχει -σε πρώτη φάση- ύψος 1 δισ. ευρώ έτσι ώστε να προκαλέσει συνολική μόχλευση ρευστότητας 3,5 δις. ευρώ. Δικαιούχοι είναι όλες οι επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων, την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες.
Στο μεταξύ ξεκίνησε την περασμένη Τρίτη, συνεχίζεται αύριο και θα ολοκληρωθεί της επόμενη εβδομάδα η καταβολή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε περίπου 90.000 επιχειρήσεις συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ. Το ποσό που εγκρίνεται για κάθε επιχείρηση εξαρτάται από τον αριθμό των εργαζόμενο. Ήδη μέχρι χθες ο συνολικός αριθμός οριστικοποιημένων αιτήσεων ήταν 36.453. Σημειώνεται ότι θα ακολουθήσει και δεύτερος γύρος επιστρεπτέας προκαταβολής, τον Ιούνιο με επιπλέον 1 δισ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ακόμη ότι:
– Παρατείνονται μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, η προθεσμία για την καταβολή -από πληττόμενες επιχειρήσεις, από εκμισθωτές που λαμβάνουν μειωμένο κατά 40% ενοίκιο και από εργαζομένους των οποίων η σύμβαση εργασίας τελεί σε αναστολή- των οφειλών τους προς την εφορία που έληξαν ή λήγουν εντός Μαΐου, καθώς και των ρυθμισμένων δόσεων που αντιστοιχούν στην περίοδο αυτή.
– Έχει παραταθεί έως την Κυριακή 24 Μαΐου η προθεσμία για όσους δικαιούχους δεν έχουν καταχωρήσει ακόμα IBAN για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 400 ευρώ για μακροχρόνια ανέργους. Υπενθυμίζεται ότι από τις 5 Μαΐου έχουν ξεκινήσει οι πληρωμές με τους δικαιούχους μακροχρόνια ανέργους να είναι 168.000.
– Έχει, επίσης, παραταθεί μέχρι τις 31 Μαΐου η δυνατότητα αγοράς πετρελαίου θέρμανσης με μειωμένο συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.
– Μέχρι αύριο μπορούν να υποβάλουν αίτηση για να πάρουν την ειδική ενίσχυση των 600 ευρώ οι δικαιούχοι επιστήμονες.
– Μέχρι την Κυριακή, μπορούν να υποβάλλουν δήλωση για να πάρουν την έκτακτη ενίσχυση των 800 ευρώ ειδικές κατηγορίες εργαζομένων όπως οικοδόμοι, φορτοεκφορτωτές, τουριστικοί συνοδοί, αποκλειστικοί νοσοκόμοι κ.ά., καθώς και μισθωτοί του τουριστικού-επισιτιστικού κλάδου, των οποίων το επίδομα ανεργίας έληξε τον Δεκέμβριο.
– Από την προσεχή Δευτέρα έως και τις 31 Μαΐου οι εργοδότες των επιχειρήσεων που θα παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή όλο τον Μάιο, πρέπει να υποβάλουν δηλώσεις, ώστε να καταβληθεί στους εργαζόμενους η αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ για τον τρέχοντα μήνα. Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που επαναλειτουργούν, θα λάβουν ειδική αποζημίωση 18 ευρώ για κάθε μέρα αναστολής της εργασίας τους.
Υπογραμμίζω, ότι υπογράφηκε, μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της εταιρείας «Άκτωρ» σύμβαση παραχώρησης του δικαιώματος εκμετάλλευσης της μαρίνας Αλίμου για 40 χρόνια έναντι τιμήματος 57,5 εκατ. ευρώ. Υπογραμμίζεται, ωστόσο, ότι τα συνολικά οφέλη του Δημοσίου υπερβαίνουν τα 177 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνουν το εφάπαξ καταβλητέο ποσό κατά την έναρξη της παραχώρησης, την ετήσια αμοιβή παραχώρησης και ποσοστό επί των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων της μαρίνας. 
Είναι προφανές ότι η εξέλιξη αυτή συνεισφέρει στην ανάδειξη της Αθηναϊκής Ριβιέρας, μετατρέποντας τη μαρίνα Αλίμου, σε ένα σύγχρονο κέντρο υποστήριξης του θαλάσσιου τουρισμού. Σημειώνεται ότι πρόκειται για την πρώτη παραχώρηση μαρίνας από το ΤΑΙΠΕΔ, στην οποία ο επενδυτής αναδείχθηκε με τη διαδικασία της ηλεκτρονικής δημοπρασίας.
Κλείνω την εισαγωγική μου τοποθέτηση, με μια αναφορά στη σημερινή, ιστορική ημέρα, για την Θράκη και τον Ελληνισμό. Συμπληρώνονται σήμερα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θράκης. Τιμούμε όσους αγωνίστηκαν για την Ελευθερία και στέλνουμε παντού το μήνυμα ότι τα κυριαρχικά μας δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτα.
Σας ευχαριστώ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας, με τη συνήθη πλέον ηλεκτρονική διαδικασία υποβολής των ερωτήσεών σας. Τις ερωτήσεις θα συντονίζει ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού κ. Γιώργος Ευθυμίου, τηρώντας αυστηρή σειρά προτεραιότητας.
Γ. ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ: Με δεδομένο ότι αύριο θα δημοσιευθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τις εσωτερικές μετακινήσεις, αυτό σημαίνει ότι από Δευτέρα θα επανεκκινήσουν και οι εσωτερικές αεροπορικές μετακινήσεις;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Θα υπάρχει σταδιακή επανεκκίνηση και των αεροπορικών μετακινήσεων. Όπως έχουμε πει θα υπάρχουν και οι μετακινήσεις προς την Κρήτη. Θα έχουμε κι ένα πλαίσιο και για τις οδικές μεταφορές, ιδίως αυτές που είναι μαζικές, π.χ. των ΚΤΕΛ. Αυτά θα ανακοινωθούν όλα στη λεπτομέρειά τους αύριο, προκειμένου όλοι να γνωρίζουν τους κανόνες που θα πρέπει να ακολουθούν.
ΑΙΜ. ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Πότε αναμένεται να υπάρξει οριστική απόφαση για την επαναλειτουργία των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων; Ισχύουν ακόμα, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, οι επιφυλάξεις που είχε εκφράσει ακόμη και ο Πρωθυπουργός;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Είχαμε πει από την αρχή – το είπε και ο Πρωθυπουργός στο μήνυμά του – ότι τα Δημοτικά Σχολεία έχει προγραμματιστεί ν’ ανοίξουν 1η Ιουνίου, εφόσον η πορεία της πανδημίας συνεχίσει να είναι καθοδική. Επομένως, παρακολουθούμε συνεχώς τα επιδημιολογικά δεδομένα και θα αναμένουμε σε εύθετο χρόνο την εισήγηση της Επιτροπής των ειδικών, προκειμένου να δράσουμε αναλόγως. Αυτή τη στιγμή προτεραιότητα είναι να κυλήσει ομαλά η επανέναρξη των μαθημάτων της Γ’ Λυκείου, να ξεκινήσουν από Δευτέρα τα μαθήματα στη Α’ και Β’ Λυκείου και τα Γυμνάσια. Θα αξιολογήσουμε τα δεδομένα, που αφορούν στο άνοιγμα ή μη των Δημοτικών σχολείων, από 1η Ιουνίου, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες.
ΣΤ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά, στις 25 Μαΐου αναμένεται να επιτραπεί η ελεύθερη μετακίνηση στη νησιωτική Ελλάδα και μια εβδομάδα μετά ν’ ανοίξει η εστίαση. Ποιο το σκεπτικό της απόφασης, με δεδομένο ότι εστίαση και τουρισμός είναι άμεσα συνδεδεμένα; Υπάρχει περίπτωση να μεταφερθεί μία εβδομάδα αργότερα η μετακίνηση στα νησιά, είτε μια εβδομάδα νωρίτερα το άνοιγμα της εστίασης;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Πηγαίνουμε προσεχτικά, βήμα-βήμα, το σχέδιο. Όπως έχουμε πει πολλές φορές, το σχέδιο, είναι αυτό που λέει η λέξη. Αξιολογείται συνεχώς και επαναπροσδιορίζεται. Αυτό συνεχίζουμε να κάνουμε καθημερινά. Οι συνθήκες αυτή τη στιγμή έχουν διαμορφωθεί έτσι, ώστε να προχωρούμε ανά εβδομάδα στο άνοιγμα συγκεκριμένων τομέων της οικονομικής και της κοινωνικής δραστηριότητας. Θα βλέπουμε τις εξελίξεις και αναλόγως θα σας ενημερώνουμε. Θυμίζω, ότι όσον αφορά τις οργανωμένες παραλίες, βλέποντας τις καιρικές συνθήκες και τις εισηγήσεις των ειδικών, προχωρούμε στο άνοιγμά τους από αυτό το Σαββατοκύριακο. Δεν περιμέναμε, για παράδειγμα, να το κάνουμε από τη Δευτέρα. Αναλόγως θα δούμε πώς εξελίσσονται τα πράγματα και θα προσαρμοζόμαστε.
ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα πακέτο με φοροελαφρύνσεις σε τουρισμό και εστίαση; Τελικά, πότε θ’ ανοίξει η εστίαση, 1η Ιουνίου ή νωρίτερα, γιατί εκφράζονται διαφορετικές απόψεις για το συγκεκριμένο ζήτημα.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Να ξεκινήσω από το δεύτερο: Δεν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Υπάρχει αυτό που είπαμε, υπάρχει ένα σχέδιο. Το σχέδιο από τη φύση του είναι δυναμικό, είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά, δεν θέλουμε να υπάρχουν αυτές οι εκτιμήσεις, περί διαφορετικών απόψεων. Είναι ένα σχέδιο το οποίο εξελίσσεται. Εφόσον επιτρέπουν οι συνθήκες κάτι να έρθει γρηγορότερα, όπως για παράδειγμα το άνοιγμα των παραλιών, το κάναμε. Αν κάτι χρειαστεί να πάει αργότερα, και αυτό θα το κάνουμε. Θα εξετάζουμε κάθε φορά, πώς εξελίσσεται η κατάσταση.
Όσον αφορά το πακέτο οικονομικής στήριξης, ο τουρισμός είναι όντως ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής οικονομίας, η εστίαση επίσης. Επομένως, είναι και τα δύο άμεσα συνδεδεμένα μεταξύ τους. Δεν θέλουμε αποσπασματικές λύσεις, θέλουμε ένα συνολικό συγκροτημένο σχέδιο και αυτό θα παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες. Θα περιλαμβάνει τα υγειονομικά πρωτόκολλα, θέματα που έχουν να κάνουν με τα ταξιδιωτικά πρωτόκολλα, θέματα εργασιακά και φυσικά θέματα οικονομικής στήριξης.
Δ. ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η Αντιπολίτευση και κατά κύριο λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, σας ασκεί κριτική για το πλαίσιο των οικονομικών μέτρων, που έχετε φέρει στο προσκήνιο. Για παράδειγμα, σήμερα το πρωί ο κ. Χαρίτσης ανέφερε ότι οι παρεμβάσεις της Κυβέρνησης είναι απολύτως ανεπαρκείς για να ανασχέσουν την οικονομική ύφεση. Τι απαντάτε;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Έχουμε εξηγήσει πολλές φορές, ότι όταν κανείς δεν ξέρει πότε θα τελειώσει η υγειονομική κρίση, δεν μπορεί να είναι σίγουρος ποτέ για τα χρήματα που θα χρειαστεί να στηρίξουν την οικονομική δραστηριότητα. Εκπονήσαμε ένα σχέδιο από τα μεγαλύτερα σε ύψος στην Ε.Ε. και το ξεδιπλώνουμε Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο. Και αν χρειαστεί, εδώ είμαστε να δούμε τι στήριξη θα παρέχουμε στην πραγματική οικονομία πέραν αυτών. Κρατούμε εφεδρείες για την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να έχουμε το ταχύτερο δυνατό την ποθητή ανάκαμψη. Δεν θα ήταν σώφρον να έχουμε ξοδέψει από την αρχή -από τον Μάρτιο- όλα τα χρήματα, που ζητούσε η Αξιωματική Αντιπολίτευση, και τώρα να μην ξέραμε τι να κάνουμε. Επίσης, έχει πολύ μεγάλη σημασία, πώς καλύπτει κανείς την απώλεια εσόδων τη στιγμή που έχουμε την αύξηση των δαπανών για τη στήριξη της οικονομίας. Γι’ αυτό δεν είχε ποτέ καμία απάντηση η Αξιωματική Αντιπολίτευση. Αντίθετα αγνοούσε το γεγονός ότι έχουμε απώλεια εσόδων κάθε μήνα, λόγω της αναστολής των ασφαλιστικών και των φορολογικών υποχρεώσεων και του γεγονότος ότι παραμένουν κλειστοί πολλοί τομείς της οικονομικής δραστηριότητας. Φαίνεται το ανακαλύπτει, εσχάτως, ο αντιπολιτευόμενος Τύπος, σήμερα.
Μ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ-ΕΙΡ. ΜΠΕΛΛΑ: Να περιμένουμε ανακοινώσεις για διακρατικές συμφωνίες στον τουρισμό; Τι θα περιλαμβάνουν; Θα ζητηθεί π.χ. τεστ κορονοϊού πριν από την επιβίβαση του ταξιδιώτη;
ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Προκρίνετε το μοντέλο των διακρατικών συμφωνιών και με παραδοσιακές αγορές όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία και η Γαλλία; Αν ναι, σε ποιο σημείο βρίσκονται οι σχετικές συζητήσεις;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Να πούμε κατ’ αρχάς -και είναι πάρα πολύ σημαντικό- ότι πλέον έχουμε ένα κοινό πλαίσιο κατευθυντήριων γραμμών και συστάσεων, που παρουσιάστηκε χθες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σκοπός μας είναι να το αξιοποιήσουμε στο έπακρο, όπως προχωρούμε στις επόμενες φάσεις αυτού του σχεδίου που ξεδιπλώνεται μέσα στους επόμενους μήνες. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Ταυτόχρονα, δεν σημαίνει ότι δεν εξετάζουμε το ζήτημα των διμερών συμφωνιών -για το ποιες μπορεί να είναι αυτές- ιδίως με χώρες εκτός της Ε.Ε.. Γιατί πιστεύουμε, ότι κανείς δεν επιθυμεί έναν κατακερματισμό στην κοινή αγορά. Ιδίως για αυτές τις χώρες θα ενημερωθείτε όταν θα παρουσιάσουμε το αναλυτικό μας σχέδιο τις επόμενες ημέρες.
ΕΛ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ: Υπάρχει ο χρόνος για διμερείς συμφωνίες στον τουρισμό, ώστε να μην πάει χαμένος ο Ιούλιος; Γιατί, προς το παρόν, κρίσιμες ευρωπαϊκές αγορές, όπως αυτή της Γερμανίας, λένε ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία με την Ελλάδα και άλλες, όπως η Ιταλία, λένε ότι δεν θα επιτρέψουν τέτοιες διαδικασίες.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Θέλω να επαναλάβω, για ακόμη μια φορά, ότι είναι ευτυχής συγκυρία για όλους τους Έλληνες ότι η Ελλάδα κατάφερε να αντιμετωπίσει με αυτή την επιτυχία την πρώτη φάση της πανδημίας, με λίγες απώλειες, σχετικά με άλλες χώρες. Με πολύ καλύτερη κατάσταση, όσον αφορά το επίπεδο των κρουσμάτων, χωρίς καμία σημαντική πίεση στο Σύστημα Υγείας, το οποίο φροντίσαμε να ενισχυθεί σημαντικά τόσο σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας όσο και σε προσωπικό. Ακριβώς επειδή έχουμε αυτή την προεργασία και αυτή την πολύ καλή εικόνα, όλο αυτό το διάστημα, είμαστε σε μια καλύτερη αφετηρία έναντι άλλων χωρών για να υποδεχτούμε αυξημένο αριθμό τουριστών, όχι μόνο του εσωτερικού, αλλά κυρίως του εξωτερικού. Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η άρση οποιωνδήποτε στρεβλώσεων υπάρχουν και η εξομάλυνση των μεταφορών. Έχουμε αυτό το πλαίσιο. Θα δούμε πώς θα λειτουργήσει το επόμενο διάστημα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Τις επόμενες ημέρες, θα σας παρουσιάσουμε το συνολικό μας σχέδιο. Θα έχουμε τουρίστες φέτος. Κανείς δεν ξέρει ποιος θα είναι ο αριθμός τους. Φυσικά δεν θα είναι το φετινό Καλοκαίρι ίδιο με το περσινό. Θα έχουμε ένα πλήγμα, αναπόφευκτα, λόγω της πανδημίας. Αλλά σκοπός είναι να περιορίσουμε, με τις ενέργειές μας, τις απώλειες στο μικρότερο δυνατό επίπεδο και να προετοιμαστούμε, ώστε από τώρα η χώρα μας να είναι φάρος, προκειμένου να έχουμε καλύτερη την επόμενη τουριστική περίοδο. Άρα, ναι, αυτή τη στιγμή δουλεύουμε γι’ αυτό, αλλά χτίζουμε πάνω στην πολύ καλή αντιμετώπιση της πανδημίας στην πρώτη φάση και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε.
Σ. ΡΙΣΤΟΦΣΚΑ: Μία ερώτηση για τον οδικό τουρισμό, που είναι ένα σημαντικό κομμάτι στη Βόρειο Ελλάδα, αλλά και για τους τουρίστες από τις βαλκανικές χώρες, που θέλουν να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα. Θα πρέπει οι επισκέπτες να έχουν κάνει τεστ πριν το ταξίδι τους στην Ελλάδα; Τα χερσαία σύνορα πότε θα ανοίξουν; Σύμφωνα με την τελευταία Κ.Υ.Α. τα σύνορα με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία είναι κλειστά μέχρι αύριο.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Θα υπάρξουν οι αναγκαίες ανακοινώσεις, ώστε όλοι οι ταξιδιώτες να γνωρίζουν έγκαιρα τι πρόκειται να συμβεί και πού μπορεί να μετακινηθούν και πού όχι. Σε ό,τι αφορά γενικά για τα πρωτόκολλα και τα ζητήματα του συνεκτικού σχεδίου για τον τουρισμό που σας είπα, θα πρέπει να περιμένετε λίγες ημέρες για να έχετε συνολικές απαντήσεις.
Κ. ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ: Χιλιάδες επιχειρήσεις που εξέρχονται από την καραντίνα προχωρούν στην εφαρμογή του μέτρου της εκ περιτροπής εργασίας. Το πρόγραμμα SURE, όπως μαθαίνουμε, θα προβλέπει τη μερική αναπλήρωση των μισθολογικών απωλειών. Το Κράτος θα μπορέσει να εγγυηθεί για το σύνολο του μισθού των εργαζομένων, έστω των πιο χαμηλόμισθων;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Έχουμε σχεδιάσει ένα πρόγραμμα, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί σε μεγάλο μέρος από τα κοινοτικά κονδύλια του προγράμματος SURE. Θα στηρίξει, όχι μόνο ασφαλιστικές και φορολογικές επιβαρύνσεις, αλλά και μισθολογικό κόστος, προκειμένου οι απώλειες -που ενδεχομένως να υπάρξουν- να είναι οι μικρότερες δυνατές, πάντα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων που υπάρχουν σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο. Αυτό μπορούμε να εγγυηθούμε. Ταυτόχρονα θα προχωρήσουμε, όσο μπορούμε πιο γρήγορα, στη διαμόρφωση των συνθηκών που θα βοηθήσουν ώστε η επανεκκίνηση της οικονομίας να είναι γρήγορη και να απορροφηθεί οποιοσδήποτε αναπόφευκτος κραδασμός, που προήλθε από την πανδημία.
Ν. ΑΡΜΕΝΗΣ: Οι μετακινήσεις στα νησιά του Αργοσαρωνικού, θα επιτραπούν από τις 25 Μαΐου ή από την ερχόμενη Δευτέρα, 18 του μήνα;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Οι μετακινήσεις στα νησιά αυτά που ρωτάτε, θα είναι στο πλάνο της 25ης Μαΐου και όχι στις 18.
Π. ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Υπάρχουν πληροφορίες ότι οι πιθανότητες είναι πλέον περισσότερες να μην ανοίξουν τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία. Τι άλλαξε από τον αρχικό σχεδιασμό μέχρι σήμερα;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Τίποτα. Παραμένει σχεδιασμός. Και όπως είπα στις προηγούμενες απαντήσεις μου, αυτό το σχέδιο είναι δυναμικό, εξελίσσεται και ανάλογα με την εξέλιξη που θα έχουμε στο πεδίο, δηλαδή την εξέλιξη της πανδημίας, θα είμαστε σε θέση να ανακοινώνουμε κάθε φορά τις αποφάσεις μας.
ΣΠ. ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Τι θα ισχύσει με τα Λύκεια; Γιατί αρκετοί διευθυντές διαβεβαιώνουν τους γονείς ότι δεν θα υπάρξει κάμερα στην αίθουσα.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Για όλα αυτά τα θέματα απάντησε, χθες, η κυρία Κεραμέως στη Βουλή και εγώ με αναλυτική μου ανακοίνωση, και σας παραπέμπω σε αυτές.
ΧΡ. ΚΟΣΕΛΟΓΛΟΥ: Η Ελλάδα θα δέχεται τουρίστες αναγκαστικά με τεστ 72 ώρες πριν την άφιξή τους και πώς θα προετοιμάσετε τα νησιά για τον τουρισμό; Σκέφτεστε τη μίσθωση ξενοδοχείων καραντίνας στα νησιά ή την αποστολή τεστ κορονοϊού; Τέλος, πότε πιστεύετε ότι θα έρθει η πρώτη πτήση από το εξωτερικό στη χώρα μας;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Τουρισμός σε καραντίνα, δεν υπάρχει. Επομένως, αυτό που κάνουμε είναι να έχουμε σκεφτεί όλα τα υγειονομικά και ταξιδιωτικά πρωτόκολλα, τον σχεδιασμό των ζητημάτων που σχετίζονται με την απασχόληση και των ζητημάτων που σχετίζονται με την οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Και αυτά θα ανακοινωθούν όλα μαζί.
Κ. ΠΑΠΑΧΛΙΜΙΤΖΟΣ: Τι απαντά η Κυβέρνηση στον Ταγίπ Ερντογάν, που χαρακτήρισε την Ελλάδα και τις περιφερειακές συμμάχους της ως εχθρικές δυνάμεις και δυνάμεις του κακού;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Η προκλητικότητα σταματά στην αποφασιστικότητα. Το δείξαμε αυτό τέλος Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου και θα το κάνουμε πάντα. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να διαφυλάξουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Όπλα μας είναι πάντα ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, οι σύμμαχοί μας, που είναι πάντα δίπλα μας και η δυνατότητά μας για να κάνουμε ό, τι χρειαστεί, για να διαφυλάξουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Από εκεί και πέρα, προσδοκούμε να σταματήσει αυτή η ρητορεία και να σεβαστεί η Τουρκία τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου και τους κανόνες καλής γειτονίας.
Ν. ΑΡΜΕΝΗΣ: Ειδική ερώτηση για τον Αθλητισμό και τα ομαδικά αθλήματα, τα κλειστά γυμναστήρια. Πότε θα επιτραπούν οι προπονήσεις για αθλητές και αθλούμενους σε κλειστές και ανοιχτές αθλητικές εγκαταστάσεις;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Αυτό είναι στον προγραμματισμό που έχει αναγγελθεί από τον αρμόδιο Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αυγενάκη και θα υπάρξουν και νεότερες ανακοινώσεις σήμερα.
ΓΑΒ. ΣΕΡΕΤΗΣ: Πέραν της γενικής εισαγωγικής σας τοποθέτησης, πώς σχολιάζει η Κυβέρνηση τη θέση που εξέφρασε χθες, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφορικά με το αναμενόμενο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πολυεπίπεδη αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας; Σε ποια σημεία υπάρχει διαφορετική άποψη της Ελλάδας, αν υπάρχει; Αλλάζει αυτή η εξέλιξη τις θέσεις, με τις οποίες προσέρχεται η Κυβέρνηση, ενόψει της διαπραγμάτευσης, κυρίως για το Ταμείο Ανασυγκρότησης και για το πρόγραμμα SURE;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Βλέπουμε ότι τα περισσότερα στοιχεία από αυτά που εμείς έχουμε θέσει στο τραπέζι, έχουν γίνει αποδεκτά. Επομένως, ναι, στα σημεία που μπορεί ενδεχομένως να υπάρχει κάποια απόκλιση, θα συνεχίσουμε με συζητήσεις. Δεν πρέπει να χάνουμε, όμως, τη μεγάλη εικόνα. Η μεγάλη εικόνα είναι ότι έχουμε ένα πλαίσιο για τον τουρισμό, που δεν ήταν αυτονόητο. Είναι ένα πλαίσιο που ευνοεί χώρες με χαμηλή διασπορά του ιού, όπως είναι η Ελλάδα. Και στα υπόλοιπα θέματα, εκεί που υπάρχουν καθυστερήσεις -και υπάρχουν τέτοιες καθυστερήσεις και στο πρόγραμμα SURE και στο πρόγραμμα που έχει να κάνει με την οριστικοποίηση των παραμέτρων του Ταμείου Ανάκαμψης- πάντα θα πιέζουμε για περισσότερη Ευρώπη και για κοινές λύσεις στα κοινά προβλήματα.
ΣΤ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Υπάρχουν οικονομικές εφεδρείες τέτοιες, ώστε να στηρίξετε και εκείνους τους ξενοδόχους που θα προτιμήσουν να μην ρισκάρουν και να ανοίξουν;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Δεν θέλουμε να στείλουμε σε κανέναν αντικρουόμενα μηνύματα. Είναι σαφές ότι ένα συνολικό σχέδιο θα πρέπει να προσλαμβάνεται έτσι από όλους τους συμμετέχοντες. Πρέπει όλοι να πειστούν, όχι μόνο ότι θα αρθεί η απαγόρευση για να ανοίξουν τα ξενοδοχεία τους ή τα εποχικά τους καταλύματα ή οποιαδήποτε άλλη εποχική δραστηριότητα που σχετίζεται με τον τουρισμό, αλλά να κατανοήσουν ότι θα έχουν και τον τζίρο που θα ευνοεί αυτή τη δραστηριότητα, την οποία θα θέσουν ξανά σε λειτουργία. Φροντίζουμε ώστε να υπάρχει η διασφάλιση ότι όλοι θα καταλάβουν ότι είναι προς το συμφέρον τους να ξεκινήσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, έστω με κάποιους μήνες καθυστέρηση, από ό,τι είχαν συνηθίσει να κάνουν κάθε χρόνο.
ΧΡ. ΚΟΣΕΛΟΓΛΟΥ: Ένα μήνυμα στον λογαριασμό του Διευθυντή Επικοινωνίας του Προέδρου Ερντογάν για την Αγία Σοφιά, ήταν η αφορμή, ώστε ο τουρκικός Τύπος να ερμηνεύσει το μήνυμα ότι η Αγία Σοφιά πρόκειται να ανοίξει ως μουσουλμανικό τέμενος. Εικάζουν ότι αυτό μπορεί να γίνει την 29η Μαΐου, ημέρα της Άλωσης της Πόλης. Πώς το σχολιάζετε;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Έχουμε πει, πολλές φορές, ότι δεν πρέπει αυτή η ρητορεία να συνεχίζεται και πρέπει να γίνεται απόλυτος σεβασμός των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου από τη γειτονική χώρα. Γνωρίζουμε όλοι τη σημασία της Αγιά Σοφιάς και την ανάδειξή της ως ένα μνημείο πολιτιστικό της ανθρωπότητας. Επομένως, περιμένουμε από την Τουρκία να σεβαστεί όλο αυτό το πλαίσιο.
Σας ευχαριστώ πολύ.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS