Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, με επίκεντρο την ανάγκη να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια στα σχολεία: Καθαρά σχολεία, μόνιμο προσωπικό, 15 μαθητές στην τάξη και μια σειρά ακόμα αιτημάτων που αφορούν τους όρους λειτουργίας των σχολείων σε συνθήκες πανδημίας.
Εκπαιδευτικοί, γονείς εργαζόμενοι και φοιτητές πραγματοποιούν πορεία με συνθήματα όπως «Τέρμα πια στην κοροϊδία, υγιεινή και ασφάλεια σε όλα τα σχολεία», «αίθουσες, προσλήψεις, δωρεάν παιδεία, πάρτε μέτρα για την πανδημία», «μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών, μονιμοποίηση των αναπληρωτών», «δάσκαλοι γονείς τώρα συμμαχία, υγιεινή και ασφάλεια σε όλα τα σχολεία».
Νωρίτερα στην συγκέντρωση στα Προπύλαια, εκπρόσωποι εκπαιδευτικών σωματείων, αναφέρθηκαν στην κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία, μακρύ από την εικόνα που επιχειρεί να παρουσιάσει η κυβέρνηση. Σημειώθηκε ότι ενώ τα κρούσματα, ήδη χτυπούν τα σχολεία, το υπουργείο επιμένει σε 25άρια τμήματα, σε προσλήψεις εκπαιδευτικών και προσωπικό καθαριότητας, πίσω από τις ανάγκες, συνεχίζει να αρνείται να ακούσει εκπαιδευτικούς και γονείς που ζητούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας. Επιπλέον η κυβέρνηση, βρίσκει την ευκαιρία να επιτεθεί και στις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών και καθαριστριών.
https://youtu.be/u3-P5i2EvS8
Την αγωνία και την αγανάκτηση των γονιών μετέφερε στη συγκέντρωση η Στέλλα Βαλαβάνη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής, απευθύνοντας κάλεσμα συλλογικά με την Ενώσεις και τους Συλλόγους γονέων, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, να οργανωθούν παρεμβάσεις για την επίλυση των κρίσιμων ζητημάτων.
https://youtu.be/TJAeNSklwt0
Έξω από τη Βουλή και μπροστά από τις κλούβες των ΜΑΤ, που έφραζαν τη Βασ. Σοφίας, ολοκληρώθηκε το μαχητικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, όπου εκπαιδευτικοί, γονείς και εργαζόμενοι απαίτησαν, με συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία στη Βουλή, να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια στα σχολεία: Καθαρά σχολεία, μόνιμο προσωπικό, 15 μαθητές στην τάξη και μια σειρά ακόμα αιτημάτων που αφορούν τους όρους λειτουργίας των σχολείων σε συνθήκες πανδημίας.
Στην κινητοποίηση συμμετείχαν με τα πανό τους οι απολυμένες καθαρίστριες και το Σωματείο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Αττικής «Ο Βύρων».
Εκπαιδευτικοί, γονείς και εργαζόμενοι κατήγγειλαν παράλληλα τον νόμο για τις διαδηλώσεις και την προσπάθεια εφαρμογής του.
https://youtu.be/hjLa9Qvf7ds
Υγεία και μόρφωση για κάθε μαθητή διεκδίκησαν με μαχητική συγκέντρωση και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι το απόγευμα της Πέμπτης.
Τη συγκέντρωση οργάνωσαν η Ομοσπονδία Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, εκπαιδευτικά σωματεία, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης καθώς και Φοιτητικοί Σύλλογοι, ενώ συμμετείχαν Σύλλογοι Γυναικών και το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Θεσσαλονίκης.
Στη συγκέντρωση χαιρετισμό απηύθυνε η Κική Μωυσιάδου, από την Πρωτοβουλία Αναπληρωτών, η οποία τόνισε μεταξύ άλλων πως οι προσλήψεις της κυβέρνησης είναι στην πραγματικότητα πολύ κατώτερες των πραγματικών αναγκών και των καταγεγραμμένων κενών. «Δεν το κάνουν μόνο για λόγους οικονομίας», είπε χαρακτηριστικά, «αλλά και για να διδάξουν το πρότυπο του εργαζόμενου που ευαγγελίζονται, αυτό του προσωρινού». Κατέληξε πως οι αναπληρωτές «δεν απεμπολούμε το δικαίωμα για μόνιμη και σταθερή εργασία ούτε από το μυαλό μας ούτε από τις διεκδικήσεις μας» και απαίτησε μεταξύ άλλων άμεση πολιτική λύση ώστε να σταματήσει ο εμπαιγμός των αναπληρωτών που πετάχθηκαν εκτός λιστών.
Στη συνέχεια χαιρετισμό έκανε και η Δήμητρα Τραγάκη, πρόεδρος της Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης. «Πάρτε επιτέλους μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων» είπε, περιγράφοντας την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία της Θεσσαλονίκης όπου λειτουργούν τμήματα ακόμα και με 27 και 29 μαθητές.
Ο Θανάσης Κοκονάς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας, που έκανε την κεντρική ομιλία, είπε χαρακτηριστικά πως η «δημόσια εκπαίδευση νοσεί πολύ σοβαρά, με άμεσα θύματα μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς. Επιβεβαιώθηκε αυτό που φωνάζαμε τόσα χρόνια, ότι ακόμα και σε ειδικές συνθήκες, το κράτος δεν μπορεί να εξασφαλίσει την ισότιμη εκπαίδευση για όλους τους μαθητές, διευρύνοντας ακόμα περισσότερο τις ανισότητες», τονίζοντας παράλληλα πως η αποκλειστική ευθύνη για την κατάσταση βαραίνει την κυβέρνηση και τις διοικήσεις των δήμων που δεν είχαν στο επίκεντρό τους τις ανάγκες των μαθητών και των γονιών. Κάλεσε το επόμενο διάστημα, σε κάθε δήμο και με συλλογικές διαδικασίες, οι Ενώσεις και οι Σύλλογοι Γονέων να συζητήσουν τα προβλήματα που υπάρχουν σε κάθε σχολείο και να οργανώσουν παραστάσεις διαμαρτυρίας προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες με σκοπό την επίλυση αυτών των προβλημάτων.
Ακολούθησε μια μαζική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, όπου οι γονείς, μαθητές εκπαιδευτικοί και φοιτητές με συνθήματα όπως «Πάρτε τα κοντέινερ για τα υπουργεία, οι γονείς ζητάνε σύγχρονα σχολεία» και «Δάσκαλοι - γονείς τώρα συμμαχία, παλεύουν για δημόσια και δωρεάν σχολεία» κατέληξαν στο ΥΜΑΘ όπου παρέταξαν τα πανό τους, όπως αυτό της Ομοσπονδίας Γονέων που ανέγραφε «Όσα εμπόδια και να μας βάλετε εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για το σχολείο που έχουν ανάγκη τα παιδιά μας» και του Συντονιστικού Μαθητών Θεσσαλονίκης «Κάτω από τη μάσκα έχουμε φωνή, μόρφωση - υγεία για κάθε μαθητή».
Στο τέλος της πορείας, ο Θανάσης Κοκονάς τόνισε πως η κινητοποίηση αποτέλεσε το πρώτο βήμα στην πορεία κλιμάκωσης του αγώνα και κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στα επόμενα αγωνιστικά ραντεβού, την Δευτέρα 20 Σεπτέμβρη στα Δημαρχεία Ευόσμου - Κορδελιού και Παύλου Μελά στις 12 μ. όπως και την Πέμπτη 24 Σεπτέμβρη στα Δημαρχεία Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς, την ίδια ώρα.
Πέμπτη 17/09/2020 - 22:48
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Γονείς, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι διεκδίκησαν την ασφαλή λειτουργία των σχολείων (ΦΩΤΟ)
Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στην κεντρική πλατεία Ιωαννίνων η συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη λήψη μέτρων ασφαλούς λειτουργίας των σχολείων στο Νομό Ιωαννίνων. Στη συγκέντρωση καλούσαν η Ένωση Γονέων Μαθητών Δήμου Ιωαννιτών και η Επιτροπή Αγώνα σχολικών καθαριστριών. Παράλληλα με την παρουσία τους στήριξαν το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, η ΕΛΜΕ Ιωαννίνων, ο Σύλλογος Δασκάλων Νομού Ιωαννίνων και το τοπικό Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ.
Τη συγκέντρωση άνοιξε ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Δήμου Ιωαννιτών Τάσος Τόκας. Στην ομιλία του στάθηκε σε χαρακτηριστικά παραδείγματα που εντοπίζονται σε σχολεία του Νομού Ιωαννίνων και αναδεικνύουν τη μεταφορά της κρατικής ευθύνης για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι χρεώνονται οι γονείς το κόστος των διαγνωστικών τεστ για τον κορονοϊό για όποιο παιδί παρουσιάζει συμπτώματα.
Σημείωσε ότι οι καθαρίστριες με υπεράνθρωπες προσπάθειες καθαρίζουν τα σχολικά συγκροτήματα, αφού οι ανάγκες είναι αυξημένες. Για τον συγχρωτισμό μαθητών σε τάξεις κατήγγειλε ότι έχουν καταγραφεί παραδείγματα σύμπτυξης τμημάτων από 16 και 17 μαθητές σε 20 και 24 με το αιτιολογικό ότι έτσι προβλέπει ο νόμος, ενώ ούτε οι μισοί αναπληρωτές δεν έχουν φτάσει στα σχολεία σε σύγκριση με πέρυσι για να καταλήξει ότι δεν υπάρχει καμία ανάληψη κρατικής ευθύνης, όλα χρεώνονται στην ατομική ευθύνη. Κάλεσε τα σωματεία των εκπαιδευτικών σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση να ξεπεράσουν αναστολές και να συμπράξουν με τους γονείς σε έναν κοινό αγώνα για ασφαλή σχολεία.
Από την Επιτροπή Αγώνα σχολικών καθαριστριών η Δήμητρα Ηλία σχολίασε ότι με τον απαράδεκτο διαγωνισμό που προκήρυξε η κυβέρνηση για τη στελέχωση των σχολείων με καθαρίστριες, πέταξε έξω έναν σοβαρό αριθμό καθαριστριών με πολύχρονη πείρα. Παράλληλα αναφέρθηκε σε παραδείγματα καθαριστριών που εξαναγκάζονται να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε τρεις και τέσσερις σχολικές μονάδες και με τους διευθυντές να έχουν την απαίτηση να βρίσκονται στο χώρο του σχολείου δύο φορές την ημέρα, με αποτέλεσμα οι καθαρίστριες αυτές να τρέχουν για το μεροκάματο από τις 6 το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα, με το κόστος της μεταφοράς από τη μία σχολική μονάδα στην άλλη να το χρεώνονται οι ίδιες και με αμφίβολη τη δυνατότητα να μπορούν ουσιαστικά να παρέχουν τις υπηρεσίες τους.
Η συγκέντρωση έκλεισε με χαιρετισμό του Κώστα Ηλία, μέλους της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων. Στην παρέμβασή του αναφέρθηκε στον βολικό αντίπαλο που έχει επιλέξει η κυβέρνηση, τους λεγόμενους αρνητές της μάσκας, σχολιάζοντας δηκτικά ότι η ανυπαρξία ουσιαστικών κρατικών μέτρων είναι που σπρώχνει ένα τμήμα γονιών να είναι επιρρεπείς σε σκοταδιστικές αντιλήψεις, ενώ από την άλλη όλη η προπαγάνδα των προηγούμενων χρόνων περί ατομικών δικαιωμάτων σε βάρος των συλλογικών έχουν ως αποτέλεσμα σήμερα να εξαφανίζεται η κρατική συλλογική ευθύνη και η διασφάλιση των δικαιωμάτων του λαού.
Δημοσίευση σχολίου