Γιώργος Παπαηλιού :
Η ιδιοκτησιακή λογική που έχει η ΝΔ για το κράτος εκτείνεται και στην συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξάρτητη δικαστική λειτουργία
Η ΝΔ επιχειρεί να συγκαλύψει το σκάνδαλο «Νοβάρτις» : Δημιουργεί μία νοσηρή ατμόσφαιρα, χωρίς να ενδιαφέρεται για την αλήθεια, παρά μόνον για την αποκόμιση πολιτικού οφέλους.
H συντηρητική-νεοφιλελεύθερη οπτική της ΝΔ αποτυπώνεται στις διατάξεις που άπτονται της οικονομίας, της κοινωνικής διαστρωμάτωσης, της ισότιμης ή μη αντιμετώπισης των πολιτών, αλλά και σε αυτές που συνδέονται με τη φιλοσοφία του ποινικού δικαίου και του σκοπού της ποινής
Η κυβέρνηση αρνείται να δεσμευτεί ότι θα εξακολουθήσει να υφίσταται καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας
Η κυβέρνηση εμμένει στη μη άρση της αναστολής του δικαιώματος έκτισης της ποινής μέσω κοινωφελούς εργασίας, διότι έχει τιμωρητική φιλοσοφία για τη λειτουργία και το σκοπό της ποινής, και όχι σωφρονιστική, επανακοινωνικοποίησης του καταδικασθέντος και αξιοποίησής της προς όφελος του κοινωνικού συνόλου
Επειδή η εξαπάτηση της κοινής γνώμης για τις αποφυλακίσεις κρατουμένων συνεχίζεται, επαναλαμβάνω το αίτημα που υπέβαλα προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης ενώπιον της Επιτροπής, να προβεί, ενώπιον ολομέλειας της Βουλής, σε διευκρίνιση βάσει ποιού νομοθετικού πλαισίου αποφυλακίστηκε ο συγκεκριμένος κρατούμενος.
Οφείλει να αποκαταστήσει την αλήθεια.
Είναι θέμα ηθικής-πολιτικής τάξεως.
Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Παπαηλιού, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την «ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία οδηγιών και άλλες διατάξεις», είπε, μεταξύ των άλλων, τα εξής :
1) Η Δικαιοσύνη βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης, όχι λόγω της συζήτησης του υπό κρίση νομοσχεδίου, αλλά λόγω άλλων ενεργειών της κυβέρνησης.
Η δήλωση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ για μία εν εξελίξει δίκη, ενώ επίκειτο η έκδοση απόφασης από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Κακουργημάτων (και ανεξαρτήτως της άποψης που μπορεί να έχει και να διατυπώσει κάποιος για την αγόρευση και τη στάση της Εισαγγελέως της έδρας) δείχνει έλλειψη σεβασμού προς το κράτος δικαίου και προς την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και ταυτόχρονα αποδεικνύει ότι η ιδιοκτησιακή λογική που έχει η ΝΔ για το κράτος εκτείνεται και στην συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξάρτητη δικαστική λειτουργία.
Είναι γνωστό, ότι η ΝΔ επιχειρεί να συγκαλύψει το σκάνδαλο «Νοβάρτις», μετατρέποντάς το σε υπόθεση Παπαγγελόπουλου-σκευωρίας ΣΥΡΙΖΑ. Βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση για διεύρυνση-επέκταση του κατηγορητηρίου, επειδή από τη μέχρι τώρα διαδικασία φαίνεται να διαπιστώνεται ότι δεν στοιχειοθετούνται αδικήματα εις βάρος του πρώην αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης. Η ΝΔ, «δεν δίνει δεκάρα» για το κύρος της Δικαιοσύνης, την αξιοπρέπεια των δικαστικών λειτουργών και το σεβασμό του οποίου η Δικαιοσύνη πρέπει να τυγχάνει από τον ελληνικό λαό, παραβιάζει κανόνες, συκοφαντεί και εμπλέκει δικαστικούς λειτουργούς στην υπόθεση, εν ολίγοις δημιουργεί μία νοσηρή ατμόσφαιρα, χωρίς να ενδιαφέρεται για την αλήθεια, παρά μόνον για την αποκόμιση πολιτικού οφέλους.
2) Το υπό κρίση νομοσχέδιο περιλαμβάνει σειρά κυρώσεων οδηγιών, το μνημόνιο διοικητικής συνεργασίας με την Κύπρο και επιπροσθέτως διαφόρων ειδών διάσπαρτες και αποσπασματικές διατάξεις που αφορούν θέματα του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Πρόκειται για νομοσχέδιο που δεν έχει κεντρική ιδέα-«αρχή».
Οι διάσπαρτες και αποσπασματικές διατάξεις μπορεί να μην αφορούν θέματα μείζονος σημασίας. Όμως και σε αυτά τα μικρά, καθημερινά θέματα αποτυπώνεται μία αντίληψη που δείχνει συγκεκριμένο πολιτικό προσανατολισμό. Δείχνει πώς η ΝΔ, η συντηρητική-νεοφιλελεύθερη παράταξη «διαβάζει» τα πράγματα και προκρίνει λύσεις.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι οδηγίες (ο τρόπος ενσωμάτωσης των οδηγιών), οι διάσπαρτες και αποσπασματικές διατάξεις που εισάγονται προς ψήφιση συνδέονται με ένα νήμα, που διατρέχει και χαρακτηρίζει το σκεπτικό τους. Αυτό έχει συντηρητικό πρόσημο και το διαφοροποιεί από μία άλλη προσέγγιση των πραγμάτων, που μπορεί να χαρακτηρισθεί «ανοιχτή», μεταρρυθμιστική, προοδευτική. Έτσι η συντηρητική-νεοφιλελεύθερη οπτική αποτυπώνεται στις εισαγόμενες διατάξεις, τόσο σε αυτές που άπτονται της
οικονομίας, της κοινωνικής διαστρωμάτωσης, της ισότιμης ή μη αντιμετώπισης των πολιτών, όσο και σε αυτές που συνδέονται με τη φιλοσοφία του ποινικού δικαίου και του σκοπού της ποινής.
Ενδεικτικά :
Προβληματικές είναι οι διατάξεις για την έννοια της τρομοκρατικής ομάδας και για την οργάνωση ή διευκόλυνση ταξιδιών «με σκοπό … την τέλεση τρομοκρατικού εγκλήματος».
Με στόχο την αποσυμφόρηση των ποινικών δικαστηρίων, εισάγονται διατάξεις, με τις οποίες «παραγράφεται το αξιόποινο» και «παύει η ποινική δίωξη» για υποθέσεις που εκκρεμούν και προβλέπεται ποινή φυλάκισης έως 1 χρόνο ή χρηματική ποινή ή παροχή κοινωφελούς εργασίας και παραγράφονται και δεν εκτελούνται επιβληθείσες ποινές, φυλάκισης έως 6 μήνες, χρηματικές ποινές ή ποινές παροχής κοινωφελούς εργασίας.
Όμως από την παραγραφή και την παύση της ποινικής δίωξης εξαιρούνται αδικήματα, όπως η διατάραξη πλειστηριασμών. Δηλαδή, η αποσυμφόρηση των δικαστηρίων γίνεται με τρόπο που δ ε ν περιλαμβάνει πράξεις, οι οποίες αφορούν ευθέως την προστασία της πρώτης κατοικίας. Και εν προκειμένω η συγκεκριμένη εξαίρεση δεν μπορεί να αποσυνδεθεί από την κυβερνητική απόφαση, η σταδιακή επαναλειτουργία των δικαστηρίων να εκκινήσει με υποθέσεις που διευκολύνουν τις τράπεζες και τα funds και «ανοίγουν» το δρόμο σε πλειστηριασμούς. Αυτή πρέπει να συνδεθεί και με την κυβερνητική άρνηση να θεσμοθετηθεί ένα νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, αφού δοθεί παράταση της εν ισχύει προστασίας τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους, χρονικό διάστημα εντός του οποίου η πρώτη κατοικία θα προστατεύεται από το σημερινό καθεστώς. Η παράταση που δόθηκε ολίγων εβδομάδων είναι ανεπαρκέστατη και βέβαια η κυβέρνηση αρνείται να δεσμευτεί ότι θα εξακολουθήσει να υφίσταται καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας.
Η κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίζει ότι όλοι οι πολίτες θα απολαμβάνουν το συνταγματικό δικαίωμα να έχουν αποτελεσματική πρόσβαση στη δικαιοσύνη. Η πρόβλεψη για το ανώτατο όριο των πενήντα ομοδίκων σε δικόγραφο κοινής αίτησης ακύρωσης αποτελεί εμπόδιο, περιορίζει εκ των πραγμάτων τη δυνατότητα ιδιαίτερα (για) τους οικονομικά αδύναμους πολίτες να προσφύγουν στη δικαιοσύνη λόγω του υψηλού κόστους που αυτή έχει. Δηλαδή συμβαίνει ό,τι και με την υποχρέωση καταβολής δικαστικού ενσήμου κατά την εκδίκαση αναγνωριστικών αγωγών
Είναι αναγκαία η επέκταση των εισοδηματικών κριτηρίων βάσει των οποίων δικαιούνται οι πολίτες να υπαχθούν στο καθεστώς νομικής προστασίας. Δηλαδή, να επεκταθεί ακόμη περισσότερο η δυνατότητα σε ευπαθείς ομάδες, ευάλωτα άτομα, ανθρώπους που έχουν την ανάγκη να έχουν συνήγορο υπεράσπισης, αλλά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να το πράξουν. Οι σημερινές συνθήκες με την καταιγίδα περικοπών, μείωσης μισθών, επισφαλών μορφών εργασίας, απολύσεων, ανεργίας, συνεχιζόμενης υπερχρέωσης που αντιμετωπίζουν και θα αντιμετωπίσουν τα οικονομικά ασθενή στρώματα επιβάλλουν τη διεύρυνση της νομικής βοήθειας για τους πολίτες που μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτήν.
3) Η παροχή κοινωφελούς εργασίας ως κύριας (αυτοτελούς) ποινής, έτσι όπως προβλέπεται στο νέο ποινικό κώδικα, έχει ανασταλεί. Η κυβέρνηση εμμένει στη μη άρση της αναστολής του δικαιώματος έκτισης της ποινής μέσω κοινωφελούς εργασίας, διότι έχει τιμωρητική φιλοσοφία για τη λειτουργία και το σκοπό της ποινής, και όχι σωφρονιστική, επανακοινωνικοποίησης του καταδικασθέντος και αξιοποίησής της προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.
4) Η πρόσφατη αποφυλάκιση κρατουμένου-παιδεραστή που εξέτιε πολυετή ποινή, παρουσιάστηκε από τα συστημικά μέσα ενημέρωσης (ουσία παραπληροφόρησης) ως αποφυλάκιση βάσει του Ν. 4322/2015 (του νόμου «Παρασκευόπουλου»), σε πλήρη ταύτιση με όσα η ΝΔ και πριν τις εκλογές και στη συνέχεια διακινούσε και εξακολουθεί να διακινεί. Αυτό δεν ισχύει, είναι ψευδές, αφού η κυβέρνηση της ΝΔ τον έχει καταργήσει.
Επειδή η εξαπάτηση της κοινής γνώμης συνεχίζεται, επαναλαμβάνω το αίτημα που υπέβαλα προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης ενώπιον της Επιτροπής, να προβεί, ενώπιον ολομέλειας της Βουλής, σε διάψευση και περαιτέρω σε διευκρίνιση βάσει ποιού νομοθετικού πλαισίου αποφυλακίστηκε ο συγκεκριμένος κρατούμενος.
Οφείλει να αποκαταστήσει την αλήθεια.
Είναι θέμα ηθικής-πολιτικής τάξεω
Δημοσίευση σχολίου