Βαλτεσινίκο: Παραδοσιακός ξινός τραχανάς.
Στο χωριό μας τον Αύγουστο φτιάχνουν τον Ξινό Τραχανά για να έχουν τον χειμώνα για πρωινό και βραδινό ελαφρύ φαγητό.
Υλικά - τρόπος παρασκευής του:
Ξινόγαλο πρόβειο η κατσικίσιο, Αλεύρι από σκληρό σιτάρι η ολικής άλεσης, λίγο αλάτι. Ζυμώνουμε καλά , το αφήνουμε να ωριμάσει αρκετές ώρες, το κόβουμε μικρά κομματάκια με τα τρία δάκτυλα του χεριού και το αφήνουμε να στεγνώσει ώστε να τρίβεται.
Το τρίβουμε σε αραιό κόσκινο και κατόπιν σε πυκνό. Το απλώνουμε σε σεντόνια σε σκιερό - δροσερό μέρος αρκετές μέρες να στεγνώσει με συχνό ανακάτεμα . Όταν στεγνώσει καλά το αποθηκεύουμε σε υφασμάτινες σακούλες. Διατηρείται σε σταθερή θερμοκρασία για ένα περίπου χρόνο.
Καλό φάγωτο......
Δημοσίευση σχολίου