Κατά την σχεδόν 11μηνη διοίκηση του Δήμου απ΄ τη νέα δημοτική αρχή, υπάρχουν κάποιες διαπιστώσεις που την χαρακτηρίζουν. Θα αναφέρω τις εξής:
· Απροθυμία διαλόγου με τις υπόλοιπες παρατάξεις. Εκτός απ΄ το θέμα της ΚΕΔΗΤ, σε κανένα άλλο θέμα δεν προκλήθηκε ανάλογη συνάντηση. Υπήρξαν θέματα σοβαρά και εν μέσω πανδημίας. Π.χ κήρυξη του Δήμου σε έκτακτη ανάγκη, διαχείριση της πανδημίας κλπ.
· Υπέρμετρη δημοσιότητα σε αυτονόητα πράγματα. Εργασίες καθημερινές που οφείλει και πράττει κάθε δημοτική αρχή, αναλογουμένως των δυνατοτήτων που έχει.
· Αιρετοί που έχουν θέσεις ευθύνης παρουσιάζονται απόμακροι απ’ την κοινωνία, με κλειστά γραφεία. Διότι με μια φωτογραφία και μια δήλωση δεν υποκαθιστάς την άμεση επαφή με τον κόσμο και τα προβλήματά του.
Υπάρχουν όμως και επί μέρους θέματα που έχουν προκύψει σε αυτό το διάστημα. Πριν αναφέρω κάποια απ’ τα πολλά γεγονότα, θα σας πω ότι με την παράδοση των καθηκόντων μου στη νέα διοίκηση, παρέδωσα έναν φάκελο που περιείχε επακριβώς το τι παρέδωσα. Υλικά, Προμήθειες, Μελέτες προμήθειας ή παροχής υπηρεσιών προς άμεση εφαρμογή. Η νέα διοίκηση με το καλημέρα μπορούσε να δουλέψει σε σχέση με τους τομείς μου όπως και έπραξε. Έχουμε και λέμε λοιπόν:
Καθημερινότητα
Εδώ έχουμε εικόνες που αντιφάσκουν μεταξύ τους. Βλέπαμε πίσσες να πηγαινοέρχονται εντός και εκτός Τρίπολης αλλά μια λακούβα επί της οδού Ναυπλίου, μπροστά στο Βασιλόπουλο, παρέμενε για μήνες ανοιχτή.
Ενώ βλέπουμε ότι υπάρχει διάχυτη η αίσθηση του απόλυτου ελέγχου από μεριάς διοίκησης , εκείνο το σιντριβάνι της πλατείας Αγίου Βασιλείου μια είναι ξέχειλο από νερό, μια άδειο, μια δε δουλεύει και πολλές είναι κλειστό.
Στην πλατεία Βαλτετσίου, μετά από πολλές και έντονες οχλήσεις, τόσο των κατοίκων – επαγγελματιών της περιοχής, όσο και των πωλητών της λαϊκής αγοράς, επιδιορθώθηκαν μετά από δύο μήνες τουλάχιστον απ’ τις πρώτες καταγγελίες.
Παρά την έντονη δημοσιοποίηση της δράσης της Δημοτικής Αρχής για τη βελτίωση της καθημερινότητας, υπάρχουν πίσω απ’ τις κάμερες έντονες ενοχλήσεις από Προέδρους Τοπικών Κοινοτήτων που νιώθουν ότι ανήκουν σε άλλο κόσμο. Άρα μιλάμε για αντιμετώπιση δύο ταχυτήτων.
Απορρίμματα
Όπου έχει βάλει το χέρι του η πολιτική ηγεσία του τμήματος, υπάρχει θέμα. Π.χ Εγκατάσταση press containers στην πλ. Βαλτετσίου, κοντά σε καταστήματα Υ.Ε, στο ΚΑΠΗ και σε κατοικίες. Αυτό αποθηκεύει τα άδεια τελάρα από τα ψαράδικα. Τι σημαίνει αυτό; Βρώμα και δυσοσμία.
Μεγαβούνι.
Δεκέμβριος του 2016, δήλωση του κ. Τζιούμη: «Δεν ψηφίσαμε το Μεγαβούνι γιατί δεν το θεωρούμε κατάλληλο χώρο. Χρειαζόμαστε πολλά χρήματα για να γίνει κατάλληλος.» Στην ίδια δήλωση είχε πει καταγγείλει τον τότε Δήμαρχο ότι έκανε παράβαση καθήκοντος διότι ενώ με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του είχε δοθεί εντολή να συναντηθεί με όλες τις παρατάξεις για να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος, δεν έγινε ποτέ. Τότε αποζητούσε το διάλογο, σήμερα ούτε καν.
Εδώ θα πρέπει να διευκρινιστεί στους δημότες μας κάτι που ίσως δεν έχει καταλάβει καλά ή ίσως έχει παραπληροφορηθεί. Εμείς ως παράταξη, δεν καταψηφίσαμε γενικώς το Μεγαβούνι. Καταψηφίσαμε αυτό που πάει να στήσει η δημοτική αρχή στο Μεγαβούνι, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με τον δικό μας σχεδιασμό. Ο δικός περιείχε έναν ενιαίο σχεδιασμό απ’ όπου προέκυπτε από μια ΑΕΠΟ. Σήμερα έχουν πάρει ένα τμήμα αυτής και πάνε να εφαρμόσουν. Και όλο αυτό χωρίς ορατό ορίζοντα.
Διαχείριση μηχανημάτων.
Παραδώσαμε σε αυτή την δημοτική αρχή επιπλέον μηχανήματα έργου. Δύο γκρέιντερ, έναν ερπύστριο φορτωτή, ένα πολυμηχάνημα το οποίο είναι το ένα απ τα δύο που ήρθαν στην Ελλάδα. Γι’ αυτό μάλιστα στην αρχή είχαμε εμμέσως λοιδορηθεί αλλά τώρα φωτογραφίζονται μαζί του. Και βέβαια αποκτήσαμε μόνιμους χειριστές. Ο Δήμος μετά από δικές μας προσπάθειες και χειρισμούς απέκτησε μεγαλύτερες δυνατότητες σε παραγωγή έργου. Κάτι που στις προηγούμενες διοικήσεις δεν υπήρχε.
Και εκτός αυτού, μόλις προ ημερών παρέλαβε και άλλο πολυμηχάνημα, συν ότι είχαμε αφήσει χρήματα στην Πολιτική Προστασία όπου έγινε η προμήθεια της νέας υδροφόρας. Σχετικά με τη νέα υδροφόρα, έχουμε να πούμε πολλά αλλά δεν είναι της παρούσης στιγμής. Ας λειτουργήσει πρώτα σε εύλογο χρονικό διάστημα και βλέπουμε. Όλα αυτά υποδηλώνουν ότι μπορεί να έχουν πρόθεση να εργαστούν αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα κατάλληλου συντονισμού και προσωπικής παρουσίας στα προβλήματα. Αυτό απαιτεί πολλές ώρας ασχολίας που δεν ξέρω αν διατίθεται.
Κλείνοντας θα ήθελα να κάνω και μια τοποθέτηση σχετικά με τον πρώτο βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης γενικώς. Σίγουρα οι συνθήκες και οι καταστάσεις που διαμορφώθηκαν από την πανδημία δεν κατέστη εφικτό να πραγματοποιηθεί το Τακτικό Ετήσιο Συνέδριο της ΚΕΔΕ με αποτέλεσμα να μη ξέρουμε τις προθέσεις και το σχεδιασμό των νέων εκπροσώπων μας. Αυτό όμως που θέλω να τονίσω είναι ότι καλό θα είναι να διεκδικούμε το μερίδιο που μας αναλογεί στους πόρους μας και στα προγράμματα που τρέχουν και να είναι αντίστοιχα με τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις που μας αναθέτουν. Δεν μπορεί να συνεχίζει να είναι κύριος νομέας των ΠΔΕ οι Περιφέρειες κι εμείς ως Δήμοι να ζητιανεύουμε από αυτές. Θα πρέπει να υπάρξει η
αυτονομία των ρόλων και να είναι ευδιάκριτη. Ο Υπουργός στο Υπουργείο του, ο Περιφερειάρχης στην Περιφέρειά του και ο Δήμαρχος στο Δήμο του. Όταν γινόμαστε αυλικοί και κόλακες με την αντίστροφη σειρά που ανάφερα, δεν υπάρχει λόγος βαθμίδων διοίκησης.
Σας ευχαριστώ πολύ.
Δημοσίευση σχολίου