Καμία λογική για την κατάργηση της τηλεθέρμανσης Μεγαλόπολης που θα επιφέρει αύξηση κόστους 220%
Με επίκαιρη ερώτησή του στη Βουλή, στον Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ανέδειξε για ακόμη μια φορά το θέμα για την τηλεθέρμανση Μεγαλόπολης.
Βασικά σημεία της ομιλίας:• Κύριε Υπουργέ, το θέμα της τηλεθέρμανσης το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά. Το εντάξαμε το 2014. Το απένταξε όταν ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ το πρώτο εξάμηνο. Μετά χρειάστηκε να έρθει πάλι η Νέα Δημοκρατία για να το εντάξει. Και τώρα το έργο αυτό απεντάχθηκε γιατί ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί να προχωρήσει.
• Η απόφαση αυτή είναι προβληματική και υπάρχουν τρία θέματα, με στοιχεία.
• Πρώτο θέμα είναι της λογικής: Νομίζω ότι είστε λογικός άνθρωπος. Υπάρχει μια υφιστάμενη δομή στη Μεγαλόπολη. Τη σταματάμε. Αυξάνουμε το κόστος στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις με το φυσικό αέριο φτιάχνοντας μια νέα μονάδα θερμότητας και δεν τη συνδέουμε την τηλεθέρμανση με την «Μονάδα 5», που θα λειτουργεί για τα επόμενα τριάντα χρόνια να μειώσουμε το κόστος.
• Δεύτερον θέμα είναι το περιβάλλον: Κατανοείτε ότι με την ξεχωριστή επί πλέον χρήση φυσικού αερίου για την θέρμανση είτε του λέβητα τηλεθέρμανσης είτε μελλοντικά με απ’ ευθείας χρήση φυσικού αερίου θα αυξηθεί πάρα πολύ η εκπομπή του διοξειδίου του άνθρακα.
• Τρίτο θέμα είναι η οικονομία: Εγώ σας δίνω, με βάση μελέτη, δύο αριθμούς. Στην υφιστάμενη υποδομή, δηλαδή αν πάμε στην «Μονάδα 5» και συνδέσουμε εκεί την τηλεθέρμανση, θα έχουμε κόστος θέρμανσης στα 45 ευρώ τη μεγαβατώρα. Αν πάμε με το φυσικό αέριο θα πάμε στα 90 με 100 ευρώ τη μεγαβατώρα και παραπάνω.
• Τα Ερωτήματα είναι ξεκάθαρα: Γιατί προκαλείτε όλη αυτή τη διαδικασία η οποία θα είναι αντιεπενδυτική; Γιατί κάποιοι ενώ θέλουμε χαμηλό κόστος ενεργειακό για να έρθουν κάποιοι στη μεταλιγνιτική εποχή στη Μεγαλόπολη να επενδύσουν, εμείς το αυξάνουμε. Και βεβαίως, για τους κατοίκους θα είναι μια πολύ δύσκολη στιγμή όταν θα καταβάλλουν το αυξημένο κόστος θέρμανσης από την κατάργηση της τηλεθέρμανσης.
• Εμείς έχουμε πρόταση για όλα αυτά, και σας προτείνουμε να τα κάνετε πράξη. Προτείνουμε τη δημιουργία Μονάδων Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης, τα γνωστά ΣΗΘΥΑ. Όχι μόνο θα λύσει το πρόβλημα της θέρμανσης, αλλά θα προσφέρει και δυνατότητα φθηνής ενέργειας που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στις επιχειρήσεις του μεταποιητικού και αγροδιατροφικού τομέα.
• Ερωτώ και πάλι κ. Χατζηδάκη - σε αυτά τα τρία επιχειρήματα η Κυβέρνηση τι λέει; Χρειάζεται μία μελέτη εάν η τηλεθέρμανση συμφέρει με φυσικό αέριο για τους πολίτες της Μεγαλόπολης ή είναι πιο συμφέρουσα για όλους να συνδεθεί με τη μονάδα 5 της ΔΕΗ. Σύμφωνα με τα στοιχεία η μεταβολή του τρόπου παροχής θέρμανσης στην υφιστάμενη υποδομή τηλεθέρμανσης με αέριο θα αυξήσει το κόστος από 45 ευρώ τη μεγαβατώρα σήμερα σε 90 με 100 ευρώ και αυτό θα ξεπεράσει τα 120 ευρώ όταν θα μετατραπεί το δίκτυο τηλεθέρμανσης σε δίκτυο παροχής φυσικού αερίου.
Στην συνέχεια ο υπουργός κ. Χατζηδάκης ανάμεσα σε άλλα στην απάντησή του είπε ότι η μη συνεχής λειτουργία της σύγχρονης «μονάδας 5» φυσικού αερίου στο μέλλον ενδέχεται να δημιουργεί προβλήματα στην τηλεθέρμανση και για αυτό επιλέγεται το δίκτυο φυσικού αερίου.
• Το ότι δεν θα δουλεύει όλον το χρόνο η μονάδα 5, δεν το έχω ξανακούσει. Είμαι ειλικρινής. Είναι η πρώτη φορά που είναι στον διάλογο και πραγματικά θα το ψάξω. Αν, όμως, δεν λειτουργεί, θα έχουμε άλλα θέματα, γιατί στη Μεγαλόπολη θα υπάρχει μόνο η πέμπτη μονάδα. Νομίζω ότι κάνετε διασύνδεση με την Κρήτη. Δηλαδή το καλώδιο που θα έρχεται και θα γίνει η διασύνδεση Κρήτη-Πελοπόννησος θα βγάζει εκτός τη μονάδα; Σας λέω ότι δεν είμαι ειδικός, αλλά μου φαίνεται αντιφατικό.
• Από τον τρόπο λειτουργίας αγοράς και ΑΔΜΗΕ το ενδεχόμενο αυτό είναι θεωρητικά υπαρκτό όμως η 5η μονάδα είναι φυσικού αερίου, νέας τεχνολογίας και παίζει ρόλο στην ευστάθεια του συστήματος άρα η πιθανότητα να βγαίνει εκτός λειτουργίας είναι πολύ μικρή. Θεωρώ την απάντηση ως πρόσχημα –πρόφαση. Μπορεί η τηλεθέρμανση να λειτουργεί συνδεδεμένη με την 5η μονάδα και για τα ενδεχόμενα μικρά διαστήματα που θα είναι εκτός λειτουργίας να χρησιμοποιείται το φυσικό αέριο για την θέρμανση του κεντρικού λέβητα. Αυτό επιβάλει η λογική, η φροντίδα για το περιβάλλον και η οικονομία.
• Τα μέτρα που αποφασίζονται πρέπει να ωφελούν την χώρα και τους πολλούς και όχι τον ένα. Εδώ υπάρχει ένα θέμα που θα σας το πω. Εδώ θα έλθει ιδιωτικός πάροχος φυσικού αερίου που θα φτιάξει όλα αυτά τα πράγματα. Πρέπει να δούμε: Συμφέρει και την Κυβέρνηση να επενδύσει τα λεφτά της στο γενικό σύνολο ή σε έναν ιδιώτη;
Δημοσίευση σχολίου