η αξία της μάντορλα..

 



Η διάσταση της μάντορλα στη διατροφή μας..

Σπάνια βρίσκει κανείς την έννοια της μάντορλα. Πρόκειται για μια ιδέα του Χριστιανισμού του Μεσαίωνα, την οποία ανέδειξε στο έργο του ένας μαθητής του Κ. Γιούνγκ ο Robert Johnson (ψυχοθεραπευτής, 1921-2018). Μια έννοια αρκετά πολύτιμη για να χαθεί..

Η ΜΑΝΤΟΡΛΑ..

Στα ιταλικά mandorla σημαίνει αμύγδαλο. Δεν είναι τυχαίο, καθώς η μάντορλα είναι η αμυγδαλωτού σχήματος τομή δύο κύκλων που μερικώς αλληλεπικαλύπτονται.

Πρόκειται για σύμβολο που υποδηλώνει την αλληλοεπικάλυψη αντίθετων στοιχείων. Με τη βοήθεια της μάντορλα, καταλαβαίνουμε παραστατικά ότι οι άνθρωποι έχουμε ένα έργο σημαντικό: τη διεκπεραίωση της συμφιλίωσης.

Η ΑΝΑΓΚΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΤΟΠΟΥ ΤΩΝ ΚΥΚΛΩΝ..

Όταν η αλληλοεπικάλυψη των 2 κύκλων είναι μικρή, δηλαδή ο κοινός χώρος των κύκλων παραμένει μικρός, σημαίνει ότι δυσκολευόμαστε να συντονίσουμε τα εσωτερικά μας ρολόγια και να κατανοήσουμε περισσότερο τον ίδιο μας τον εαυτό.

Στη συμπεριφορική της διατροφής η μάντορλα θα μπορούσε να απεικονίζει:

-από τη μία μεριά τις κακές επιλογές μας στη διατροφή (ανθυγιεινά τρόφιμα, junk food κα)

-και από την άλλη τις καλές επιλογές (συμμόρφωση στη μεσογειακή διατροφή, στα υγιεινά τρόφιμα).

Ένα καλό σενάριο για απόκτηση καλής διατροφικής συμπεριφοράς είναι η μείωση του κατακερματισμού, του αυτομαστιγώματος, της απαισιόδοξης σκέψης «δε θα τα καταφέρω να συμμορφωθώ στις καλές επιλογές που θα με βοηθήσουν να αποκτήσω υγιές βάρος». Με τη βοήθεια:

-της αυτογνωσίας,

-της εστίασης της προσοχής,

-της εσωτερικής ενδυνάμωσης,

-του κατάλληλου πλαισίου (περιβάλλον)

-και της γνώσης της διατροφής μπορεί το «καλό» και το «κακό» να υποσκελιστούν και να γίνουν ένα, δηλαδή οι κύκλοι να αποκτήσουν το μεγαλύτερο δυνατό τόπο. Αυτό θέλει χρόνο διαφορετικό για τον κάθε άνθρωπο και η ανυπομονησία δεν είναι καλός οδηγός.

Χρειάζεται φρόνηση και ορθή καθοδήγηση, ώστε με την πάροδο του χρόνου να αποκτηθεί η εσωτερική ενότητα, όπου οι αντίθετες σκέψεις και συμπεριφορές διατροφής να μην οδηγούνται ντε και καλά σε μια σύγκρουση, σε έναν εσωτερικό πόλεμο.

Οι ενοχές και ιδιαίτερα αυτές που προέρχονται από κακές επιλογές διατροφής είναι χάσιμο ενέργειας. Η ενέργεια οφείλει να επενδύεται σε άλλα πράγματα όπως:

-στη διαμόρφωση κατάλληλου πλαισίου διατροφής (ράφια, οικογένεια, σύντροφος, επιλογές στην εργασία, στο σχολείο, στην ταβέρνα κα),

-στη γνώση (αποφυγή ανορθόδοξων σχημάτων δίαιτας, επιλογή κατοχυρωμένων διαιτολόγων, γνώση εκλαϊκευμένων κατευθυντήριων οδηγιών από διαπιστευμένους

οργανισμούς υγείας κα).

ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ

Πολλοί ρωτούσαν στην αγωνία τους για θεραπεία συχνά τον Κ. Γιούνγκ: «Θα τα καταφέρουμε;». Αυτός είχε σταθερή απάντηση: «Μόνο εάν υπάρξουν αρκετοί που θα έχουν κάνει την εσωτερική τους δουλειά».

Ειρήνη λοιπόν..

ΥΓ: έχω και εγώ τη δική μου μάντορλα:

https://www.youtube.com/watch?v=WkQMqE93h8s

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΜΠΕΡΤΖΕΛΕΤΟΣ

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, MΕd

Μέλος Ομάδας Ειδικών Αθλητικής Διατροφής

Μέλος Ομάδας Ειδικών Δημόσιας Υγείας

Γρηγορίου Ε’ 29, Τρίπολη

τηλ: 2710 232364

e-mail: bertzeletos@gmail.com

site: www.dbertzeletos.gr

blog:nutripolitics.blogspot.gr

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS