Σύγχρονη κτηνοτροφική μονάδα με ετήσιο τζίρο 15 εκατ. το σχέδιο για Αρκαδία

 




Εμβληματική χαρακτηρίζεται, με βάση το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης για την μεταλιγνιτική εποχή, η επένδυση για την ανάπτυξη μονάδας ευφυούς κτηνοτροφίας και ζωοτροφών με στόχο την αύξηση της παραγωγής στην Αρκαδία κατά 50%.


Η συνολική επένδυση εκτιμάται σε περίπου 30-40 εκατ. ευρώ, ενώ ο κύκλος εργασιών εκτιμάται σε 15 εκατ. ευρώ το χρόνο. Σημειωτέον, η  κτηνοτροφική παραγωγή στην Πελοπόννησο αποτελεί το 6% του κτηνοτροφικού κύκλου εργασιών στην Ελλάδα, ενώ η Αρκαδία είναι υπεύθυνη για το περίπου 20% της παραγωγής με βάση την κατανομή ζώων, επομένως για 30 εκατ. ευρώ.

Ο αριθμός των ζωικών μονάδων στην Πελοπόννησο ανέρχεται σε 123, ενώ έχει σημαντικό κύκλο εργασιών στα τα αιγοπρόβατα (626 εκατ.), το γάλα (969 εκατ.) και τα χοιροειδή (240 εκατ.).

Ποιο το όφελος από την επένδυση;

-              Εκτιμώνται έως περίπου 200 άμεσες και έμμεσες θέσεις κατά την κατασκευή.

-              Εκτιμώνται έως περίπου 400 άμεσες και έμμεσες θέσεις κατά τη λειτουργία.

-              Δημιουργεί δυναμική για εξαγωγές, καθώς και για υποκατάσταση εισαγωγών.

-              Δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για περεταίρω ανάπτυξη του κτηνοτροφικού κλάδου.

-              Δημιουργεί δυνατότητα ανάπτυξης δορυφορικών επιχειρήσεων σε σχετικούς τομείς τεχνολογίας

Να σημειωθεί ότι υπάρχουν τρεις ενεργοί αγροτικοί συνεταιρισμοί στην Αρκαδία που μπορούν να στηριχθούν από την εν δυνάμει επένδυση: Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Αρκαδίας "Η ΕΝΩΣΗ", Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Αρκαδίας, Τσακωνικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Γυναικών Λεωνιδίου.

Με βάση πάντως το masterplanφυσικός πλούτος και υποδομές τα κύρια πλεονεκτήματα, ενώ η κατάρτιση ο κύριος προβληματισμός για την Αρκαδία-Μεγαλόπολη.

Εντούτοις στα κύρια πλεονεκτήματα προσμετρώνται:

Εργατικό δυναμικό με τεχνογνωσία στην ενέργεια και στα μεταλλεία και εμπειρία στην αγροτική παραγωγή και στη δημόσια διοίκηση.

Ισχυρό ηλιακό δυναμικό που ευνοεί την υψηλή απόδοση φωτοβολταϊκών πάρκων.

- Παράδοση στην παραγωγή προϊόντων ΠΟΠ βιολογικού μελιού, του μόνου στην Ελλάδα.

Αύξηση παραγωγής καρυδιών pecan το 2019, ενός καθαρά εισαγωγικού προϊόντος στην ΕΕ.

Εγγύτητα στους λιμένες Καλαμάτας(~40'), Τυρού(~90') και Άστρου(~60').

Διασύνδεση με Κόρινθο (~70') και Καλαμάτα (~40') μέσω του αυτοκινητόδρομου "Μορέας".

- Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου εδρεύει στην Τρίπολη, με τμήματα Επικοινωνίας και Οικονομικών, με παρουσία σε όλους τους Νομούς της περιφέρειας.

- Το αρχαίο θέατρο Μεγαλόπολης, καθώς και τα φαράγγια και σπήλαια της περιοχής μπορούν να αποτελέσουν πυρήνα προσέλκυσης τουρισμού.

Η Αρκαδία παράγει αγροτικά προϊόντα με εξαγωγική δύναμη

Στις εξεταζόμενες εμβληματικές επενδύσεις πρωτογενή στη Μεγαλόπολη η εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών πάρκων (~550MW) και οι έξυπνες αγροτικές μονάδες παραγωγής εξαγώγιμων προϊόντων.


Οι δενδρώδεις καλλιέργειες καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της γεωργικής έκτασης και ακολουθούν για σιτηρά και κτηνοτροφικούς σκοπούς. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως το ~1/3 της καλλιεργίσιμης έκτασης σιτηρών, κτηνοτροφικών και βιομηχανικών καθώς και το 100% των πεπονοειδών της Πελοποννήσου βρίσκεται στην Αρκαδία. Η ευρύτερη περιοχή παράγει αγροτικά προϊόντα με δυνατότητα διεθνούς απήχησης (ελαιόλαδο, κρασί, καρύδια, μέλι).

Ελαιόλαδο: Τέσσερις αρχαίες γηγενείς ποικιλίες ελαιόδεντρων ευδοκιμούν στην Αρκαδία (Κορονέικη, Ματσολιά, Μανακολιά, Μεγαρείτικη). Στη Γορτυνία Αρκαδίας ευδοκιμεί το γνωστό και ως "πικρό" ελαιόλαδο της ποικιλίας Χωραίτικη, η υψηλή συγκεντρωση του οποίου σε ελαιοαλακάνθη του προσδίδει φαρμακευτικές ιδιότητες.

Καρύδια: Υψηλή ποιότητα γεύσης και αρώματος καρυδιού. Η ΕΕ είναι καθαρός εισαγωγέας καρυδιού, με πολλές εισαγωγές από Αμερική Δυνατότητα περαιτέρω αύξησης παραγωγής αμερικανικού καρυδιού pecan, το οποίο ήδη έχει αρχίσει να παράγεται στη περιοχή της Αρκαδίας.

Κρασί: Προστατευόμενο Όνομα Προέλευσης (ΠΟΠ): Μοσχοφίλερο Μαντίνειας. Στους αμπελώνες της Μαντίνειας η ύπαρξη μικροκλίματος προσδίδει μοναδικές γεύσεις και αρώματα στα τοπικά κρασιά. Στην ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου παράγονται 1208 κωδικοί κρασιού που αντιστοιχούν στο ~30% του συνολικού οινικού χάρτη της Ελλάδας.

Μέλι: ΠΟΠ Βιολογικό Μέλι Βανίλια Μαινάλου. Το μοναδικό ΠΟΠ μέλι στην Ελλάδα. Διεθνής επωνυμία προϊόντος. Το Μέλι Αρκαδίας στα κορυφαία 50 προϊόντα της Μεγάλης Βρετανίας. Δυναμική παρουσία σε Γερμανία, Βέλγιο, Αυστρία, Λουξεμβούργο, Νορβηγία & ΗΑΕ. Ανοδικές Τάσεις για Εξαγωγές.


agronews

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS