Καθαρή ενέργεια, βιομηχανία βιοτεχνία και εμπόριο, έξυπνη αγροτική παραγωγή, βιώσιμος τουρισμός και τεχνολογία και εκπαίδευση είναι οι πέντε βασικοί πυλώνες ανάπτυξης πάνω στους οποίους θα κινηθεί το master plan για τη δίκαιη μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης.
Το σχέδιο της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών θα παρουσιαστεί σήμερα στη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής.
Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με το master plan της δίκαιης μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών εξετάζονται και προτείνονται 7 εμβληματικές επενδύσεις που αφορούν σε διαφορετικούς τομείς:
Στον τομέα της καθαρής ενέργειας προβλέπεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων 2,3GW, η δημιουργία σύγχρονης μονάδας φυσικού αερίου αλλά και η προώθηση της ενεργειακής έρευνας και τεχνολογίας σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Δ. Μακεδονίας. Τα πάρκα θα δημιουργηθούν από ιδιωτικούς φορείς ενώ το κέντρο έρευνας θα γίνει με ΣΔΙΤ
Στον τομέα της βιομηχανίας προβλέπεται η δημιουργία βιομηχανικού πάρκου ηλεκτροκίνησης από ιδιωτικούς φορείς.
Στον τομέα της αγροτικής παραγωγής, προβλέπεται η δημιουργία έξυπνων αγροτικών μονάδων παραγωγής τελευταίας τεχνολογίας, επίσης από ιδιωτικούς φορείς.
Στον τομέα του βιώσιμου τουρισμού, προβλέπεται η δημιουργία από ιδιωτικούς φορείς οικοσυστήματος οινικού τουρισμού στα πρότυπα της βόρειας Ιταλίας.
Τέλος προβλέπεται η δημιουργία υπερσύγχρονης κλινικής φυσικής αποκατάστασης, μέσω ΣΔΙΤ.
Τα επενδυτικά έργα που θα αναληφθούν από ιδιώτες θα χρηματοδοτηθούν με ίδια κεφάλαια και μόχλευση ενώ θα υπάρξει και κατάλληλη δέσμη επενδυτικών κινήτρων. Η ιδιωτική πρωτοβουλία προκρίνεται κυρίως για τις εμβληματικές επενδύσεις καθώς και για δορυφορικές αναπτυξιακές δράσεις. Οι επενδύσεις που θα αναληφθούν από δημόσιους φορείς θα χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό και τον κοινοτικό προϋπολογισμό και τα σχετικά προγράμματα χρηματοδότησης.
Οι δημόσιες επενδύσεις προκρίνονται για ορισμένες εμβληματικές επενδύσεις και κυρίως για υποστηρικτικές δράσεις και έργα υποδομών. Τέλος τα ΣΔΙΤ, που θα πραγματοποιηθούν με συγχρηματοδότηση ιδιωτών επενδυτών και δημόσιων φορέων, προκρίνονται για ορισμένες εμβληματικές επενδύσεις αλλά κυρίως για υποστηρικτικές δράσεις και έργα υποδομών.
Για τις 7 εμβληματικές επενδύσεις το master plan για τη Δ. Μακεδονία προβλέπει ότι θα επενδυθούν 2 έως 2,5 δισ. ευρώ ενώ εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν 5100 άμεσες και έως 6400 έμμεσες και προκαλούμενες θέσεις εργασίας.
Παράλληλα εκτιμάται ότι οι 7 εμβληματικές επενδύσεις μπορούν να αποτελέσουν εφαλτήριο για σειρά περαιτέρω αναπτυξιακών δράσεων στις περιοχές της Δ. Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης. Ενδεικτικά αναφέρονται: μονάδα διαχείρισης αποβλήτων, μονάδα παραγωγής πράσινου υδρογόνου, συγκεντρωτικά ηλιακά συστήματα για παραγωγή θερμότητας και ηλεκτρισμού, εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας, δημιουργία κέντρου βιομάζας, ενίσχυση καλλιέργειας προϊόντων ΠΟΠ με έμφαση στις εξαγωγές, παραγωγή λιπασμάτων και εδαφοβελτιωτικών με βάση το λιγνίτη, μονάδες μεταποίησης και συσκευασίας αγροτικών προϊόντων, πρότυπο θεματικό πάρκο περιπέτειας και ψυχαγωγίας, κατασκευή καταλυμάτων για τρίτη ηλικία - ανάπτυξη ασημένιας οικονομίας, ολοκληρωμένο κέντρο μηχανοκίνητου αθλητισμού, ανάδειξη χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς, πρότυπη βιομηχανία παραγωγής φαρμάκων, μονάδα παραγωγής ανταλλακτικών, μερών ή ολόκληρων αυτοκινήτων, ανάπτυξη βιομηχανίας ανταλλακτικών και εξαρτημάτων, προσέλκυση ξένων φοιτητών για σπουδές σε ενέργεια, ανθρωπιστικές σπουδές, οικονομία και διοίκηση, προώθηση επιχειρηματικού πάρκου με έμφαση στην ενέργεια και την αγροτική παραγωγή, ανάπτυξη πράσινου βιοτεχνικού πάρκου, ανάπτυξη πρότυπων σχολείων, μουσεία τεχνολογίας έρευνας και βιομηχανίας, ανάπτυξη ζώνης καινοτομίας στο λιγνιτικό κέντρο, ίδρυση κέντρου ναυτικής εκπαίδευσης, υπερσύγχρονη κλινική φυσικής αποκατάστασης, εγκατάσταση σχετικών δημόσιων υπηρεσιών και δημιουργία σωφρονιστικού καταστήματος.
Το master plan προβλέπει υποστηρικτικές δράσεις και έργα υποδομών όπως εργασίες αποκατάστασης γαιών, δίκτυα μεταφοράς και διανομής φυσικού αερίου, ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, αναβάθμιση δικτύου τηλεθέρμανσης, δημιουργία διαμετακομιστικού κέντρου logistics, ολοκλήρωση οδικής διασύνδεσης, ενίσχυση σιδηροδρομικού δικτύου και διασύνδεση με το εθνικό δίκτυο, αναβάθμιση αεροδρομίων, αναβάθμιση κοινωνικών υποδομών, αρδευτικά έργα, ενίσχυση brand τοπικών προϊόντων αλλά και περιοχών ως τουριστικών προορισμών και εγκατάσταση ευρυζωνικού δικτύου υπερύψηλων ταχυτήτων και δικτύου 5G.
Τέλος για την απορρόφηση των εργαζομένων προβλέπονται προγράμματα επανακατάρτισης για 2600 εργαζομένους σε τρεις τομείς ειδικοτήτων:
Φυτοκόμοι γεωπόνοι, οινοπαραγωγοί, αγρότες κτηνοτρόφοι,
Επαγγελματίες εστίασης - τουρισμού
Λοιπό διοικητικό προσωπικό
capital.gr
Δημοσίευση σχολίου