Είχα τη χαρά να διαβάσω το βιβλίο «Το έξυπνο κουτάλι μου» του Δρ Δημήτρη Σαμαρά. Το κείμενο που ακολουθεί αφορά την παχυσαρκία και παίρνει ιδέες από το εν λόγω βιβλίο.
9 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ:
1.Μη συγκρίνεσαι με τους άλλους. Δεν είναι όλοι ίδιοι δεν έχουν τον ίδιο μεταβολισμό, αυτό είναι μια αλήθεια, αλλά είναι και πραγματικότητα που πρέπει να τη δεχτείς.
2.Τα γονίδια είναι σημαντικά, όμως στα πρώτα στάδια της ζωής μέχρι και την εφηβεία μπορείς να προλάβεις την παχυσαρκία. Υπερθεματίζοντας το «γιατί δεν είμαστε ίδιοι», δεν μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια στο «τα γονίδια είναι καθοριστικά». Οκ δεν μπορείς να τα αλλάξεις, μπορείς όμως να επηρεάσεις την έκφρασή τους ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες, αλλάζοντας περιβαλλοντικούς παράγοντες (τρόφιμα, διαχείριση ραφιών-ψυγείου στο σπίτι, ταχυφαγεία), αλλά και διαμορφώνοντας τρόπο ζωής (άσκηση, δραστηριότητες, καλό πρωινό κα).
3. Είναι σημαντικό να ξεχωρίζεις την πείνα (βιολογικά ανάγκη) από τη λιγούρα (ψυχολογική επιθυμία). Όπως και να έχει, είναι σημαντικό να μην αφήνεις αυτά τα δύο να αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα κατά τη διάρκεια της μέρας. Τρώγε συνεπώς κάποια έξυπνα σνακ (όχι σοκολάτες και μπισκότα) και βάλε περισσότερες θερμίδες στην αρχή της ημέρας ώστε να μην έχεις τόση ανάγκη να τις βάλεις στο τέλος της μέρας.
4. Προσοχή στις σκληρές περιοριστικές δίαιτες αδυνατίσματος. Τέτοιες δίαιτες συνήθως σύντομα ξυπνάνε ορμόνες που αφενός ερεθίζουν την πείνα και συμβάλλουν στην αποθήκευση λίπους. Αντίθετα, οι ορμόνες που εμποδίζουν να φας (πχ λεπτίνη) μπορεί να πάνε περίπατο..
5. Οι ορμόνες ομοιόστασης του βάρους (πχ λεπτίνη, γκρελίνη), ενόσω κάνεις σκληρή περιοριστική δίαιτα, δρουν με τρόπο που είτε είσαι ευχαριστημένος ή απογοητευμένος με τα κιλά που έχασες, αργά ή γρήγορα είσαι καταδικασμένος να ξαναγυρίσεις στον προηγούμενο τρόπο διατροφής σου και άρα στο προηγούμενο βάρος σου.
6. Αν δεν αλλάξεις δε γίνεται τίποτα. Αν είχες έναν τρόπο διατροφής χ όταν είχες τα επιπλέον κιλά και ύστερα ακολούθησες έναν τρόπο διατροφής αδυνατίσματος δ, είναι σίγουρο ότι θα ξαναπάρεις τα κιλά που έχασες αν ξαναπάς στον τρόπο χ. Χρειάζονται αλλαγές, αλλά και νέες προσαρμογές που σχετίζονται με το πέρασμα του χρόνου. Για παράδειγμα είναι καλό να γνωρίζεις ότι κατά μέσο όρο μια μετεμμηνοπαυσιακή γυναίκα χάνει 260 γραμμάρια μυών για κάθε κιλό απώλειας βάρους, ενώ αν σύντομα αρχίσει να παίρνει πάλι βάρος ανεξέλεγκτα ανακτά μόνο 120γρ μυών ανά κιλό που ξανακερδίζει.
7. Γνώση και κατανόηση χρειάζεται όταν χάνεις βάρος. Οι νέοι όροι διατροφής σημαίνει ανάγκη για υιοθέτηση αυτών των νέων κανόνων. Όσο πιο πολύ έχεις την πόρτα της γνώσης και της κατανόησης ανοιχτής, τόσο δε θα νιώθεις περιοριστικά και εν τέλει θα επανακτήσεις τον έλεγχο της υπόστασής σου (σώμα, ψυχή και πνεύμα).
8. Το γλυκογόνο και το λίπος αποτελούν 2 βασικές αποθήκες ενέργειας στον άνθρωπο. Το γλυκογόνο, το οποίο είναι σαν τα λεφτά που έχεις στην τσέπη για τα απλά τρέχοντα έξοδα της ημέρας, το λίπος σώματος, το οποίο είναι σαν τα λεφτά της τράπεζας. Το λίπος
δίδει ενέργεια με αργό, σταθερό και συμβατό τρόπο ανάλογα με τις δυνατότητες του μεταβολικού ρυθμού.
9. Υιοθέτησε ένα καλό πρωινό. Προτίμησε τους υδατάνθρακες ολικής άλεσης που γεμίζουν τις τσέπες σου (γλυκογόνο), για να έχεις ενεργητικότητα στην ημέρα σου και να μην έχεις την τάση από νωρίς να κάνεις «οικονομία».. Πέρα από αυτό, το πρωινό όταν είναι πλούσιο, περιορίζει επιπρόσθετα την ενεργοποίηση ορισμένων εγκεφαλικών περιοχών που καθορίζουν την ανάγκη για φαγητό και ανταμοιβή (από αυτό..). Μην παραλείπεις για τον ίδιο λόγο τα γεύματα, αν τα παραλείψεις, πιθανότατα θα μειωθεί η ενεργητικότητά σου, αλλά και οι αντιστάσεις σου κατά το τελείωμα της ημέρας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΜΠΕΡΤΖΕΛΕΤΟΣ
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, MΕd
Μέλος Ομάδας Ειδικών Αθλητικής Διατροφής
Μέλος Ομάδας Ειδικών Δημόσιας Υγείας
ICDA Food Sustainability Initiative, Representative of Hellenic Dietetic Association
Γρηγορίου Ε’ 29, Τρίπολη
τηλ: 2710 232364
e-mail: bertzeletos@gmail.com
site: www.dbertzeletos.gr
blog:nutripolitics.blogspot.gr
Δημοσίευση σχολίου